Avrupa ve Türkiye’de lastik pazarı büyüyor

0
1204

Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani 2016’da Avrupa ve ülkemizde lastik pazarının büyüdüğünü belirterek özellikle Türkiye’de kış lastiği ve ticari araçlardaki hareketliliğinin ülkedeki pazarı genişlettiğini söyledi.

Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani Arabam.com’unsorularını yanıtladı. 2016’da lastik pazarının büyüme trendinde olduğunu vurgulayan Giuliani soruları şöyle cevapladı:

•2015 yılı lastik sektörü ve Michelin için Türkiye’de nasıl geçti?
Michelin olarak, geçtiğimiz oldukça başarılı bir seyir izlediğimizi düşünüyoruz. Finansal rakamlara baktığımızda da rakamlar bizi doğruluyor. Grup bazında 2015’in finansal sonuçlarını değerlendirecek olursak; yılı 1 milyar 163 milyon Euro net gelir ile kapattık ve Türkiye de dahil olmak üzere tüm iş kollarında pazarın üzerinde büyüdük. Özellikle iddialı olduğumuz 4×4, 17” ve üzeri binek lastik pazarında liderliğimizi her yıl olduğu gibi sürdürdük. Faaliyet gelirimiz yüzde 12,2 ile 407 milyon Euro artarak 2 milyar 577 milyon Euro’ya ulaştı. Michelin Grubu olarak; özellikle binek ve hafif ticari araç lastikleri segmentleri faaliyet karında 2014 yılına kıyasla yüzde 12,2 artış gösterdik, kamyon lastikleri segmentinde ise yüzde 11,1 artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl satışa sunduğumuz kış sertifikalı ilk yaz lastiğimiz MICHELIN CrossClimate da yollarda birinci yılını doldurdu. Aynı lastik ile yıl boyunca seyahat edilmesine imkan tanıyarak hem yaz hem de kış yol koşullarında güvenlik, performans ve tasarrufu bir arada sunan MICHELIN CrossClimate, bir yılda satış hedeflerini de katlayarak 4 katına ulaştı. Kış lastikleri pazarında da beklentilerle uyumlu bir sezon geçirdik. Hem sektör hem de kendi markamız adına yasal uygulamaların da etkisiyle kış lastiklerinde büyüme yaşandı. Bu uygulamalarla bilinç düzeyinde de yükselme yaşandığını gözlemledik. Kış lastiği kullanım oranları ülkemizde yüzde 30’ların üzerine çıktı. Kış lastiğimiz MICHELIN Alpin 5’in satışlarında da artış yaşadık. Global lastik pazarına baktığımızda da Türkiye lastik sektörü yıl boyunca başarılı bir eğilim içerisindeydi. 2015 yılı için hedeflere ulaşıldığını ve beklentilerin karşılandığı görüyoruz. Genel olarak önceki yıllar ile kıyasladığımızda Türkiye lastik sektörünün büyüme trendinde olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye lastik pazarı, ülke büyüme oranının üzerinde yüzde 9.4 ile başarılı bir performans sergiledi. Yıl boyunca 22.1 milyon adet lastik satıldı.

-Bu yılın ilk 6 ayı lastik pazarı ne durumda? Yılsonu öngörüleri neler?
Michelin olarak 2016 yılında her segmentte önemli gelişmeler kaydetmeyi planlıyoruz. Türkiye pazarı sahip olduğu potansiyel ile bize umut veriyor. Her bin kişiden 160’ının aracı var, bu rakam Bazı Avrupa Birliği ülkelerinde 600’lere kadar çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin gelecek yıllar için büyük bir potansiyel taşıdığını düşünüyoruz. Genç nüfusun sürekli olarak artması da bu potansiyeli güçlendiriyor. Artan araç sayısına paralel olarak lastik ihtiyacı da yükseliyor. Bu yıl da artan otomobil satışlarının orijinal ekipman pazarını yükselttiği gibi önümüzdeki süreçte sonunda değişim pazarına da büyük katkı yapmasını bekliyoruz. Kış lastiği konusundaki yasal düzenlemelerle birlikte bu pazarın her yıl daha da büyüdüğünü gözlemliyoruz. Kullanım oranları %30’ların üzerinde. Biz de bu segmentte kış lastiğimiz Alpin 5 ile iyi bir grafik sergiliyoruz. Ayrıca yeni ürünümüz CrossClimate da yılsonu hedeflerimizde önemli bir pay alıyor. Bayilerimizden gelen talepler beklediğimizin üzerinde. Stoklarımızı da bu taleplere uygun olarak artırıyoruz. Yıl sonunda hem Alpin 5 hem de CrossClimate ile bu başarılı performansın devam edeceğini öngörüyoruz. Yeni yüksek performans segmenti ürünümüz Pilot Sport 4 sayesinde 17” ve üzeri lastik segmentinde her yıl olduğu gibi üstünlüğümüzü sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye, inşaat sektörünün hareketliliği, kentsel dönüşüm uygulamaları ve devlet destekleri ile ağır vasıta lastikleri pazarında da oldukça başarılı bir seyir izliyor. Ağır vasıta lastikleri değişim pazarında yılda 1,5 milyon lastik satılıyor. Dolayısıyla Türkiye ağır vasıta lastikleri için Avrupa’nın yükselen ve Almanya ile birlikte en büyük pazarı diyebiliriz. Bu pazarda önemli gelişmeler kaydetmeyi planlıyoruz. 2016 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarına baktığımızda ise başarılı bir ivme göstererek bu iddiamızı kanıtlıyoruz. İlk çeyrekte yüzde 0,9 artışla net satışlarımız 5 milyar 100 milyon Euro’ya ulaştı. Türkiye’nin de dahil olduğu özellikle Avrupa pazarında büyüme devam ediyor. 3 ay bazında binek araç, kamyonet ve kamyon lastiklerinde büyüme devam ederken; satışlara en büyük katkı her zaman olduğu gibi 17′ ve üzeri segmentten geldi. İlk çeyrekte yüksek performans lastikleri segmentinde yüzde 11’lik büyümesinden gerçekleşti.

•Michelin’in bu yılki hedefleri neler? Yeni ürün gelecek mi?
Bu yıl öne çıkacak ürünümüz, her zaman çok iddialı olduğumuz 17” ve üzeri lastik segmentine yeni bir heyecan katacak. Yeni yüksek performans lastiğimiz MICHELIN Pilot Sport 4, bu pazardaki üstünlüğümüzü katlayarak kullanıcılara daha üstün bir performans sunacak. Sürüş keyfi, yüksek performans ve güvenliği bir arada bir arada sunan bu yeni lastiğimiz, ‘DynamicResponse’ teknolojisi ile direksiyon hareketlerinin yola en iyi şekilde aktarılmasını sağlıyor. Virajlarda ve yüksek hızla seyir ederken dahi yol ile temasın kaybolmasına izin vermeyen lastikler, yapısındaki bileşenlerin etkisi ile sürücülere direksiyonda mükemmel bir hâkimiyet sunuyor. Bileşiğindeki elastromerler ve silika sayesinde homojen yapısıyla yüksek performans sunan Pilot Sport 4, geniş ve derin kanalları ile su tahliyesini güvenle sağlayarak lastik ömrünü uzatıyor. Yüksek yakıt tasarrufu ile de yüksek performans sunan MICHELIN Pilot Sport 4,aynı kategorideki lastiklere göre yüzde 3 daha az yakıt tüketerek, set olarak kullanıldığında, ömrü boyunca bir lastik fiyatı kadar tasarruf sağlıyor.

•Çin markaları Türkiye pazarında tutunabildi mi? Rekabeti etkiliyor mu?
Çin’de üretilen lastiklerin düşük maliyetlerinden dolayı pazarda haksız rekabete neden olmasıyla sektör için dezavantajlı bir durum yaratıyor. Ancak Türkiye’de satış kanallarını oluşturması, var olan piyasa ve koşullara entegre olması ve müşterinin kabullenmesi süreç alacaktır. Bu süreçte ekonomik zorunluluklar markaları orta ve uzun vadede değişen oyunun kuralları konusunda daha fazla çalışmaya yönlendiriyor. Biz Michelin olarak sahip olduğumuz deneyimimizle pazardaki her türlü değişime hazırlıklıyız. Esas önceliğimiz en yüksek kaliteyi müşterilerimize sunmak. Temel stratejimizi ‘Total Performance’ da tek bir lastikle güvenlik, yüksek performans ve daha uzun kilometre ömrü sunmak üzerine kurulu. İnovatif üstünlüğümüz ve stratejik yaklaşımımızla pazardaki konumumuzun daha da sağlamlaşacağını düşünüyoruz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here