Yağmurlu havalarda yola çıkmak tehlikeli süreçlere davetiye çıkarabiliyor. Bu süreçlerden biri de Aquaplaning. Kızaklama süreciyle ve yapılması gerekenlerle alakalı bir yazı hazırladık. Detaylar haberimizde.
Hava durumları her zaman araba sürüş tekniğimizi etkilemiştir. Her ne kadar bana bir şey olmaz diyerek yola çıksak da dış etkenlerin bizi zor durumda bıraktığını söyleyebiliriz.
Yağmurlu havalar çok tehlikelidir ve yolu kaygan yaparak sorun yaratabilir. Ancak sabit bir hızda gidip ani manevralardan kaçınırsak aracın kayması gibi durumların önüne geçebiliriz.
Sorunlardan bir diğeri ise yağmur suyunun birikmiş hali. Birikmiş su kütlesi ıslak zeminde ince bir örtü olarak serilmiş yağmurdan daha tehlikelidir. Araçlar bu birikintilere girdiği zaman karşı karşıya kaldığı şey arabanın yer ile bağlantısının kesilmesi olacaktır. Peki nedir bu bağlantı kesilmesinin adı? Adına Aquaplaning denilen ve halk arasında “kızaklama” olarak bilinen bu tehlikeli durumu yakından inceleyelim.
Aquaplaning (Kızaklama)Nedir?
Kızaklama yolda birikmiş su kütlesinin aracın tekerleklerinin altında oluşturduğu sirkülasyonla yol ile bağlantısını kesme durumuna verilen isimdir.
Aquaplaning (Kızaklama) Nasıl Meydana Gelir?
Basit düşünmek gerekirse örneğin birikintinin olmadığı yollarda ince bir yağmur örtüsü seriliyse ekstra bir durum olmazsa araba rotasına devam edecektir. Çünkü lastikteki kanallar bu su birikintilerini içinden geçirerek suyu tahliye edecektir. Ancak birikinti olduğu durumlarda kanallar su kütlesinin hepsini tahliye edemeyeceği için bir süre sonra zorlanıp yer ile temasını kaybedecektir.
Kızaklamaya Maruz Kaldığımı Nasıl Anlarım?
Kızaklamaya maruz kalmanızın hissedilir birkaç belirtisi olur. Bu belirtiler; Aracınızın ani gaz yüklemesi yapması, direksiyonun manevralarınıza tepki vermemesidir. Tekerleklerin yer ile olan temas sayısı otomobilin manevralarınıza tepki vermesi konusunda çok önemlidir. Aracın dört tekerleğinin yere temas etmemesiyle tek tekerleğinin etmemesi arasında farklar vardır. Aracın kayma yönünü bu belirler.
Kızaklama Neden Olur?
-
Arabanın Ağırlığı
Arabanın ağırlığı kızaklama olayında çok önemli bir faktördür. Hafif bir araba su birikintisinin üzerinde yola tutunmakta sorun yaşar.
-
Yol Yüzeyi
Yol yüzeyinin delikli olması ve düz olması da kızaklama olayında etkilidir. Düz bir yolda biriken su, aracın temasını keserken delikli yol daha tırtıklı olduğu için aracın yola tutunmasını kolaylaştırır.
-
Lastik Basıncı
Lastikler tahmin edebileceğiniz üzere yol ile temas konusunda en önemli rolü oynadığı için özellikleri ve yapısının ne olduğu da önem kazanıyor.
Lastik basıncı yol tutuş konusunda, az şişirilmiş veya çok şişirilmiş olması durumlarında aracı yol tutuş konusunda etkileyebilir.
-
Lastik Genişliği
Temas yüzeyi ne kadar geniş olursa aracın yola tutunması da o kadar kolay olur. O yüzden dar lastikli araçların bu konuda ciddi sınavları olabilir.
-
Lastik Kanal Derinliği
Lastiklerin kanal genişliği ve derinliği de önemlidir. Bitmiş bir lastik olarak tabir ettiğimiz kabak lastikler yol tutuş konusunda çok kötüdür. Normal yolda bile tehlike arz eden bu lastikler su birikintisinde çok daha fazla tehlikeli olabiliyorlar.
Ancak kanal derinliği iyi olan lastikler yola daha iyi tutunur. Örnek vermek gerekirse su birikintisine giren bitmiş bir lastik siz sağ ve sol yapsanız da etkinize tepki vermeyecektir. Diğer lastik ise su yüzeyindeki manevralarınıza tepki verecektir.
-
Hız
Tabi ki arabalar konusunda hemen her konunun içinde yer alan yüksek hız bu konuda da olmazsa olmazdı. Su birikintisine yüksek hızda girmek, yapacağınız hamle sayısı ne kadar çok olursa olsun etkisiz kalacaktır. Hız, çoğu örnekte olduğu gibi kızaklama durumunda da en riskli ortamı sunan bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
-
Su Derinliği
Yağmurlu havalarda zeminin ıslak olması da bir taraftan baktığımız zaman kızaklama ihtimalini açığa çıkarabilir. Ama tabi su derinliği asfalt yüzeyinde ince bir şekilde serildiği için kızaklama durumunda uygulayacağımız teknikler çok daha etkili olacaktır. Su derinliği ne kadar artarsa arabaya hakim olmak ve kızaklamayı minimum seviyeye indirmek o kadar zor olacaktır.
Aquaplaning (Kızaklama) Nasıl Önlenir?
Kızaklama durumlarında aracı kontrol etmek çok zordur. Ancak önlemini önceden alıp kayma durumunda ani olarak göstereceğiniz reflekslerin ne olduğunu öğrenirseniz bu olayı en az hasarla atlatırsınız.
-
Yol Durumunu İyi İzleyin
Yol durumunu izleyin ve karşılaşabileceğiniz tehlikelerin ihtimalini kovalayın. Yol kayganlığını hissettiğiniz an biraz daha ileride neler olabileceğini tahmin ederek pozisyonunuzu koruyup yola devam etmelisiniz. Asfalt yüzeyinde bulunan çamur, yağ gibi ekstra tabakalar suyla birleşince kayganlığı artırabilir. Bu konuları da göz önünde bulundurmak gerekir.
-
Düşük Sabit Bir Hız Belirleyin
Düşük sabit bir hız belirlerseniz aracınız yol tutuş konusunda sizi memnun eder. Çünkü kızaklama hızlı arabaları çok sever.
-
Öndeki Aracı Takip Edin
Öndeki araca yok yaklaşmamakla beraber takip mesafesini koruyup geçtiği yerlerin tekerlek izlerini takip ederseniz kısa süreli oluşan yarıklardan Aquaplaning tehlikesi olmadan geçebilirsiniz.
-
Standart Sürüş
Standart sürüş arabayı ekstra sürüş teknikleriyle kullanmadan kullanış şeklini ifade eder. Yağmur yağmış ve yağış etkisinin altında kalmış yolda yapacağınız ekstra bir manevra, frenleme, ani gaz gibi hareketler sizin zararınıza olacaktır.
-
Lastikleri Kontrol Edin
Lastikleri yolculuk öncesi basınç kontrolü ve kanal derinliği kontrolünden geçirerek ıslak yola uygun hale getirmelisiniz.