Ana Sayfa İnceleme Oto Teknoloji Mild Hybrid (Mild Hibrit) Teknolojisi Nedir?

Mild Hybrid (Mild Hibrit) Teknolojisi Nedir?

0
30599

Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte birçok yeni teknoloji ve kavram ortaya çıktı. Mild hybrid yani yarı hibrit kavramı da bu terimler arasında yer alır. Daha çok bilinen hibrit elektrikli araçların yanı sıra yarı hibrit motorlar oldukça kullanışlıdır. Aynı zamanda bu tip araçlar, daha az akaryakıt tükettiği için doğa dostudur. Bu yazımızda günlük yaşamda birçok fayda sağlayan yarı hibrit araçları ele alacağız. Siz mild hybrid nedir biliyor musunuz? Detaylar için okumaya devam edebilirsiniz.

Yarı Hibrit Motor Ne İşe Yarar?

Çevreye karşı hassasiyetin artması veya akaryakıt fiyatlarının yükselmesi gibi faktörler alıcıları, yarı hibrit ya da elektrikli araç alamaya yöneltir. Günümüz teknolojisi sayesinde motorlara farklı şekillerde güç aktarımı sağlanabilir. MHEV şeklinde de kısaltılan mild hybrid, benzin ve dizel motorlu arabalara batarya ile çalışan elektrik motorları entegre etmeyi mümkün kılar. Bu sistem, ilk kalkış esnasında yakıttan enerji alma gereksinimi duymaz ve elektrik enerjisini devreye sokar. Özellikle yavaş sürüşlerde motoru destekleyerek daha rahat bir sürüş sağlar. Elektrikli motor, marş motorunun görevini de yerine getirir. Aynı zamanda yarı hibrit teknolojisi manuel ve otomatik vites araçlara uyumludur. Tüm bunların dışında mild hybrid motorun avantajlarından bazıları şu şekildedir:

  • Yumuşak sürüş: Elektrik desteği sayesinde yanmalı motor anında çalışır ve kalkış hareketi daha yumuşak gerçekleşir.
  • Rejeneratif frenleme: Yeni nesil frenleme sistemleri sayesinde frenleme sırasında enerji elde edilir. Böylelikle hareket esnasında güçlü hızlanma sağlar. Fakat bu sistem, marka ve modele göre değiştiğinden dolayı bazı araçlarda görülmez. Aynı zamanda mild hybrid motorlar şarja takılmaz.
  • Ekonomik sürüş: MHEV, elektrik desteğiyle birlikte motorun üzerindeki yükü azaltır. Bu sebeple günlük kısa mesafe sürüşlerde yakıt tüketimini azaltır.
  • Güçlü sürüş: Sürüş esnasında aracın daha fazla güce ihtiyacı varsa yarı hibrit motor devreye girip güçlü performans sağlar.
  • Çevreci: Genellikle 48 volt güç kapasitesi bulunan bataryaların çevreye olan zararları elektrikli olmayan araç türlerine oranla daha azdır.

Bu bilgilerle beraber bilinmelidir ki elektrikli motorun enerjisi araca tek başına yetmez. Temelde görevi, mevcuttaki içten yanmalı motora destek sağlamaktır. Bu tip araçlara bir örnek verelim. Otomotiv devi Ford markasının EcoBoost Hibrit 1.0 litrelik benzinli Puma aracında mild hybrid sistemi mevcuttur.  Son olarak MHEV motorlarında elektrik olsa da hibrit elektrikli araçlar (HEV) ile aralarında fark bulunur.

MHEV ve HEV Farkları

Yarı hibrit ve tam hibrit motorların araçlara sağladığı özellikler değişse de temelde benzer çalışma sistemine sahiptirler. Ayrıca tam hibrit motorlu araçlar, full hibrit olarak da isimlendirilir. Bu bilgiyle beraber MHEV ve HEV motorlarının farklarından bazılarını sıralayalım. Fakat marka ve modele göre özelliklerin değişiklik göstereceğini unutmayalım.

  • Sesli sürüş: Mild hybrid motor, tam olarak elektrikle çalışmadığı için daha seslidir. Sürüş esnasında içten yanmalı motorun sesi duyulacaktır. Tam hibrit araçlarda ise benzinli motorun aktif olmadığı esnada araç sessiz çalışacaktır.
  • Yakıt tüketimi: Yarı hibrit araçlar yakıt tasarrufu sağlasa da HEV motorlu araçlar daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Yarı hibrit motorların daha az yakıt tasarrufu sağlamasının temel nedeni ise araçların geleneksel yakıtlı motordan beslenmesidir.
  • Akü şarjı: HEV araçların sağladığı akü şarjı imkanı, MHEV motorlu araçlarda mümkün değildir.
  • Motor farkı: HEV motorlardan farklı olarak MHEV motorlu araçlar, içten yanmalı motora destek verir. Tam hibrit araçların benzinli ya da dizelli motora ihtiyacı olmaz. Hareketi tek başına sağlayabilir.
  • Doğa dostu: Mild hybrid modeller çevreci olsa da tam hibrit araçlar daha doğa dostudur.

Elektrikli Araba Motoru Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımızdan elektrikli araçlara dair bilgileri inceleyebilir, detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

HENÜZ YORUM YOK