Arabalarda elektroniklerin Siber Güvenliğinin nasıl korunacağını sizler için araştırdık. Bilim adamları, araçlarda elektroniklerin siber güvenliğini korumanın bir yolunu buldu. Peter the Great St.Petersburg Politeknik Üniversitesi’nden (SPbPU) uzmanlar, modern araçlarda ECU’ya (Elektronik Kontrol Ünitesi) dayalı siber güvenlik sistemi mekanizmasını geliştirdi. Araştırma sonuçları, Nonlinear Phenomena in Complex Systems adlı bilimsel dergide yayınlandı.
Arabalarda Elektroniklerin Siber Güvenliği
Modern karayolu ulaşım sistemleri karmaşık siber-fiziksel sistemlerdir. Araba elektroniklerinin, bazı ECU’ların sınırlı bilgi işlem gücü ve veri aktarım hızı dahil olmak üzere katı hız gereksinimleri nedeniyle çözümleri zor olan bir dizi güvenlik sorunu vardır. Çoğu bilimsel makale, bir motorlu aracın iç ağını amacına göre birçok alana ayırır.
SPbPU Siber Güvenlik ve Veri Koruma Enstitüsü’nde Doçent olan Evgeniy Pavlenko, “Bu ayrım, esnek yapılandırma gerektirmeyen nispeten basit sorunları çözmekle ilgilidir. Etki alanları amaçlarına göre değil, bütünlük düzeylerine göre bölünür. Her bir elektronik birimin siber etkiye duyarlılığını karakterize eden bir gösterge ve çalışmanın aksamasından kaynaklanan olası hasarlar vardır. Bilimsel grubumuz, bir aracın araç üstü sisteminin kontrol birimlerini otomatik olarak kümeleyen ve alanlara bölen bir simülasyon modeli geliştirdi. Böylece güvenlik ihlali olumsuz sonuçlara yol açmaz. Bu yaklaşım modülerdir ve oldukça ölçeklenebilir. Bilgi işlem kaynaklarına kısıtlamalar getirmez. Ayrıca uygulanan güvenlik önlemlerinin fazlalığını en aza indirir.” diyor.
Uzmanlar, bunun benzersiz bir gelişme olduğunu ve bu tür güvenlik sistemlerinin araçlarda uygulanmadığını belirtiyor. Evgeny Pavlenko, modern güvenlik sistemlerinde davetsiz misafir modelinin, araçların elektronik sistemine girişi pratik olarak dikkate almadığını ve çoğu çalışmanın, arabayı dışarıdan kontrol etme olasılığını önlemeyi amaçladığını ekliyor. Gelişmiş teknoloji, izinsiz giriş yapan kişinin, aracı kullanma konusunda yanlış karar vermeyi etkileyecek bir tür elektronik ünite tanıtamamasını sağlar.
Pavlenko, “Geliştirmemiz, arabaya takılan elektronik cihazlardan karmaşık hesaplamalar gerektirmiyor. Kriptografik şemalar eklemiyoruz. Şu anda, deneysel onayı için elektronik cihaz üreticileriyle sistemimizi tartışma aşamasındayız.” diyor.
Daha fazla bilgi: E. Yu. Pavlenko vd. Modern Araçlarda Yerel Ağ için Çok Alanlı Kümeleme Modeli, Karmaşık Sistemlerde Doğrusal Olmayan Olaylar (2020). DOI: 10.33581 / 1561-4085-2020-23-3-280-290