AWD ve 4WD
Araçlarda bulunan birçok farklı çekiş sistemi var. Bunlar, FWD, RWD, 2WD, AWD, 4WD gibi çeşitli kısaltmalar ile adlandırılıyorlar. Halk arasında ise önden çekiş, arkadan çekiş, dört çeker gibi farklı isimlendirilmeleri mevcut. Bunlar arasından en çok dikkat çekenini, ‘dört çeker’i inceleyelim.
AWD nedir?
AWD, yani All Wheel Drive, iki teker tahrikli ve dört teker tahrikli sistemlerin karışımı elektronik bir çekiş sistemidir. Yani, normal şartlarda iki tekerden çekişi sağlanan araçların, zemin şartlarına göre otomatik olarak dört tekerden çekişe geçmesine imkân veren sistemin adıdır. Bu sistem 4WD sistemler ile benzerlik gösterse de aslında durum aynı değildir. AWD çekiş sistemine sahip araçlar iki farklı türde incelenebilir.
Sürekli AWD
4×4 sisteme benzemesine rağmen zorlu arazi şartlarına uygun olmayan, kaygan zeminlerde iyi performans gösteren çekiş türüdür. Diferansiyelin kilitlenebilir olmaması off-road kabiliyetini zayıflatır.
Otomatik AWD
Ön veya arka tahrikli araçların zemin koşullarına göre otomatik olarak 4 çeker özelliği gösterdiği araçlardır. Zeminin durumuna göre akslara giden gücü, hareket ihtiyacının yönüne göre otomatik olarak ayarlayan sistemlerdir. Bu sistem de yine off-road sürüşler için yeterli değildir. Buzlu ve karlı zeminlerde ise rahatlıkla kullanılabilir.
4WD nedir?
4WD, yani Four Wheel Drive, isminden de anlaşılacağı üzere motorun ürettiği hareket enerjisinin tüm tekerlere tahrik olarak iletildiği sistemin adıdır. 4WD çekiş sistemine sahip araçlar sürekli olarak ve eşit bir biçimde 4 tekere tahrik verebilirler. Bu sistem, seçilebilir ve sürekli olmak üzere 2 farklı şekilde çalışabilir.
Seçilebilir 4×4
Seçilebilir tahrik sistemine sahip olan araçlar, araç içerisindeki düğme veya kumanda vasıtasıyla öndeki veya arkadaki tahriki, 4 tekere eşit bir biçimde dağıtan sisteme sahip araçlardır. Yani, 4×2 veya 4×4 olarak iki farklı sürüş opsiyonu bulunmaktadır. Bu opsiyonlara ek olarak bazı araçlarda 4x4L (4x4Low) seçeneği de mevcuttur. Bu seçenek, kaygan zemin diyebileceğimiz çamurlu veya karlı zeminlerde tekerlerin gazdan bağımsız, yavaş dönmesinei sağlar.
Sürekli 4×4
2 teker tahrikinin mümkün olmadığı, sürekli olarak 4 tekerleğe tahrik yollanan sistemlerdir. Kullanım alanları genel olarak zorlu arazi koşullarının bulunduğu bölgelerdir. Merkez diferansiyele sahip olması ve bu diferansiyelin kilitlenebilir özellikte olması zorlu arazi koşullarında aracın zorlanmadan ilerlemesine olanak sağlar. Bu sisteme sahip araçların üretim maliyetleri fazla olduğundan satış fiyatları da yüksektir.