Araç Değer Kaybı Nedir, Nasıl Başvurulur?

0
15133
Araç Değer Kaybı Nedir

Araç değer kaybı son dönemlerde oldukça sık sorulan konulardan biridir. Kaza yapan bir aracın, onarılmasına rağmen değerindeki düşüşe “araç değer kaybı” denir. Uzmanlara göre araç değer kaybı zararı, aracın olay tarihindeki hasar değeriyle hasarı giderildikten sonra edeceği değer arasındaki farktan ibarettir. Ayrıca kaza yapılan hasarlı araç onarılsa bile ikinci el değerinde farklılıklar meydana gelir. Bu yüzden onarılan aracın değeri düşer. Örnek olarak kazadan önce 100 bin TL’lik bir aracın değer kazadan sonra 70 bin TL’ye düşer. Bu düşüş, araç değer kaybı olarak adlandırılır.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Kaza yapan aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesine araç değer kaybı denir. Kazanın ertesinde araç muayene ve bakım işlemlerinden geçse dahi aracın ikinci el satış fiyatında düşüş yaşanır. Aracın kaza öncesi ve sonrasındaki fiyat, değer değişimi normaldir. Sorumluluk, kaza sonrasında kusurlu bulunan kişinindir. Değer kaybındaki tutar, kusurlu bulunan sürücü tarafından karşılanır. Bu gibi durumlarda mağduriyetinizin karşılanması için yasal yollara başvurabilirsiniz. Kusurlu bulunan taraftan değer kaybına karşılık olarak hukuk ile hakkınızı talep edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybını Kim Öder? Araç Değer Kaybı kusurlu kişi

Öncelikle araç değer kaybını, davayı kaybeden kişi öder. Kazada kusurlu olan kişinin trafik sigortası mağdur olan tarafın araç değer kaybını telafi etmek zorundadır. Böylece araç değer kaybını, trafik sigortası karşılar. Aracınızda kasko bulunuyorsa ve sözleşmenizde araç değer kaybına dair bir madde bulunuyorsa, aracın değer kaybını kasko karşılar.

Araç Değer Kaybı Başvuru Şartları 

İstediğiniz gibi araç değer kaybına başvuramazsınız. Araç değer kaybına başvuru şartları ve bu şartlara uyumluluğunuz, başvurabilmeniz için önemlidir.

  • Kazada karşı taraf kusurlu olmalı.(Kusur yüzdesine göre değer kaybı alınır.)
  • Araç hurda veya çekme belgeli olmamalı.
  • Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş olmamalı.
  • Kaza resmi tutanaklarda yer almalı, ilgili birimlerin bilgisi dahilinde olmalı.
  • Karşı tarafın trafik sigortasının bulunması gerekmektedir. Kazayı yapan ve kusurlu olan kişinin trafik sigortası yoksa araç değer kaybını bizzat ödemek zorundadır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Öncelikle araç değer kaybı başvurusunu yapabilmeniz için gereken şartları yerine getirmelisiniz. Aracınız için değer kaybı başvurusunu ekspertiz ve hasar tespit tutanağıyla sigorta şirketinize başvurabilirsiniz. Sigorta şirketiyle ilgili sorunları da Sigorta Tahkim Komisyonu sayesinde çözebilirsiniz. Aşağıda belirttiğimiz belgeleri tamamladıktan sonra dilekçe ile sigorta şirketine başvuru yapılmaktadır. Bu dilekçede meydana gelen olay, plaka, poliçe numarası, tarih ve adres gibi önemli bilgiler doğru ve eksiksiz yazılmalıdır.

Değer kaybı Başvuru Belgeleri

  • Hasar tespit tutanağı
  • Servis raporu
  • Ekspertizden alınan belge
  • Sigorta poliçesi
  • Tanıklar
  • Kaza sonrasında çekilen fotoğraflar

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır? 

Araç değer kaybı hesaplama kriteri; aracın üretim yılı, hasar geçmişi, kilometresi, markası, modeli, trafiğe çıkışı ve piyasa değeri gibi kriterler sayesinde hesaplanır. Araç değer kaybı hesaplama formülü, hasara ve kilometre katsayısına göre belirlenir.

Araç Değer Kaybı Sorgulama

Değer kaybı hasar sorgulaması yapmanın üç farklı yolu bulunuyor. Bunlardan birincisi e-devlet Kapısı üzerinden yapılan sorgulama, diğeri ücretli olarak SMS yolu (Plaka yaz, 5664’e gönder.) ile yapılan sorgulama diğeri ise online sorgulama uygulamalarıdır.

İkinci El Hasarlı Araç İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here