Amerika’daki Siyasi Kriz Otomotiv Sektörünü Nasıl Etkileyecek
6 Ocak tarihinde Amerika’da başlayan siyasi kriz şimdilik biraz durulmuş gibi görünüyor. Ancak her an yeniden tetiklenebilir. Çünkü Trump destekçileri kendilerine haksızlık edildiğini ve seçimlerde hile yapıldığını düşünüyorlar. Peki bu siyasi kriz Amerika’daki otomotiv sektörünü nasıl etkileyecek?
Amerika’daki Siyasi Kriz Sonrası Üreticiler Tepkili
6 Ocak tarihinde başlayan olaylar üzerine GM (General Motors) CEO’su Mary Barra bir tweet paylaştı. Mary Barra paylaştığı tweette “Barışçıl iktidar değişimi, Amerikan demokrasisinin temel taşlarından biri ve ABD Kongre Binası’ndaki şiddet, bir ulus olarak kim olduğumuzu yansıtmıyor. Ülke olarak bir araya gelmemiz ve bizi birleştiren değerleri ve idealleri pekiştirmemiz zorunludur.” dedi.
Ford CEO’su Jim Farley de konuya ilişkin “Ford Motor Company, bugün meydana gelen, şiddet içeren ve antidemokratik olan eylemleri kınıyor. Bunlar, barışçıl bir iktidar değişimine dair olan ortak ilkelerimize ve inançlarımıza aykırı, yıkıcı eylemlerdi. Temel Amerikan değerlerini sürdürmek için saygı ve empati içerisinde birlikte çalışmalıyız…” şeklinde bir tweet attı.
Ulusal İmalatçılar Birliği Başkanı ve CEO’su Jay Timmons ise “Bu, üreticilerin inandığı ve savunmak için çaba sarf ettiği Amerika vizyonu değil.” ifadelerini kullandı.
Amerikan Otomobillerinin Satışları Avrupa’da Azalıyor
COVID-19 pandemisinden en çok etkilenenlerden birisi de hiç şüphesiz ki otomobil üreticileri oldu. Pandeminin başından beri Amerikan otomobillerinin Avrupa’daki satışlarının azaldığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Amerika’daki bu siyasi krizi tetikleyen en önemli etkenlerden birisi de salgın. Bloomberg’in yaptığı bir habere göre tüm Avrupa’da araç satışların son zamanların en kötü seviyelerinde. İspanya’da %32, İngiltere’de %29, İtalya’da %28, Fransa’da %25 ve Almanya’da %20 oranında satışlar azaldı. Hatta İngiltere’de pandemi nedeniyle satış rakamları 1943 yılından beri en kötü seviyedeydi. Fransız otomobil endüstrisi grubu CCFA’in istatistik başkanı Pierre-Louis Debar konuyla ilgili olarak “Derin bir krizin içindeyiz. Bu kriz, geçmişte gördüğümüz her şeyden daha kapsamlı. Her alanda bizi kötü etkiliyor.” dedi.
Rodyum Tedariklerinde Sıkıntılar Mevcut
Araçların katalitik konvertörlerinde havayı temiz tutmak için rodyum kullanılıyor. Bu da rodyum fiyatının kısa sürede iki katına kadar çıkmasına sebep oldu. Mart 2020’de rodyum en düşük seviyelerini görürken, pandemi süreciyle beraber tedarik zincirlerinde aksamalar yaşandı. Bu sebeple de rodyumun satışı 17.790 $’a kadar ulaştı. Bu da otomobil üreticileri için bir başka problemi doğuruyor.
Bütün bu nedenler göz önüne alındığında, pandemi sürecinin bitiş tarihinin uzak bir tarihe ertelenmesi durumunda Amerika’da yeni bir siyasi-ekonomik krizin kapıda olduğu söylenebilir. Öfkeli Amerikan alt sınıfı da hem geçim derdi yüzünden hem de Cumhuriyetçiler’in kendilerine yeterli özeni göstermediği düşüncesi yüzünden siyasi krizleri daha fazla tetikleyebilir. Pandemi sürecinin uzadığı her gün hem Amerikan siyaseti hem de Amerikan otomobil üreticileri daha fazla krize girmeye devam edecektir.