Ana Sayfa Genel Ayrton Senna : Pistte Son Bulan Bir Hayat

Ayrton Senna : Pistte Son Bulan Bir Hayat

1
4069

Ayrton Senna Kimdir?

Tam adı Ayrton Senna Da Silva olan efsane pilot 21 Mart 1960’ta Sao Paulo, Brezilya’da doğdu. Yarış kariyerine 3 Formula 1 Dünya Birinciliği sığdıran Senna, birçok otorite tarafından Schumacher ile birlikte gelmiş geçmiş en iyi F1 pilotu olarak bilinir. Formula 1’e bıraktığı iz kazandığı şampiyonlukların çok ötesinde olan pilot yağmurlu havalarda üstün sürüş yeteneği sebebiyle “Rainman” lakabını almıştır.

Gözünü Pistte Açtı, Pistte Kapattı.

Varlıklı bir ailenin oğlu olan Ayrton Senna direksiyon başına ilk defa sadece 4 yaşındayken geçti. Direksiyonu tuttuğu andan itibaren hayatını pistlere adayan Senna ilk resmi karting yarışına 13 yaşındayken çıktı. Doğuştan gelen yeteneğiyle birlikte varlıklı babasının ona sağladığı imkanlar sayesinde Senna muazzam sürüş yeteneklerine sahipti. Ailesi, ilk defa Formula 1 birincisi olan Brezilyalı pilot Emerson Fittipaldi’yi yetiştiren Tche isimli motor bakımcısını Senna’yı yetiştirmesi için görevlendirdi.

Sao Paulo Interlagos’da katıldığı ilk yarışı kazanan Senna bu başarıyla yarış dünyasına adımını attı. İleride döneminin en iyi pilotunu olmasını sağlayacak tekniğini akıl hocası Tche’den öğrenen Senna, İlk katıldığı yarışı kazanmasından yalnızca iki hafta sonra Sao Paulo kış yarışlarında yıldızlar sınıfında birinci olan Senna, yaz döneminde de “Yıldızlar Birinciliği”ni tümüyle kazandı.

17 yaşındayken Güney Amerika Karting Birinciliğini kazanan Senna, daha sonra Dünya Birinciliğinde de birkaç kez ikincilik kazandı. Usta pilot F1’e ilk adımını 1984 yılında Toleman takımıyla attı. Bu ilk adım aynı zamanda onu dünyaca ünlü olmaya götürüyordu. Yağmur altında yapılan yarışlardaki performansı ona yeni rekorlar getirmiştir. Kariyeri boyunda 65 yarışa pole pozisyonunda başlayan Senna’nın bu rekoru o dönem için inanılmazdı. Monako’da ilk kez 6 yarış kazanan isim olmasıyla Formula 1’de efsaneleşti.

Ayrton Senna Nasıl Hayata Veda Etti?

1993 yılında Williams takımında dördüncü kez Formula 1 Dünya Birincisi olan Alain Prost bu sezondan sonra emekliliğini açıkladı. Prost’un boşalttığı koltuğa Senna geldi. 1994 sezonunun başında FIA yeni bir kararla “hiçbir araçta sürüşü etkileyecek elektronik aksamın bulunamayacağı” yönünde bir kural koydu. Bu kuralın koyulma gerekçesi; “Zengin ve fakir takımlar arasındaki haksızlığın önüne geçilmesi.” olarak açıklandı. Bu kural sebebiyle Williams takımı 1993 sezonunda kullandığı elektronik destek sistemini kaldırmak zorunda kaldı.

Ayrton Senna, bu değişiklikten sonra yapılan test sürüşlerinde değişikliklerin sürüşü negatif etkilediğini dile getirdi. Yaptığı açıklamalardan birisinde; aracının yolu iyi kavrayamadığını, önceleri aracının ön kısmından başlayan sonraları ise aracın arkasına doğru ilerleyen bir titreşim dalgasının direksiyonu döndürmesini etkilediğini, direksiyonu döndürmesine veya döndürmek istemesine rağmen aracın düz bir şekilde yol almaya devam ettiğini teknik servisteki ve takımdaki yetkililere iletmişti.

Senna,1 Mayıs 1994 tarihinde San Marino Grand Prix’in sıralama turlarında attığı tek turla pole pozisyonunda yarışa başlayacaktı. Yarışın 7. turunda gelindiğinde Senna korkusuz sürüşüyle Tamburello virajına 306 Km/sa hızla yaklaştı.  Rainman’in açıklamasında belirttiği gibi direksiyonu viraja doğru çevirdi ancak otomobil hareket yönünü değiştirmedi. Senna yaptığı son hamle ile hızını 218 Km/sa civarına düşürmeyi başardı ancak bu onu beton bariyerlere çarpmaktan kurtaramadı. Senna’nın aracın bir tarafına savrulmuş hareketsiz kafası büyük bir sorun olduğunun habercisiydi.

Dönemin Formula 1 güvenlik, medikal delegesi ve pistteki sağlık ekibinin başı olan, dünyaca ünlü beyin cerrahı profesör Sydney Watkins, Ayrton Senna’ya olay yerinde trakeostomi uyguladı. Watkins kaskını çıkardığında pilotun kafasının kötü durumu ve burnundan kan akışı olması endişeleri artırmıştı. Watkins o anları şöyle anlattı: “Çok kötü görünüyordu. Göz kapaklarını kaldırdığımda, beyninde çok ciddi bir hasar olduğu ortadaydı. Kokpitten çıkarıp yere yatırdık. Bir an iç çeker gibi oldu; tam bir agnostik olsam da, o an ruhunun ayrıldığını hissettim.”

500 Bin Kişi Senna’yı Sonsuzluğa Uğurladı.,

Ayrton Senna için 5 Mayıs 1994’te Brezilya’nın São Paulo kentinde devlet töreni düzenlendi. Yaklaşık 500.000 kişi caddelerde tabutun geçişini takip etti. Senna’nın en büyük rakiplerinden biri olan Alain Prost tabutu omuzlarında taşıyan isimlerden birisiydi.

 

1 YORUM

  1. fatih
    500 bin kişi mi? şuan pandemi olmadı diyelim en efsanevi pilot bu şekilde vefat etse kaç kişi uğurlar acaba