Ana Sayfa Danışman Araba Macunu Nedir? Araba Macunu İşlemi Nasıl Uygulanır?

Araba Macunu Nedir? Araba Macunu İşlemi Nasıl Uygulanır?

0
7147

Aracın kaportası, dış etkenlerden korunmak için her yerini dayanıklı metalden üretilen sac olarak adlandırılır. Fakat bazı durumlarda sacın da zarar gördüğü oluyor. Mevcut zararları gidermek için araba macunundan yardım alıyoruz. Peki, araba kaporta macunu nedir ve hangi durumlarda kullanıyoruz?

Araba Macunu Nedir?

Oto kaporta macunları çeşitli malzemelerin birleşimi ile oluşuyor. Bu bileşik ürünün markasına göre değişir fakat genel olarak kullanılan içerik polyester ve reçinedir. Ek olarak macunun işlevi araçların kaportalarındaki oluşmuş hasarlı bölgeleri onarmaktır. Temel olarak meydana gelen boşlukların yerini doldurarak sağlamlaştırır. Özellikle oluşmuş hasarları en düşük maliyetle kısa sürede onarmaya yardımcı olmasıyla otomobil tamirlerinde çok tercih ediliyor.

Araba Macunu İşlemi Nasıl Uygulanır?

Oto kaporta macununu satın aldıktan sonra macunu işlemek için yardımcı olarak; macun sertleştiricisi, hava zımpara makinesi, P220 ve P80 kum zımparaları temin etmeniz gerekir. Ardından macun uygulanacak olan bölüm, toz kalkmaması için ıslatılır. Zeminin ıslatılmasının ardından P80 kum zımparası ile hasarlı alanın açılması gerekir. Oluşan toz parçaları, yüzey temizleme tineriyle temizlenmesi gerekir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından artık macun işlemine geçmek için hazırdır.

Macunun içerisindeki sertleştirici oranının iyi ayarlanması gerekir. Oto kaporta macununu satın aldığınız marka tarafından üzerinde yazan oranlar göz önüne alarak, bu oranları dikkate alarak karma işlemi gerçekleşir. Başlangıçtaki macun rengi, macunun karıştırılmasının ardından giderek kaybolur. Ardından macun karma işleminin tamamlanmasıyla karışım spatula üzerine koymaya başlayabilirsiniz. Bu kimyasallar kolay kuruyabildiği için karmanın hemen ardından hemen çekilmesi gerekir.

Macunun uygulanmasının ardından yaklaşık on dakika kuruma süresi gerekir. Yeterli görmediğiniz taktirde kurutma makinesi ile müdahale edebilirsiniz. İlk katın ardından ikinci kat için macun uygulanır ve bu sefer 30 dakika beklenir. Ardından fazla macunlar kum zımpara ile temizlenir. Bu sayede yüzey, toz ve kirden arınır. Son olarak yüzey, tiner ile silerek ve macun çekme işlemini tamamlamış oluyoruz.

Hangi Durumlarda Macun Çekme İşlemi Uygulanır?

Araba kaportasında meydana gelen hasar, çökme ve çürüklük gibi durumlarda oto macun işlemini tercih ediyoruz. Yapısı gereği oldukça dayanıklı ve sağlam olan bu kimyasal bileşenler, hava koşullarına ve darbelere dayanıklıdır. Bu gibi durumlarda araba kaporta tamircilerii sorunu araba macunu ile gideriyor. Tecrübe isteyen bu işlem için kendinizi yeterli buluyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek uygulayabilirsiniz.

Hasar Sorgulama

Trink sat!

HENÜZ YORUM YOK