Ana Sayfa Danışman Abs Işığı Yanmasının 5 Yaygın Nedeni ve Çözüm Yöntemleri

Abs Işığı Yanmasının 5 Yaygın Nedeni ve Çözüm Yöntemleri

14
39716

ABS Fren sistemi günümüzde üretilen birçok otomobilde standart olarak sunulan güvenlik donanımlarından biridir. ABS olarak kısaltılan aslında “Anti Blokaj Sistemi” frenleme esnasında aracın kaymasını engelleyerek sürüş güvenliğini sağlar. Geçmiş zamanda üretilmiş olan araçlarda bu özellik opsiyon olarak sunuluyordu. Bu sebeple 2. el olarak alacağınız araçta ABS olmama ihtimali vardır. Bu ihtimalin dışında alacağınız aracın abs ışığı da yanıyor olabilir. ABS ışığının yanması, abs’nin devre dışı olduğu anlamına gelir. Bu yazımızda ABS ışığı yanmasının 5 nedeni ve çözüm yöntemlerini sizler için derledik.

ABS Işığı Yanmasının 5 Genel Nedeni

ABS ışığının yanmasına neden olabilecek birçok neden vardır. Bu her zaman doğrudan abs fren sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ayrıca iletişim kurduğu diğer sensörlerde veya bileşenlerde de bir sorun olabilir.

Aşağıda, ABS ışığının yanmasının ilk 5 nedeni verilmiştir.

1) Fren Sıvısı Eksikliği

Fren sıvısının, abs fren sistemi içindeki fren basıncını kontrol etmekle çok ilgisi vardır. ABS fren sisteminin sıvısını tutan bir fren sıvısı deposu vardır.

Bazen bu rezervuardan sıvı seviyelerinin düşmesine neden olacak bir sızıntı olabilir. Sistemde aşırı miktarda veya aşırı miktarda hava olabilir.

Her iki durumda, gösterge panelinde ABS uyarı ışığının yanmasına neden olabilir.

2) Arızalı Hız Sensörü

Her tekerleğin göbeğine yerleştirilmiş, o tekerleğin hareket oranını hesaplayan hız sensörleri vardır. Bu bilgiler daha sonra abs fren sistemine iletilir.

Tekerleklerden en az birinin çok yavaş hareket ettiği ortaya çıkarsa, kilitlenme önleyici fren sistemi, tekerleğin normal bir hızda hareket etmesine izin vermek için fren sıvısının basıncını artıracaktır.

Ancak hız sensöründe bir sorun varsa, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi bunu algılar ve gösterge panelinde uyarı ışığının yanmasına neden olur.

3) Kötü ABS Modülü

Kilitlenmeyi önleyici fren sisteminin modülü bir süre sonra korozyon oluşturabilir. Bu aslında kilitlenmeyi önleyici fren sistemiyle ilgili bir sorun olmasının en yaygın nedenlerinden biridir.

Modül aşınmışsa, tekerlek hız sensöründen bilgi alamaz. Sonuç olarak, ön paneldeki ABS ışığı yanar. Bunun olmasına neden olmak için çok fazla korozyon bile gerekmez. Ancak bu gerçekleştikten sonra modülü değiştirmeniz gerekecektir.

4) Ampul Kontrolü

Bazı araçlar, gösterge panosunda ampul kontrolü olarak bilinen işlemi gerçekleştirecektir. Bu kontrol, sürücünün rahatlığı içindir, böylece araçlarının uyarı ışıklarının ampullerinin düzgün çalıştığını bilirler.

Bu ışıklar genellikle belirli bir süre sonra kendiliğinden söner. Bazı durumlarda, ampul kontrolünde, ampul kontrolü tamamlandıktan sonra ABS uyarı lambasını yanık tutan bir aksaklık olabilir.

5) Aşınmış Hidrolik Pompa

Bir aracın diğer tekerleklerden farklı hızda hareket eden bir tekerleği varsa, tekerlek hız sensörü bunu algılar ve ardından kilitlenmeyi önleyici fren sistemini bilgilendirir.

Bu gerçekleştiğinde, sistem fren hidroliği basıncını artırmak için hidrolik pompayı etkinleştirecektir . Bu, tekerleklerin yere temas ederken çekişlerini korumalarına izin verecektir.

Ne yazık ki, hidrolik pompalar yıllarca kullanıldıktan sonra yıpranma eğilimindedir. Bu kesinlikle ABS ışığının yanmasına neden olur, bu da pompayı hemen değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.

2.El Otomobil İlanları

14 YORUMLAR

  1. Sefer
    Selam ABS işiği yandı biraz yol gitim Arabayı park ettim biraz durdum Arabayı kontağı kapatıp bekledin sonra yine devam ettim bu sefer yanmadı anlayamadım sorun kendi kendine giderildi