Araba performansının yükselmesi ve parçaların daha verimli çalışabilmesi için araç kaputunun altında pek çok araç sıvısı bulunur. Bu yüzünden sıvıların durumu devamlı olarak takip edilmelidir. Araç sıvıları, azaldığında ya da bittiğinde gerekli eklemeler yapmalıdır. Böylelikle aracınızdaki arıza oluşumunun önüne geçip performansını yüksek tutabilirsiniz. Bugün sizler için araçta hangi sıvıların olduğunu ve nasıl kontrol etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.
Araçta Yer Alan Sıvılar
Araçta bulunan her sıvının görevi ve işlevi farklıdır. Örneğin motor yağı, araçtaki parçaların yüksek ısılarını düşürüp birbirilerine verdikleri hasarı minimalize eder. Antifriz ise aracın içindeki sıvıların donmamasına yardımcı olur. İşte, araçta yer alan sıvılar ve değişim süreçleri!
1 Şanzıman Yağı
Araç sıvıları arasında yer alan şanzıman yağı, kırmızı (kehribar) renge sahip olup şanzımanı yağlamakla görevlidir. Şanzıman yağı, motor yağının üstlendiği görevi şanzıman için yapar. Şanzıman yağının yerinin bilmiyorsanız araç kılavuzunu kullanın. Yağın yerini belirledikten sonra bölmenin kapağını açıp seviye çubuğunu kullanarak ölçümü gerçekleştirin. Çubuktaki çentiği referans alarak yağ seviyesinin yeterli olup olmadığını kontrol edin. Eğer yeterli değilse gerekli eklemeleri yapın. Kontrol esnasında sıvının içerisinde parçacık mevcutsa ve kötü kokuyorsa bütün sıvının değiştirilmesi gerektiğini unutmayın. Böyle bir durumla karşılaşırsanız aracınızı uzman yetkiliye götürün. Bununla beraber yağı, 50.000 ve 110.000 kilometrede bir değiştirmeyi ihmal etmeyin.
2 Motor Yağı
Aracın kalbi niteliğini taşıyan ve aracın hareket edebilmesi için ihtiyacı olan enerjiyi üreten motor, yağ olmadan büyük hasar alır. Motor yağı sayesinde motor parçaları yağlanır ve parçaların aşınması azaltılır. Eğer yağ seviyesi düşerse motorda meydana gelen arızaların maliyeti büyük olur. Bu yüzden yağ seviyesinin kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır. Kontrolü sağlamak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle aracın kaputunu açın. Kaputun altında bulunan motor yağı seviye çubuğu, ölçümü sizler için kolaylaştıracaktır. Eğer önden çekişli bir araç söz konusuysa çubuk, motorun ön tarafına daha yakın bir konumda yer alacaktır. Arkadan çekişli bir araçsa motorun arkasına doğru konumlanacaktır. Yağ kapağının üzerinde ise genellikle “yağ sembolü” yer alır. Fakat yağ çubuğu ve yağ kapağını bulmazsanız kullanıcı el kitabından yardım alabilirsiniz.
İki ekipmanın yerini bulduktan sonra yağ çubuğunu silin ve yağ tankına sokup çıkarın. Yağ seviyesi, çubuğun üzerinde yer alan çentikler arasında değilse gerekli müdahaleyi yapmanız gerekir. Yağ seviyesini çentiğe kadar doldurmanız gerekirken fazla yağ koymaktan da kaçınmalısınız. Çünkü fazla yağ daha sonrasında taşma ve sızıntı yapabilir. Tüm bunların dışında yağ kontrolü yaparken yağınızın rengine mutlaka bakın. Kahverengi ya da köpürmüş yağların değiştirilmesi gerekir.
3 Ön Cam Yıkama Sıvısı
Sürücünün görüş açısını çamur ve kirden temizleyen ön cam yıkama sıvısı, olası kazaların önüne geçmede yardımcıdır. Çoğunlukla mavi, yeşil ya da kırmızı (turuncu) renge sahip olup kontrol etmesi ve doldurması en kolay sıvılardan biridir. Ön camı temizlemek istediğinizde herhangi bir sıvı püskürtülmediyse kaputu kaldırın ve şeffaf bir kap arayın. Eğer bulamıyorsanız aracın kılavuzuna göz atın. Fakat çoğunlukla mavi sıvı ile dolu hazne olarak karşımıza çıkarken üzerinde “yıkayıcı” ya da “ön cam etiketi” olur. Hazne dolana değin yeni ön cam yıkama sıvını doldurarak süreci tamamlayın.
4 Servo Direksiyon Sıvısı
Araçtaki hidrolik direksiyon sistemini yağlayarak doğru çalışmasına yarayan servo direksiyon sıvısında azalma varsa direksiyonda bazı sorunlar yaşanır. Direksiyon simidinin titremesi, kayma eğilimi göstermesi ve zor çalıştırılması bu sorunlara örnek olarak verilebilir. Bu tarz bir durumda kaputu açın. Çoğunlukla aracın sağ tarafında konumlanan ve üzerinde “direksiyon” ya da “hidrolik direksiyon” etiketi bulunan kapağı açın. Ön cam yıkama sıvısı gibi kısmen şeffaf bir kap olarak karşımıza çıkar. Bir seviye çubuğu yardımıyla haznedeki sıvının seviyesini ölçümleyin. Eğer içerisinde yeterli sıvı yoksa kaliteli bir hidrolik direksiyon sıvısı ekleyerek işlemi tamamlayın.
5 Radyatör Sıvısı
Radyatör sıvısı sayesinde motor yüksek ısılara çıkmaz ve ideal seviyede kalır. Genellikle motor soğutma sıvısı (suyu) ya da antifriz olarak adlandırılan sıvı azalırsa araç hararet yapar. Çoğunlukla radyatör sıvısı, motorun ön-ortasında bulunur. Ayrıca araçların yaşı, modeli ve türüne göre pek çok radyatör sıvı çeşidi mevcut. Her çeşit sıvı farklı renkle gösterilir. Örneğin mavi, sarı, yeşil, kırmızı ve mor renkleri vardır. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, çeşitleri birbiriyle karıştırmamaktır. Ayrıca aracın kılavuzunda yer alan radyatör sıvısını uygun miktarda eklemek oldukça önemlidir. Fakat çoğunlukla yarı yarıya oranda karışım yapmak gerekir. Çünkü normal şartlarda soğuk havada sıvılar donarken radyatör sıvısı sayesinde kışın aracınız donmaz.
6 Klima Soğutma Sıvısı
Araçta yer alan soğutucu, süreç içerisinde yıpranıp kötü klima performansı gösterebilir. Klima sistemi hava pompalıyor fakat soğutmuyorsa sıvısı ile ilgili problem olabilir. Yeterli sıvı olmadığında bu gibi problemler yaşanabilir. Bu noktada iki seçeneğiniz var:
- Aracınızı servis yetkilisine götürmek.
- A/C göstergesi ve Freon şarj kiti alıp soğutma sıvının kontrolünü sağlamak.
7 Fren Hidrolik Sıvısı
Önemli araç sistemleri arasında yer alan frenin doğru ve problemsiz çalışması gerekir. Fren sistem elemanları içerisinde bulunan fren hidrolik sıvısı sayesinde sürücü, fren pedalına bastığında araç, yavaşlayarak durabilir. Ayrıca bazı kaynaklarda fren hidrolik sıvısı, “fren hidrolik yağı” olarak da adlandırılır. Bu sıvının kontrolünü sağlayabilmek için öncelikle araçtaki yerini bulmalısınız. Ardından diğer sıvılarda bahsettiğimiz gibi deponun doluluk oranını ve sıvının yapısını gözlemlemelisiniz. Kontrol ve gözlemleme esnasında fren hidrolik sıvısının rengine de dikkat etmeniz gerekir. Bu noktada sıvının olması gereken rengi ise kehribardır.