Ana Sayfa Genel Amortisörler Hakkındaki Her Şey!

Amortisörler Hakkındaki Her Şey!

0
4733

Amortisör, araç seyir halindeyken sürücünün karşısına çıkan engebelerden oluşabilecek sarsıntıların etkisini azaltan yağ pompasıdır. Araçlarda amortisör, oldukça önemli bir konudur ve zaman zaman amortisör arızası yaşanabilir. Amortisörün görevi ise kısaca araçtaki sarsıntıyı azaltmaktır. Çalışma prensibine gelinecek olursa sarsıntı ve titreşim yoluyla açığa çıkan enerjiyi dönüştürür ve emer.

Amortisörün Görevleri Nelerdir?

Amortisör sisteminin pek çok görevi bulunur. Bu görevler arasında; uygun frenleme mesafesini ayarlama, tekerlek açılarını koruma, sürücüyü daha az sarsarak yorgunluğunu azaltma, sıçrama esnasında aracın yere değmesini engelleme ve lastiklerin olağandışı aşınmasını önlemek yer alır.

En Yaygın Amortisör Arıza Belirtileri Nelerdir?

Zaman zaman amortisörlerde belirli arızalar meydana gelir. Bu arızaların birtakım belirtileri ise araçta gözlemlenebilir. Sürücü, aracı kullanırken de arıza belirtilerinden bazılarını hissedebilir. Örneğin, her gün gittiğiniz bir yolda herhangi bir çarpma şiddeti hissetmiyorken artık çarpma şiddetini hissediyor hale geldiyseniz bu arıza belirtisi olabilir. Bununla beraber bir dönüş esnasında aracınızın kontrolünü kaybettiğinizi düşünüyorsanız da bir amortisör arızası ile karşı karşıya olabilirsiniz.

  • Toz Körüklerinde Deformasyon

Zamanla amortisörlerde toz ve kir birikebiliyor. Bu yüzden amortisörü korumak adına körük şeklinde muhafazalar vardır. Fakat mevcutta bulunan bu parçalar deforme olur ve yırtılmalar görülür.

  • Amortisör Üst Takozlarının Kopuk Olması

Amortisör yapısı içinde kule bağlantı takozları vardır. Burada meydana gelen deformasyonlar sürüş esnasında aracın ön tarafından ses gelmesine neden olabilir.

  • Amortisörde Yağ Kaçağı ve Terleme Olması

Aracın pek çok yerinde çeşitli yağlar bulunur. Amortisörde içinde yağ barındıran bir sistemdir. Amortisörün çalışması esnasında yağ, birtakım basınçla karşı karşıya kalır. Bu sistem içerisinde keçe ve valfler, basınç karşısında zamanla yağ kaçırmaya başlar. Ayrıca amortisör milinin dip kısımlarında terlemeler de belirir.

  • Helezon Alt Lastiğinin Yokluğu ve Yırtıklığı

Helezon yayları, süspansiyon sisteminin parçaları arasındadır. Helezon yaylarının bazı kısımlarında izolasyon amacıyla lastik parçalar vardır. Lastik parçalar, eğer yoksa hafif bir sarsıntıda bile ses ortaya çıkar.

  • Limitleme Takozunun Olmaması

Araçlarda limitleme takozu mevcuttur. Bu takoz sayesinde helezon yayının çalışma mesafesi sınırlandırılır. Ayrıca aracın aşırı yük altında süspanse salınımı konusunda da birtakım sınırlandırmalar yapar. Fakat araçta bu takoz yoksa aracın içinde yük varken salınım limitlenmez. Bunun sonucunda da karosere vuruntu yapabilir.

  • Amortisör Sorunları Lastik Aşınmasına Neden Olur mu?

En yaygın sorunlar arasında lastik dişlerinin düzensiz aşınması yer alıyor. Aracın aldığı darbeler lastiklerin aşınmasına neden olur. Zaman zaman amortisörlerde yaşanan sorunlar lastik aşınmasına yol açar.

Amortisörler Ne Zaman Değiştirilmeli?

Aracınızda yukarıda belirtilen yağ sızıntısı, lastik dişlerinin düzensiz aşınması, dönüşlerde kontrol kaybı gibi belirtileri hissediyorsanız en kısa zamanda amortisörlerin kontrolü önerilir. Ayrıca direksiyon, sağ veya sola çevrildiğinde ses geliyorsa bu da değişimin habercisi olabilir.

Amortisör Arızası Anlaşıldığında Ne Yapılmalı?

Yukarıdaki sorunlardan herhangi biri yaşanırsa alanında uzman kişiler tarafından kontrol edilmelidir. Bu noktada aracınızı uzman kişilere bırakmanız daha doğru olacaktır. Bazı durumlarda amortisörde bir sorun yaşansa da uzmanlar değişimi şart koşmaz. Duruma uygun kararı vereceklerdir. Fakat kabaca amortisörlerin değişim süreci ise aşağıdaki gibidir:

  • Gerekli parçalar sökülür.
  • Amortisör temizlenir.
  • Arıza tespit edilir.
  • Gerekli onarımlar yapılır.
  • Yeniden parçalar birleştirilir.
  • Araç, test edilir.

Eğer bu içeriğimiz dikkatinizi çektiyse “Bagaj Amortisörü Nasıl Tamir Edilir?” başlığımıza göz atmayı unutmayın.

HENÜZ YORUM YOK