AdBlue, egzoz emisyonu konusunda önemli bir yardımcıdır. Bu ürün, dizel yakıtlı ve ağır hizmet taşıtlarının oluşturduğu NOx emisyonunu kimyasal olarak azaltmakta kullanılan bir sıvıdır. Akışkan formdaki AdBlue, çevreye zararlı maddeler arasında yer almaz. Hatta taşınabilir sıvılar arasında minimum risk kategorisinde yer almaktadır. Peki AdBlue bitince ne olur? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.
AdBlue Bitince Ne Olur?
Dolu bir AdBlue tankı ile ortalama 10 bin ile 15 bin km arasında yolculuk yapmanız mümkündür. Bu kilometre değerleri, farklı markalar arasında değişiklik gösterebilir. Peki, çevreye faydası dokunan AdBlue biterse ne olur, araç bu sıvı tankı boş olarak da çalışabilir mi? Eğer tank boşalırsa aracınızın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak püskürtme şiddetini azaltır. Sonrasında ise aracınız çekişten düşer. Yani AdBlue biterse aracınızda, izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur. Bu aşım nedeniyle de katalizör kısa sürede hasar görür. Sistemde yer alan filtrelerden de sıvı geçişi sağlanamadığı için filtreler kurur ve büzüşür. Bu da aracınız için son derece maliyetli bir durumu ortaya çıkaracaktır.
Aracın Stop Etmesi Durumunda
AdBlue tamamen bittiğinde aracınız, sisteme zarar vermemek için stop eder. Eğer bu esnada AdBlue bulabileceğiniz bir yerde değilseniz çekici çağırmak zorunda kalabilirsiniz. Yani bu sıvı bittiğinde otomobili çalıştırmak hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır. Eğer AdBlue sıvısı sürüş anında biterse emisyonu sınırlamak için motor gücü ve performansı düşecektir. Ne yazık ki durduktan sonra tank tamamen boşalmışsa aracınızı yeniden çalıştıramayabilirsiniz. Bu yüzden de sürücünün yalnızca uygun şartlarda dolum işlemini yapması gerekir. Burada belirtmemiz gereken önemli noktalardan biri de dolum aşaması. Arabanıza AdBlue eklerken aracın kapalı olmasına kesinlikle dikkat etmelisiniz.
AdBlue Arızası
Günümüzde teknoloji gelişmeye devam etmektedir. Ancak her ne kadar gelişse de araçlarda halen AdBlue arızası meydana gelebilmektedir. Üstelik aracınız sıfır olsa bile bu olası bir durumdur. Araçlar, her 1000 kilometrelik sürüş için yaklaşık 1 litre AdBlue tüketimi yapar. Ancak bu ürün bir yakıt değildir ve yakıt tüketimine de bir fayda sağlamaz. Yani Adblue sıvısını kendi tankına doldurmanız oldukça önemlidir. Ürünü koyabileceğiniz tank, aracınızın depo kapağında, bagajında veya motor bölümünde bulunabilir. Eğer AdBlue’yu yanlışlıkla yakıt tankına doldurursanız aracınız arıza yapabilir. Böyle bir durumda aracı kesinlikle çalıştırmamanız gerekmektedir. Aynı durum tersi için de geçerlidir. Eğer Adblue tankına yakıt doldurursanız aracınız yine arıza yapabilir. Böyle bir durumda araç çalıştırılmamalıdır.
Bunlara ek olarak aracınız için seçeceğiniz ürün kaliteli olmalıdır. Genel olarak sorunlar Adblue pompasından kaynaklanmaktadır. Yani bu bölüm, sistem için oldukça önemlidir. Çünkü pompa sayesinde egzoza düzenli olarak sıvı gönderilir. Ve pompanın bozulması durumunda da arızalar ortaya çıkar. Sıvı, egzoza ulaşamadığı için filtre kurur. Sonuç olarak da sistem tamamen bozulmuş olur. Üstelik Adblue pompasının arıza işlemleri maliyetlidir. Bu yüzden hem kullanım he de bakım noktasında dikkat edilmesi gerekir.
Düşük sıcaklıkta donmaya başlayan Adblue sıvısının ideal saklama derecesi -6 ile 25 derece arasındadır. Aynı zamanda doğru koşullarda saklandığında 1 yıl boyunca güvenle kullanılabiliyor. Ek olarak Adblue sıvısının, temiz ve kapalı bir kapta, direkt güneş ışığına maruz kalmadan saklanması gerekir.