Amerika’da EV Satışları Nasıl Büyüdü? Türkiye’de EV Pazarının Durumu Büyüyecek mi? Amerika’da sadece 10 yılda 15 bin adetten 1 milyon adede ulaşan elektrikli araç modelleri, Amerikan otomotiv endüstrisinde önemli bir oyuncu haline geldi. 1990’lı yılların ortalarında GM, bir Amerikan şirketi olan General Motors EV1 tarafından üretilen ilk uluslararası modern elektrikli otomobilini tanıttı. Şimdiye kadar yapılmış ilk elektrikli otomobil olmaktan çok uzak olsa da ABD pazarı için yapılmış ilk ciddi elektrikli otomobillerden biriydi. EV1 projesi, GM her arabayı geri çağırıp onları düzeltmeye çalıştığı sırada, pek çok sürücünün EV1’e övgüler yağdırdığı tartışmalarda sona erdi. Ancak GM’nin ürettiği elektrikli araba modeli, günümüzdeki elektrikli araba üreten otomobil üreticilerinin yolunu açan bir araç modeliydi.
1996’da GM EV1’in piyasaya sürülmesinden bu yana yıllar geçti. O zamandan beri, elektrikli araç pazarı Amerika’da patladı. Son on yılda gelişen teknoloji, araştırma konusunda rekor kıran adımlar atılmasına sebep oldu. Bu gelişmelerde araba alacak insanların algısının kırılmasına ve elektrikli arabaların sevilmesine yol açtı.
Elektrikli Araçların Popülerleşmesinde Tesla’nın Rolü
Bugün bildiğimiz otomotiv devi Tesla’ya sahip olmadan çok önce Tesla Motors, 2004 yılında Tesla Roadster adlı küçük bir otomobil üzerinde geliştirmeye başlayan Kaliforniya merkezli küçük bir elektrikli otomobil üreticisiydi. Ortaya inanılmaz başarılı araçlar sunmayı başarsa da ne yazık ki popülariteye ulaşamıyordu. Tesla roadster, Lotus Elise’in şasisi üzerine inşa edilmişti. İçten yanmalı motora sahip olan diğer roadster’larla rekabet eden ilk elektrikli otomobillerden biriydi. Ayrıca spor otomobil olarak var olan ilk elektrikli otomobillerden biriydi ve ikinci bir elektrikli otomobil modeliydi.
Tek şarjda 450 kilometreden fazla yol alabilmesi, rakip modellerine göre daha hızlı ve daha keyifli sürüş tarzına sahip olması, aracın popülaritesinin artmasına neden oldu. Özellikle insanların menzil korkusunun üstünden gelen Roadster, kısa sürede çok sevilen araçlar arasında yer almayı başardı. Tesla Roadster, endüstri lideri bir elektrikli araç olarak başarılı olsa da 2008’den 2012’ye kadar olan kısa vadede sadece yaklaşık 2.450 adet sattı ve o zamanlar Amerika’da satılan birçok süper arabadan daha ucuz bir fiyat etiketine sahipti.
Nissan, Chevy, Volkswagen ve Diğer Üreticilerin EV Yarışı
İlk başlarda Tesla Roadster mutlaka ticari bir başarı olmasa da Amerika’da elektrikli otomobiller için bir gelecek olduğunu kanıtlamıştır. Bu yüzden diğer otomobil üreticileri de 2010’dan itibaren elektrikli araç üretiminde birçok farklı noktaya yoğunlaştılar. Özellikle en büyük sorunlarından biri olan menzil yani pil gelişimine yönelen otomotiv üreticileri, küresel iklim sorunlarına verilen önemin artmasıyla araba üretimine olan bakış açılarını değiştirdiler. Özellikle geri dönüştürülen veya doğa dostu parçaların kullanıldığı elektrikli araçlar, iyi bir pazarlama stratejisi olarak karşımıza çıktı.
Amerika’da EV Satışları Nasıl Büyüdü? Sorusuna cevap verecek olursak da Amerika’daki ekonomik gelişmeler ve insanların araç alabilmesinin nispeten kolay olması her zaman avantaj olarak görülmektedir. Hayat standartlarının yüksek olduğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki vatandaşlar, küresel iklim sorunlarının farkına varmaya başladı. Gelişen EV teknolojisi ile toplumun farkındalığı buluştuğu zaman da EV modellerinin satışları artmaya başladı. Amerika’daki elektrikli otomobil satışları, 2014 yılında EV satışlarının 100.000 adede ulaştığı 2014 yılında başka bir dönüm noktasına ulaştı. Ayrıca EV’leri çevreleyen endişelerin çoğu, yıllar boyunca araştırma ve geliştirme ile çözülüyordu.
Böylece 2014’e kadar bu damgaların çoğu kaybolmaya başladı. EV rekabetindeki artışla birlikte, otomobillerin önemli ölçüde gelişmesine yardımcı olan, birbirleriyle savaşan daha iyi teknolojiler de geldi. 2014 yılına gelindiğinde Tesla, herkes için üretilen ilk gerçek seri üretim Tesla olan Tesla Model S ile geri döndü. BMW, Mercedes, Porsche ve VW gibi Avrupalı markalar da EV pazarından nasibini almak istedi ve birçok pazarda aktif olarak EV satışına başladı. 2021 yılına geldiğimiz zaman Amerikalılar, elektrikli araç alımına oldukça önem gösterdi. Böylece elektrikli araçlar ve markalar, gelecek stratejilerini tamamen elektrikli araçların gelişimine çevirdi.
Türkiye’de Elektrikli Araç Satışı Artamaz!
“Artmaz” yerine “Artamaz” kelimesini kullanmak daha mantıklı olacaktır. Ekonomi ilgi alanımız olmasa bile satış olması için insanların alım gücünün olmasının gerekli olduğunu herkes bilir. Aylar önce otomotiv markaları araçlarına, aylık olarak zamlar yapmaktaydı. Günümüze baktığımız zaman birçok markanın araçlarının fiyatlarına günlük olarak zam yaptığını görüyoruz. Bu zamlar, Türk toplumunun alım gücünü ve yaşam koşullarını etkilemektedir. İstatistiklere baktığımız zaman da 87 milyon kişinin yaşadığı bir ülkedeki araç satışlarının oldukça az olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle otomotiv endüstrisindekilerin stokçuluk yapması, artan döviz kurları gibi birçok konu, araçların fiyatını etkilemektedir. Etkilenen fiyatlar, vatandaşın alım gücünü zorlaştırmaktadır. Bu yüzden elektrikli araçların popülerleşmesi ve satış rakamlarının yükselmesi, Türkiye için oldukça zorludur.