Ana Sayfa Danışman Aracınıza Zarar Vermemek İçin Bırakmanız Gereken Alışkanlıklar

Aracınıza Zarar Vermemek İçin Bırakmanız Gereken Alışkanlıklar

1
7540

Herkes arabasının mümkün olduğu kadar uzun süre sorun çıkarmamasını ister. Doğru bakım ile modern bir aracı 300.000 km’ye kadar, hatta daha uzun kmlerde sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Sürüş şeklinizin, frenler ve şanzıman gibi ana otomotiv sistemlerinin uzun süreli kullanımda büyük bir etkisi vardır. Bu makalede, arabanızın uzun ömürlülüğüne zarar verebilecek en kötü 5 alışkanlığa bir göz atacağız ve bunlardan nasıl kaçınabileceğinizden bahsedeceğiz. Başlayalım.

1. El Freninin Kullanılmaması

Çoğu modern otomobil, çok dik yokuşlarda bile el freninin kullanılmasını gerektirmez . Bununla birlikte, el frenini kullanmazsanız, arabanızın tüm ağırlığı , şanzımanın içinde aracınızın kaymasını engelleyen küçük bir metal parçası olan park mandalına yüklenir. Sonunda bu parça yıpranabilir ve arabanızın “Park vitesini”  işe yaramaz hale getirebilir. Park ettiğinizde el frenini kullanın. Bunu yapmamanız için gerçekten bir neden yok. Tekrar sürmeye başladığınızda el frenini devre dışı bıraktığınızdan emin olun, aksi takdirde frenlerinizin disklerine ve rotorlarına çarpma ve hasar verme riski oluşabilir.

2. Gereksiz Yük Taşımak

Arabanızın çektiği her kg, aktarma organlarına, süspansiyonuna ve diğer sistemlere ekstra ağırlık verir. Arabanızın tamamen temiz olduğundan ve ağır yüklerden arındırıldığından emin olmanız gerekmektedir. İhtiyacınız olmayan ağır eşyaları düzenli olarak çıkardığınızdan emin olun. Örneğin, golf sopalarıyla dolu bir bagajla veya bowling ekipmanınızla dolaşmak için hiçbir neden yoktur. Tabi bowling gecesine gitmiyorsanız.

3. Yakıt Deposunu Yeterince Doldurmamak

Yakıt ülkemizde çok pahalı, bu nedenle bazı insanlar depolarını yalnızca çeyrek veya daha az doldurur. Ancak bu ciddi sorunlara neden olabilir. Günümüzde üretilen birçok yakıt pompası, gaz tankındaki yakıtla soğutulmaktadır. Deponuzda sürekli olarak sadece birkaç litre varken ortalıkta dolaşıyorsanız, bu bileşenler hızlı bir şekilde ısınabilir, yıpranabilir ve bunları yüksek bir maliyet oluşturabilir.

4. Ani Kalkış Ve Ani Fren Ciddi Zarar Verir

Motorunuzu, güç aktarım sisteminizi ve frenlerinizi korumanın ve yakıt ekonomisini artırmanın en iyi yolu ani kalkış ve duruşlardan kaçınmaktır. Gaza basmak ve hızlı bir şekilde hızlanmak eğlenceli olsa da, yavaş bir başlangıçtan önemli ölçüde daha fazla yakıt kullanır ve motor bileşenlerinde daha fazla yıpranmaya neden olur. Aynı şey sert duruşlar için de geçerli. Elbette bazen yüksek hızda durmalar kaçınılmazdır, ancak balataların ve rotorların daha fazla aşınmasına neden olurlar. Savunmacı ve istikrarlı bir şekilde sürmeye çalışın. İleriye bakın, ileriye dönük plan yapın ve yavaşça hızlanın (ve fren yapın), mümkün olduğunca boşta hareket edin. Bu, motorunuzu, aktarma organlarınızı ve frenlerinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

5. Soğuk Bir Motorla Sürüş

Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur. Yağınız hala durgun ve soğuk olduğundan motoru düzgün yağlama yapmaz ve motora ciddi zararlar verebilir. Birkaç dakika rölantide çalışın, ancak çok sert sürmekten veya hala soğukken motorunuzda devir yapmaktan kaçının. Bu, soğukta motorunuza zarar vermekten kaçınmanın en iyi yoludur.

 

1 YORUM

  1. Cenk Burak
    güzel bir yazı olmuş... özellikle el freni ve yakıt sürekli bitene kadar kullanmamak önemli konular