Audi, dünyanın ilk modüler montaj sistemini yenilikçi ve lojistik konsept olarak hayata geçiriyor. Bunun amacı üretim hızını belirleyen konveyör bandın günümüz teknolojisine uyum sağlayamaması. Bundan kaynaklı montaj sistemindeki aşamalar değişken bir hal alıyor. Audi, bu durumun önüne geçmek için yeni ve tamamlayıcı bir organizasyon biçimi olarak modüler montaj sistemini tanıttı.
Modüler Montaj Sistemi
Son zamanlarda üretim ihtiyaçları değişiyor. Bunun sebebi hem ürünlerde hem de talepte artan karmaşıklık. Bu da, müşteriye özel ihtiyaçlara ve kısa vadeli pazar değişikliklerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini gösteriyor. Fakat normal bir konveyör bant düzeneğinde bu durum zor oluyor. Audi ise geliştirmekte olduğu Modüler Montaj Sistemi’nde tek tip bir çalışma hızı olmadan çalışıyor.
Modüler Montaj Sistemi’nde sert konveyör bantlar bulunmuyor. Bunun yerine değişken istasyon dizisi ve değişkene bağlı işlem süreleri (sanal konveyör bandı) bulunuyor. Konsept model seri üretime hazırlık için şimdilik Ingolstadt fabrikasında iç kapı paneli ön montajında kullanılıyor.
İş Yükü Azalıyor!
Modüler Montaj, inovasyon kültürü için en önemli örnek olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda hem daha esnek hem de verimli bir montaj imkanı sağlıyor. Bu sistemin en önemli avantajlarından biri de fiziksel sıkıntılardan dolayı hatlarda çalışamayacak işçiler için istihdam sağlanması. Alman otomobil şirketi, çalışanlarının yükünü azaltmak için üretimde esnek otomasyon kullanıyor. Ayrıca değişkene bağlı işlem süresinden dolayı çalışanlara daha az iş yükü düşüyor.
Modüler Montaj Sistemi’nde, tek bir sıra halinde ilerlemiyor. Bunun yerine sistem, ihtiyaçları karşılamak üzere işliyor. Aynı zamanda otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV’ler), kapı panellerini bileşenlerin monte edileceği istasyona getiriyor. Örnek olarak, ışık paketleri kablolar ve aydınlatma bir istasyona kuruluyor. Hafif paketi olmayan işler o istasyona uğramadan geçiyor. Bundan önce bu işler, iki veya daha fazla işçiye paylaştırılıyordu. Bu da hem verimsiz hem de kaliteyi düşürebiliyordu. Ayrıca bir istasyonda işler birikirse, AGV’ler o ürünü bekleme süresi az olan istasyona götürüyor.
Üretkenliği Yüzde 20 Artırıyor!
Pilot proje, kendi kendini yönetmeye yöneliyor ve üretim süresini kısaltıyor. Aynı zamanda üretkenliği de yüzde 20 artırıyor. Ek olarak istasyonları birbirinden ayırarak, işleri fazla çaba harcamadan tekrardan planlamayı sağlıyor. AGV’ler sayesinde yalnızca yazılım ayarlanması gerekiyor. Son olarak Audi, Modüler Montajın bir sonraki adımında daha büyük montaj hatlarına birleştirmeyi hedefliyor.