Akaryakıt fiyatları tüm dünyada yüksek seyrediyor. Peki zamlar art arda gelmeye devam ederken trafik yoğunluğu aynı mı kalıyor? Yoksa akaryakıta zam geldikçe trafikte belli bir azalma yaşandığı iddiaları doğru mu?
Türkiye’de benzin ve motorin fiyatlarına ardı ardına zamlar gelmeye devam ediyor. Öyle ki, İstanbul trafiğinin bile bu zamlar nedeniyle belli oranda azaldığı iddialar arasında. Akaryakıt zamları geldikçe insanların toplu taşımayı tercih etme oranlarının arttığı görülüyor.
Trafik Yoğunluğu İş Çıkış Saatlerinde Belli Oranda Azaldı
İstanbul’un yüzde 80’i aşan trafik yoğunluğunun akaryakıt fiyatlarına gelen zam sonrasında belirli oranda düştüğü görüldü. Hatta sabah işe gidişi ve akşam işten dönüş saatlerinde bile yoğunluk eskisi kadar değil. Artık en yoğun saatte bile eskisi kadar sıkışık olmadığı ve yoğunluğun yüzde 60’ları geçmediği kayıtlarda yer aldı. Aynı zamanda toplu taşımayı kullanma oranları da her geçen gün artıyor. Anlaşılan o ki artık insanlar yakın mesafeler için kendi özel araçlarını eskisi kadar tercih etmiyorlar. Bunun yerine, kısa mesafelerde toplu taşımayı kullanmayı tercih ediyorlar. Hatta aynı şekilde taksi kullanma oranları da eskiye kıyasla daha az. Görünen o ki, insanlar pahalanan akaryakıt fiyatlarından sonra taksiye binmeyi de eskisi kadar tercih etmiyorlar. Ancak akaryakıt fiyatlarından etkilenen toplu taşıma fiyatlarında da da büyük bir artış yaşandı. Yüzde 40 oranında zam yapılan toplu taşıma da insanlar için cazibe aracı olmaktan çıkmış oldu.
Akaryakıt Fiyatları Zor Bir Dönemin Habercisi
Trafik yoğunluğundaki azalma, akaryakıt zamları, toplu taşıma zamları derken zor bir dönemden geçtiğimiz bir gerçek. Çünkü akaryakıta zam geldikçe enflasyon daha da artıyor. Bu nedenle, görünen o ki insanların alım gücünün her alanda azalması trafiğe çıkmalarını da etkiliyor. Çünkü benzin ve motorine gelen zamların hayatın birçok alanını doğrudan etkilediğini görmek mümkün. Buna dayanarak, akaryakıt fiyatlarındaki artış ile trafik sıkışıklığındaki düşüş arasında güçlü bir ilişki var gibi demek yanlış olmaz.
Ancak bu fiyat artışları başka sonuçlar da doğurabilir. Zamların arka arkaya gelmesi sonrasında, araç paylaşımı mantığının daha da yaygınlaşması söz konusu. Böylece insanlar sürekli bir arabaya sahip olmak yerine, ihtiyacı olduğu zamanlarda kullanmayı tercih edebilirler.