Trafik sigortası, araç sahipleri tarafından yaptırılması zorunludur. Zorunlu trafik sigortası sayesinde olası bir kazada karşı tarafa verilen maddi ve manevi hasarların hepsi, devlet ve sigorta şirketleri tarafından güvence altına alınmaktadır. Bu yüzden Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafik sigortası yaptırmak zorunlu kılınmıştır. 2020 yılında trafiğe kayıtlı araçlar 1 milyon adet artmıştır fakat bu sayıya rağmen zorunlu trafik sigortası 886 bin adet, kasko ise 590 bin adet artmıştır. Kabataslak olarak trafikteki araçların %17’si sigortasız, %73’ü de kaskosuz olarak seyir etmektedir. Bu rakamlara göz attığımız zaman aklıma, trafiğimizin yeni hastalığının “zorunlu trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmak!” olduğunu anlıyorum. Sigorta ve kasko oranlarına baktığımız zaman en yüksek sigortasızlık oranı %66 ile motosikletlere aittir. En yüksek kaskosuzluk oranı ise %99 ile motosikletlere ait olmaktadır. Özellikle motosiklet sürücüleri için kaza riski, diğer araçlara göre daha fazladır. Motosiklet sürücüleri pahalı kasko fiyatlarını yaptıramasa da zorunlu trafik sigortasını yaptırmalılardır. Yoksa olası bir kazada karşı taraf suçlu olsa da bütün suç kendilerine kalacaktır. Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmak oldukça tehlikeli ve sorumsuzca bir davranıştır.
Trafik sigortamız olmadan trafiğe çıkarsak ne olur?
Öncelikle trafiği tehlikeye attığınız ve kanuna uygun olmayacak şekilde eksik evrak ile araç kullandığınız için ceza alabilirsiniz. Eğer polis tarafından sigortasız araç sürdüğünüz tespit edilirse aracınız çekici ile otoparka çekilerek trafikten menedilmektedir. Ayrıca araç sahibi, aracın trafik sigortasını yaptırana kadar araç otoparktan çıkarılmamaktadır. Trafik poliçeniz zaman aşımına uğradığı için gecikmeli bir şekilde karşınıza çıkacaktır. Sonuç olarak trafik sigortanız olmadan trafiğe çıkarsanız; araç sahibine gecikme cezası, otoparkta kaldığı gün sayısı kadar park ücreti ve çekici ücretini ödemek zorunda kalırsınız.
Trafik sigortası olmayan bir araçla kaza yapmak
Şüphesiz ki sigortasız bir araçla kazaya karışmak, hayatınızda yaşayacağınız en kötü anlara hazırlık çıkaracaktır. Eğer zorunlu trafik sigortası olmayan bir araçla kaza yaparsanız iki seçenek karşınıza çıkmaktadır. Aracınızın trafik sigortasının olmaması, olası kazalarda ağır kusurlu olarak geçmektedir.
- Kaza anında verilen maddi ve manevi zararların hepsini ödemekle yükümlü olursunuz.
- Kazaya karışan diğer aracın bütün masrafları karşı tarafın sigortası veya kaskosu tarafından onarılmaktadır. Fakat sigorta şirketi onarım ücretini sigortasız araç sahibinden kesme hakkına sahiptir. Bu duruma da “Sigortada Rücu Hakkı” denmektedir.