Araç Kriko Nedir?
Kriko, küçük ve kullanışlı bir alet olduğu için her araba bagajında rahatlıkla sığan ve her araçta bulunması gereken bir alettir. Aynı zamanda arabada olası bir sorun çıkması durumunda kullanılacak olan ilk alettir. Yani araç sahipleri ve araç kullanan kişiler için bu alet vazgeçilmezdir. Kriko arabanın lastiğini değiştirmek gibi işlemlerde hayati önem taşıyan bir alettir. Peki kriko çeşitleri nelerdir ? Nasıl kullanılır ? Hidrolik kriko nedir ? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.
Kriko Nedir Ne İşe Yarıyor ?
Kriko, aracın kaldırılmasını sağlar. Kısacası, elle kaldırılması mümkün olmayan her şey kriko ile kolaylıkla havaya kaldırılabilir. Birçok kriko çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri ise araç, vidalı, elektrikli ve hidrolik krikolardır. Kriko, hidrolik kuvvetin desteği ile birlikte pompalarda da kullanıldığı gibi günümüzde de pek çok alanda kullanılmaktadır.
Kriko Ne Demek?
Elle taşınması mümkün olmayan ağır yükleri kaldırmak için kullanılan bir alet olan kriko, özellikle araba lastiğini değiştirmek için sık sık kullanılır. Bu alet, kaldıraç ve çıkrık gibi basit bir makine sistemi ile çalışır. Kriko sayesinde büyük ve geniş hacimli nesneleri oldukları yerden yukarıya kolayca kaldırabilirsiniz. Bunların dışında servislerde çok daha büyük yapıda krikoların kullanıldığına da tanıklık edebilirsiniz. Bu sistem sayesinde servis yetkilileri aracın altında rahatlıkla çalışabilir.
Kriko Çeşitleri Nelerdir? Hidrolik Kriko Nedir ?
Vidalı krikolar
Bu krikolar iki farklı silindir yardımı ile çalışırlar. Üstelik bir tona kadar yük taşıyabilirler. Küçük çaplı silindir ve az miktarda kuvvet ile çalışır.
Araç krikosu
Araç krikoları, dişli bir çubuk özelliğine sahiptir. Hareketinde bir çubuk bir diş mesafesi ağırlığında yukarıya bir taşır. Ayrıca bu krikolar 25 tona kadar yük kaldırabilir.
Hidrolik kriko
Elektrikli kriko
Elektrikli krikoların, piyasada farklı boyutlarını bulmak mümkündür. Yükü kaldırırken elektrik gücünden yararlanırlar. Araç için üretilen elektrikli versiyonlar da aracın çakmak yuvasına takılarak çalıştırılırlar.
Kriko Nasıl Kullanılır?
Araç sahibi her sürücünün krikonun nasıl kullanılacağını bilmesi gerekmektedir. Çünkü lastiğimizin ne zaman nerede patlayacağını kestiremeyiz. Bazen öyle bir yerde patlar ki tek çare kendi başınıza lastiği değiştirmek olabilir. Bu sebeple özellikle sık sık şehirlerarası yolculuk yapan kişiler, gerektiği zaman kolaylıkla araç krikosu kullanabilmelidir.
Sizde aşağıda sıraladığımız adımları takip ederek aracınızın tekerini kolayca değiştirebilirsiniz.
- İlk olarak krikoyu aracın altına yerleştirmeden önce aracın kaymayacak, düz bir yolda durduğundan emin olmanız gerekmektedir. Eğer gerekirse tekerleklerin önüne takozlar yerleştirerek aracınızı sabitleyin.
- Sonra ki adım olarak aracınızın ağırlık merkezini bulmalısınız. Bunun sebebi ise eğer doğru noktaya yerleştirmezseniz verimli bir sonuç elde edemezsiniz. Aracın ağırlık bilgilerine kullanma kılavuzundan ulaşabilirsiniz.
- Son olarak doğru yere yerleştirdikten sonra araç istediğiniz yüksekliğe gelene kadar kolu çevirin.
Kriko Nasıl Çalışır?
Aslında krikonun çalışma prensibi oldukça basittir. Basit makine mantığı ile tasarlanmışlardır. Bu sistemde destek noktası doğru ayarlanmalıdır. Ayrıca kuvvet uygulanan kolun boyutu düzgün seçildiğinde az bir kuvvet ile büyük yükler bile hareket ettirilebilmektedir. Hidrolik krikolar ise fizikten hatırladığımız Pascal Prensibi ilkesi ile çalışmaktadır. Hidrolik krikoların içerisinde tek yönde sıvı ileten vanalar ve farklı çaplarda pistonlar bulunmaktadır. Kolun hareket ettirilmesi ile birlikte pistonlardan birine uygulanan basınç diğer pistonla içerisindeki sıvıya iletilir. Bu sayede aracı yukarıya doğru ittirmek için gerekli olan kuvvet de sağlanmış olur.