Ana Sayfa Danışman Arabalarda Bahar Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır?

Arabalarda Bahar Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır?

0
4235

Zorlu şartlar altında geçen kış aylarından sonra baharın gelişiyle birlikte doğa değişmeye başlıyor. Dolayısıyla arabaların da bu değişime ayak uydurması gerekiyor. Arabalarda bahar bakımının önemi tam da bu noktada karşımıza çıkıyor. Dondurucu soğuklar ve yağışlı havalar sebebiyle araçlar, onlar için yorucu bu dönemde belli ölçüde yıpranırlar. Bu yıpranmanın giderilmesi, araç performansının arttırılması ve ömrünün uzatılması adına bazı bakımlar yapmak gerekir. Ertelenen ya da önemsenmeyen bakımlar arabalarda daha ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu bakım süreci de genel olarak bahar bakımı olarak adlandırılır. Peki, arabalarda bahar bakımı nasıl yapılır?

Kış Lastiklerinin Değiştirilmesi

Kış lastikleri, hem maddi hem de performans anlamında kazanç sağlamak için mevsim geçişinde değiştirilmelidir. Çünkü her lastiğin olduğu gibi kış lastiklerinin de optimum bir performans aralığı vardır. 10 derecenin üzerindeki hava sıcaklıkları, kış lastikleri için olumsuz bir etkendir. Bu sıcaklığın üzerindeki havalarda kullanılan kış lastikleri, fren mesafesini uzatır ve aracın viraj kabiliyetine olumsuz etki eder. Ayrıca bahar ayında kullanılan kış lastiğinin yakıt kullanımına da etkisi vardır. Yüksek sıcaklıkla birlikte lastik basıncı artar ve kış lastiklerinin performansı düşer. Düşük performansla kullanılan kış lastikleri, yakıt giderlerinin %10 oranında artmasına sebep olur. Dolayısıyla, bahar mevsimi girişinde lastik değişimi vakit kaybetmeden yapılmalıdır.

Hava Filtresinin Temizliği

Arabalarda bahar bakımı kapsamında yapılması gereken bakımlardan bir diğeri de hava filtresi temizliğidir. Genellikle kışın karşımıza çıkan yağmur, kar, çamur gibi etkenler hava filtresinde belli tıkanmalara yol açar. Verimli yakıt yakılması için verimli oksijen salınımı olması gereken hava filtresindeki tıkanıklıklar, yakıt tüketimi açısından oldukça önemlidir. Bunun yanında, motor performansı için de oldukça önemli bir etkendir. Kir ve tıkanıklık sebebiyle yeterli miktarda hava girmeyen motorda çekiş kaybı yaşanır.

Peki hava filtresi temizliği nasıl yapılmalıdır?

  • Filtre, özel temizleme spreyi ile iyice ıslatılır.
  • 10-15 dakika kirli suyun akması beklenir.
  • Kirli su aktıktan sonra, temiz bir su ile filtre iyice durulanır.
  • Temiz ve ıslak filtrenin kendi kendine kuruması beklenir.
  • Temizlenen filtre yağlama spreyi ile eşit şekilde yağlanır.

Sıvıların Kontrolü (Motor Yağı ve Hidrolik Yağı)

Araçlarda motor yağı, motorun hareketli parçalarının birbirine olan sürtünmesini engellemek ve yaşanabilecek güç kaybına engel olabilmek için kullanılır. Sürtünmenin minimum seviyede tutulabilmesi, tekerlerin daha çabuk tepki vermesini sağlayarak maksimum performans sağlar. Bunların yanında motor yağının içeriği sebebiyle temizleyici etkisi vardır. Bu sebeple aracınızı pas ve kirden korur. Bunun yanında motor yağı yaz aylarında sıcak sebebiyle kaynama yapabilir. Bu durumda kalmamak adına motor yağının düzenli olarak kontrol edilmesi yolda kalmanızı engelleyebilir.

Araçlarda hidrolik sistem de sürüş ve performans açısından oldukça önemlidir. Fren hortumunda meydana gelmiş olabilecek bir kaçak, hidrolik yağı seviyesinde azalmaya sebep olur. Azalan hidrolik yağı, fren tepkisini uzatır ve direksiyon pompasının zarar görmesine neden olabilir. Bu iki durum da sürüş güvenliği açısından tehlike oluşturur. Dolayısıyla hidrolik yağlarının kontrolü mutlaka yapılmalıdır.

Akü Kontrolü

Arabalarda bahar bakımı yapılırken atlanmaması gereken bir diğer konu da akü kontrolüdür. Kış aylarında soğuk hava sebebiyle, araçlar daha fazla akü tüketimi yapar. Bu durum akü performansının düşmesine sebep olur. Dolayısıyla, akünün şarj seviyesini kontrol etmekte fayda var. Bunun yanında nemli ve kirli hava sebebiyle meydana gelmiş olabilecek paslanma ve kaçak ihtimali kontrol edilmelidir.

Klima Bakımı

Havalandırma sisteminin korunması açısından, araçların klima sisteminin düzenli olarak ayda 1 kez 10-15 dakika çalıştırılması gereklidir. Ayrıca, nemli ortamlardan hoşlanan bakterilerin hasta olmanıza sebep olmaması açısından klima polen filtresinin temizlenmesi önemlidir. Bunların yanında, klima gazının kontrolü, sıcak havalarda klimanın soğutma performansının yüksek tutulması için gereklidir.

Silecek ve Silecek Suyu

Kış şartlarında soğuk etkisi ve yoğun kullanım sebebi ile silecek lastiklerinde aşınma ve yıpranma gibi sorunlar meydana gelebilir. Olası bahar yağmurlarında sıkıntı yaşamamak adına gerekiyorsa silecek lastiklerinin değiştirilmesi gereklidir. Ayrıca silecek suyunun düzenli kontrolü de sürüş görüşü açısından önemlidir.

Genel Temizlik

Kışın özellikle karlı dönemlerde buzlanmayı engellemek için belediyeler tuzlama çalışmaları yaparlar. Ancak bu tuzlama çalışması uzun sürede aracınıza zarar verme ihtimaline sahiptir. Sürüş sırasında yerden sıçrayarak aracınızın üzerinde kalan tuzlar, alt takımlara ve fren sistemlerine yapışarak paslanmalara sebep olabilir. Bu sebeple, kış ayından çıkıldığında araçta iç, dış ve alt yıkama yapılması potansiyel sorulara engel olabilir.

İkinci El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK