Giderek artan çevre bilinci ve sürdürülebilir yaşamın önemi, otomobil endüstrisinde elektrikli araçlar olarak kendini gösteriyor. Elektrikli arabalar (EV), fosil yakıtların neden olduğu çevresel hasarı azaltma potansiyeline sahip olarak öne çıkıyor. Ancak herkes yeni bir elektrikli araç satın alamayabilir veya istemeyebilir. Bu noktada elektrikli araç dönüşüm kitleri devreye giriyor. Mevcut araçları elektrikliye dönüştürmenin ekonomik ve çevreci bir yolu olarak elektrikli araç dönüşüm kitleri bazı araç sahipleri tarafından tercih ediliyor. Fakat bu durum bazı yasal sorunları da beraberinde getiriyor. Peki elektrikli araç dönüşümü kiti nedir biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise gelin yanıtlara birlikte bakalım.
Elektrikli Araç Dönüşümü
Elektrikli araç dönüşüm kitleri, mevcut bir içten yanmalı motorlu (İYM) aracı elektrikli bir araca dönüştürmek için gerekli tüm bileşenleri içerir. Bu kitler genellikle elektrik motoru, batarya paketi, kontrol ünitesi ve şarj sistemi gibi temel bileşenleri barındırır. Dönüşüm süreci, aracınızın eski motorunu çıkarıp yerine elektrik motorunu ve diğer ilgili ekipmanları monte etmeyi içerir. Yani şanzıman, yakıt deposu ve araç egzozunun çıkarılmasıyla da süreç devam eder. Elektrikli araba dönüşüm kitlerinde genel olarak elektrik motoru, şarj kontrol ünitesi, batarya sistemi, elektrikli araç şarj istasyonu kablosu gibi birçok parça bulunur.
Elektrikli araba dönüşüm kiti fiyatı, farklı durumlara göre değişiklik gösterir. Örneğin aracın dönüşümü esnasındaki işçilik burada büyük bir faktör olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda elektrikli araba dönüşüm kiti fiyatı genellikle dolar üzerinden belirlenir. Elektrikli araç dönüşüm kitlerinin maliyeti, markadan markaya göre büyük değişiklikler gösterir. Aynı zamanda güvenlik açıklarının oluşmaması için elektrikli araba dönüşüm sürecini alanında yetkin personeller yönetmelidir. Oldukça hassas ve titizlik isteyen bir konudur. Tabi, aracın elektrikli araç dönüşümüne uygun olup olmadığını veya hangi dönüşüm kitinin doğru olduğunu öğrenmek önemlidir. Bununla beraber her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de belirli trafik kuralları ve hükümler bulunur. 2016 senesinde Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre elektrikli araç dönüşümü yaparak trafiğe çıkmak yasaktır. Ancak ülkemizde yurt dışına iş yapan elektrikli araç dönüşüm firmaları da mevcut.
Eğer sıfır elektrikli araç modellerine alternatif olarak ikinci el elektrikli araç ilanlarına göz atmak isterseniz aşağıdaki butona tıklamanız yeterli!