Araba yarış oyunları sizi daha iyi bir sürücü yapabilir mi?
Araba yarışı oyunları, arabaları biraz seviyor olsanız da ya da sağlam bir araba tutkunu olsanız da, bir “geçiş seviyesi” olarak hareket etme eğilimindedir. Hayalinizdeki arabayı ve hayalinizdeki garajı inşa etmenin heyecanını sunar. Gerçekte alamayacağınız araçları alırsınız ve renk gibi özellikleri kolayca değiştirebilirsiniz. Sıralamalarda yükselmeye ve yarışları kazanmaya kadar her şeyiyle keyifli bir vakit geçirmiş olursunuz. Başlangıçta biraz zorlanırsınız ancak zamanla eliniz de alışır ve artık gittikçe hatasız sürüşlere sahip olursunuz. Bu arada yarışlar, rakiplerinizi hızla geçerken çoğu zaman Lewis Hamilton gibi hissetmenizi sağlar. Ancak, “Gran Turismo” ve “Forza” gibi oyunları oynarken öğrendiğiniz tüm konsol hareketleri ve sürüş becerileri, sizi gerçek hayatta daha iyi bir sürücü yapar mı? Bu sorunun cevabını oyun oynayan, oynamak isteyen ve oynamayan her kesim merak ediyor.
Araba Yarış Oyunları Sizi Daha İyi Bir Sürücü Yapabilir mi? Cevap; Her Şey Görsel Motor Kontrolünüzle İlgili
Bir dahaki sefere kendinizi en sevdiğiniz yarış oyununu sayısız saatler boyunca oynarken bulduğunuzda, uğruna çok çalıştığınız o kupayı kazanmak için zaman kaybettiğinizi düşünerek kendinizi kötü hissetmeyin. Psychological Science tarafından yapılan bir araştırma yukarıdaki meşhur sorumuza cevap niteliğinde. Araştırmaya göre yarış ve aksiyon oyunları oynayan oyuncular, oynamayanlara göre daha fazla görsel-motor yeteneklere sahip olabilirler. Merak ediyorsanız, eski güvenilir Merriam-Webster sözlüğüne göre “görsel motor” terimi “beyin tarafından hareket ve görsel algı koordinasyonu” anlamına gelir.
New York Üniversitesi Şanghay’dan araştırmacı Li Li, “Araştırmamız, 5 saat gibi kısa bir süre boyunca yapılıyor. Bu süreçte kolayca erişilebilen aksiyon video oyunlarını oynamanın, insanların sürüş için kullanılan temel görsel-motor-kontrol becerilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Oyunların bu kazanç için uygun maliyetli bir araç olabileceğini söyleyebiliriz” dedi. Üniversitenin yürüttüğü asıl çalışma, Mario Kart veya Roller Coaster Tycoon oynayan oyunculardan oluşuyor. Çalışma altı haftalık bir süre boyunca haftada beş ila 10 saat sürdü. Nihayetinde bu kişileri bir sürüş simülatöründe test etmek ve herhangi bir fark olup olmadığını görmek için iyi bir sonuçtu. Her gruptan oyuncuların nasıl performans gösterdiği merak konusuydu.
Sürüş Yeteneklerini Test Etme
Test, Roller Coaster Tycoon oynayan katılımcılar arabayı sanal bir şeritte daha iyi yönlendiriyor. Ayrıca arabanın davranışını etkileyen yan rüzgarları daha iyi telafi ediyor. Test esasında mümkün olduğunca az sapma yapmakla görevlendirdiği simüle edilmiş bir sürüş deneyiminden oluşuyordu. Psychological Science’a göre, “Deneyimli aksiyon oyuncuları, video oyunu deneyimi çok az olan veya hiç olmayan katılımcılara kıyasla daha iyi sürücü. Yani bunlar artan rüzgar karşısında merkezden daha az sapma gösterdiler. Ayrıca şeritlerini koruma konusunda çok daha fazla hassasiyet gösterdiler.”
Yarış Oyunları Oynamak Sizi Daha İyi Bir Yarış Arabası Sürücüsü Yapar mı?
Artık yarış oyunları oynamanın görsel-motor becerilerinizi arttırdığını biliyoruz. O halde bunun teorik olarak sizi daha iyi bir sürücü yapabileceğini rahatça söyleyebiliriz. Ancak yine de, yarış pistinde gerçekten daha iyi bir sürücü yapıp yapmayacağını merak ediyoruz. Popular Mechanics’e göre, “video oyunları oynamak esasen beyni yeniden yapılandırır. Testlerde, birinci şahıs atış oyunu oynayanlar, gerçek yarış sürüşü için de kritik olan becerileri sağlıyor. Bu kişiler nesneleri tanımlama, bulma ve takip etme konusunda oyuncu olmayanlara göre yüzde 50’ye kadar daha iyi.”
Ancak bu yanlış anlaşılmasın 32 inç TV’nizde Gran Turismo oynamaktan bir gecede Lewis Hamilton’a dönüşemezsiniz. Ya da ünlü yarışçı ile tekerlekleri ovuşturmaya kadar geçebileceğiniz anlamına gelmiyor. Bunu yapmayı düşünmeden önce hala yarışta gerçek bir deneyim kazanmanız gerekecek. Ancak, gerçek bir sürüş simülatörü olarak faturalandırıldığı için bu oyunu oynarken bazı yararlı beceriler edinebilirsiniz. Yani araç davranışları ve yarış pisti konturları olabildiğince gerçekçidir.
Gerçekliğe Karşı Oyun
Deneyimi mümkün olduğunca gerçek kılmak için bazı yöntemler vardır. Bunlar neden güç geri bildirimli bir oyun direksiyonu ve pedal seti olmasın. Kendinizi geliştirmek ve daha iyi sürüşler yapmak için bunları satın alın. Ve şu anda piyasada bulunan çoğu yarış oyunu oldukça gerçekçi grafikler ve deneyim sunuyor. Ancak siz yine de 10 saat oynadıktan sonra markete gittiğinizde arabanızla gerçek hayatta çılgınlık yapmayın. Sonuçta bunlar sadece oyun, gerçek değil.