Pek çok kişi rahat seyahat edebilmek için arabasıyla yurt dışına çıkmayı tercih eder. Ayrıca araçla seyahat edildiğinde zaman sorunu yaşamadan daha özgür yolculuk deneyimi elde edilir. Zaman sorununun olmaması da uzun yolculuk severlerin ilgilisini çeken bir noktadır. Ancak arabayla yurt dışına çıkmak, diğer ulaşım yollarından daha farklı protokoller içerir. Bu içeriğimiz yurt dışı seyahatlerine aracı ile gitmek isteyenlere rehber niteliğinde olacak. İşte, arabayla yurt dışına çıkma rehberi!
Arabayla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır?
Arabanızla yurt dışına çıkmak istiyorsanız birtakım işlemleri yerine getirmelisiniz. Öncelikle aracınızın bakımını tam olarak yaptırmanız gerekir. Böylelikle yolculuk esnasında gerçekleşebilecek otomobil arızalarının önüne geçebilirsiniz. Aracınızın evraklarını ve sürücü ehliyetinizi de asla unutmamalısınız. Vizenizi ve yeşil kart sigorta işlemlerinizi eksiksiz ve zamanında yaptırmalısınız. Böylece sorun yaşamadan rahatça seyahatinize başlayıp devam edebilirsiniz.
Pasaport – Vize
Eğer pasaporta sahip değilseniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden başvuru yapıp harç ve defter ücretlerini ödemelisiniz. Ayrıca gideceğiniz ülkeden vize almanız gerekir. Tabi, bazı ülkeler vize istemediğinden dolayı bu durum seçtiğiniz ülkeye göre değişecektir. Bu sayede en önemli adımların birini tamamlamış olursunuz.
Aracın Ruhsatı
Yurt dışına gideceğiniz aracın ruhsatını kesinlikle yanınıza almanız gerekir. Aynı zamanda araç sizin adınıza kayıtlı olmalıdır. Fakat başka birinin üzerine kayıtlı bir aracı yurt dışına götürmek istiyorsanız süreç daha farklı işler. Araç sahibi yanınızdaysa sorun yaratmayacaktır. Fakat aracın sahibi yanınızda değilse vekaletname göstermeniz gerekir.
Uluslararası Geçerliliği Sahip Ehliyet
Eskiden aracınızı kullanabilmek için yurt dışında geçerli olan bir ehliyete sahip olmalıydınız. Fakat 2016 senesinden sonra verilmeye başlanan çipli ehliyetler bu koşulu sağlar haldedir. Uluslararası ehliyete sahip değilseniz mevcut kimliğinizi kolayca çipli hale getirebilirsiniz.
Sigorta Poliçesi
Yurt dışında yaşanabilecek olası kazalara karşı seyahat sigortası yaptırmalısınız. Genellikle vize isteyen pek çok ülke seyahat sigortası yaptırmayı şart koşar. Böylelikle daha güvenli bir şekilde seyahat mümkün kılınır.
Uluslararası Sigorta (Green Card)
Yurt dışına araba ile çıkmak isteyen kişilerin sahip olması gereken bir başka evrak uluslararası sigortadır. Green Card (Yeşil Sigorta) olarak da adlandırılan bu sigortanın yaptırılması zorunludur. Gidilen ülkede kaza yaşanırsa karşı tarafın hakları bu sayede korunur. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu üzerinden bu belgeye başvurabilir ve istenilen sigorta geçerlilik süresine uygun ödemeyi yapabilirsiniz.
Yurt Dışına Araçla Çıkmanın Avantajları ve Dezavantajları
Yurt dışına arabayla çıkmak kişiye zaman konusunda özgürlük tanır. Çünkü seyahatin kontrolü tamamen sizin elinizde olacaktır. Dilediğiniz yerde mola verip dilediğiniz kasaba ya da köyü rahatça ziyaret edebilirsiniz. Kişisel eşyalarınızın güvenliğini daha rahat sağlayabilirsiniz. Ayrıca seyahatinizde alacağınız eşyaları depolarken daha az sorun yaşarsınız.
Dezavantajlar ise sınır kapısında başlayabilir. Örneğin aracınızın detaylı olarak aranması size zaman kaybettirebilir. Seyahat öncesinde ise ekstra evrak işleriyle uğraşabilir ve masraf yapabilirsiniz. Ayrıca gittiğiniz ülkenin trafik kurallarına ve kültürüne dikkat etmeniz gerekir. Araç güvenliğini sağlamak için de güvenilir yerlere park etmeli ve devamlı olarak park yeri aramalısınız.
Son olarak, istenen belgeler ve yerine getirilmesi gereken şartlar değişebileceğinden dolayı resmi web sayfalarını yakından takip etmekte fayda var.
Yurt dışına araçla çıkma rehberi içeriğimiz ilginizi çektiyse buraya tıklayarak yurt dışından araç getirmek başlığımıza da göz atabilirsiniz.
tabi euro yu da hesaba katmalı
arabasız bile zor çıkıyoruz. sanki 3. dünya ülkesiyiz