Oto ekspertiz sayesinde yeni ve 2. el araçların herhangi bir sorunu olup olmadığı rahatça tespit edilip raporlanabiliyor. Bu süreç içerisinde sürücüler, araca dair bütün bilgileri detaylı bir şekilde öğrenerek gerekli önemleri öncesinden alabiliyor. Oto ekspertiz raporu için aracın hasar ve kaza durumunu inceleniyorken boyası ve değişeninin olup olmadığına da bakılıyor. Bununla beraber araçlardaki elektrik tesisatı sorunları da ele alınıyor. Elektrik tesisatı sorunlarını bulmak ve çözümlemek oldukça zorken aracın kullanım şekli ve yaşına göre parçaların durumları değişiyor. Bu noktada sürücülerin araç elektrik tesisatına dair pek çok sorusu olabiliyor. Gelin birlikte bu soruların cevaplarını bulalım.
İzolasyonsuz Kablo
Fabrika süreci içerisinde araçları daha dayanıklı üretebilmek için birtakım işlemler yapılıyor. Süreç içerisinde elektrik enerjisiyle beslenen veya düşük voltajlı sinyal ileten kabloları; ısınma, aşınma, kırılma gibi etkenlerden korumak için izolasyon malzemeleriyle kaplıyorlar. İzolatörler arasında spral, makaron, shiring ve izoleband yer alıyor. Bu sebeple size verilen rapor içerisinde “izolasyonsuz kablo” ibaresi varsa dikkat etmeniz gerekiyor.
Tesisat Üzerindeki Tadilat
Teslim alacağınız aracın oto ekspertiz raporunda tesisat üzerinde tadilat yapıldığı yazıyorsa arabanın üretim aşamasında kullanılan elektrik kablosunda tamir işlemi olduğuna işaret ediyordur. Araç tesisatında tespit edilen arızalar daha çok paslanmış ve sarkık bağlantılardan oluşuyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, elektrik sistemi amperaj ve voltaj değerlerine uygun yapıda olması.
Açıkta Kablo Tespit Edilmesi
Araçlarda yer alan bütün kablolar, bulunduğu ortamın şartlarına göre döşeniyor. Örneğin ısı ya da neme maruz kalacak kablolar, bu şartlara dayanabilecek şekilde üretiliyor. Fakat kablo tesisatı açık bırakılırsa metal aksamlar veya diğer kablolar tarafından hasar alabiliyor. Tüm bunların dışında araçta yangına sebep olabiliyor.
Yanık ve Kesik Kablo
Araç içerisinde elektrik akışı sağlayan pek çok kablo bulunurken aşırı akım çekmiş kablo, elektrik tesisatını yakabiliyor. Genel olarak bu durumun sebebi, aşırı enerji ya da yanlış bağlantı olabiliyor. Araçta oluşan bu durumlar kısa devreye neden olurken amperajı da yükseltebiliyor. Ayrıca kesik kablolar da kısa devreye neden olduğu için kıvılcımlanma ve tutuşma yapabiliyor. Eğer bir araçta kesik kablo bulunuyorsa elektrik ve elektronik sistem doğru şekilde işlemez. Hatta, bu yüzden araç elektrik tesisatı tamamen çalışmaz hale geliyor.
Otomobil arızalarına dair detaylı bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.