B sınıfı ehliyet, sürücü belgeleri arasında en sık kullanılan tür olarak karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi ise yollarda görmeye alışık olduğumuz otomobilleri sürmek için B sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulması. Üstelik bu sürücü belgesinin geçerliliğinin yalnızca otomobillerle sınırlı olmadığını, arkasında bulunan görsel ve kodlardan da anlayabilmek mümkün. Fakat B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır sorunun yanıtı herkes tarafından tam olarak bilinmiyor. İşte bu noktadan yola çıkarak b sınıfı ehliyet nedir ve hangi araçlarda kullanılır sizin için ele aldık. İşte tüm bilmeniz gerekenler…

sürücü kursu direksiyon dersi

B Sınıfı Ehliyet Nedir?

Aslında günlük hayatta sizi A noktasından B noktasına taşıyacak pek çok aracı B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz. Daha genel bir açıklama ile B sınıfı ehliyet nedir sorusuna; otomobil, kamyonet, römork kullanma yetkisi veren sürücü belgesi diyebiliriz.

B sınıfı Ehliyetin Çeşitleri 

Sürücü belgelerinin sınıfları, kendi içerisinde harf ve sayı kombinasyonlarıyla çeşitleniyor. B1, BE ve B olarak üçe ayrılan B ehliyet sınıfları da farklı kriterlere bağlı olarak alınabiliyor. İlk olarak B1 sınıfı ehliyet almak isteyenlerin 16 yaşı doldurup 17 yaşından gün almış olması gerekiyor. B1 ehliyeti olanlar, net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen, yük taşımak için kullanılan araçlarda ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor. ATV olarak da bilinen bu tür araçlar, yaygın olarak ehliyetsiz kullanılsa da aslında trafikte yer alabilmeleri için sürücülerin B1 ehliyete sahip olması gerekiyor.

sürücü adayı direksiyon dersi

Diğer bir sınıf olan BE ise römork kullanımı için zorunlu tutuluyor. Eğer otomobilinize ya da minibüs gibi B ehliyetle kullanabileceğiniz büyük araçlardan birinin arkasına römork takmak istiyorsanız BE ehliyete sahip olmalısınız. Bu tür ekler, genel kullanımdaki araçlara dahil edildiği için BE sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak zorunlu tutuluyor. Ayrıca römork kullanacak kişilerin B sınıfı ehliyet tecrübesi olması isteniyor.

Genel B sınıfı ehliyet yaşı ise 18 olarak belirlenmiş. Bu belgeye sahip olmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. 18 yaşını doldurmamış kişiler hiçbir şekilde B sınıfı ehliyete başvuru yapamıyor.

B Sınıfı Ehliyeti Olanlar Neler Kullanır?

Peki, en geniş kapsamlı sürücü belgesi olan B sınıfı ehliyet neler kullanır? Otomobil kullanmak için ihtiyaç duyulan B sınıfı ehliyet, aynı zamanda şu araçlar için de ek başvuru veya kurs gerekliliği olmadan sürüş yetkisi sunuyor:
  • Kamyonet
  • Moped – Motorlu bisiklet (M sınıfı)
  • Lastik tekerlekli traktör (F sınıfı)
  • Ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları
  • 4 tekerlekli motosiklet (B1 sınıfı)

B Sınıfı Ehliyet Minibüs Kullanabilir mi?

Yönetmelikte yapılan değişiklik sebebiyle B tipi sürücü belgelerinde en kafa karıştırıcı konu da “B sınıfı ehliyet minibüs kullanabilir mi?” oluyor. Aslında 2016 yılından önce bu belgeye sahip sürücüler minibüs kullanabiliyordu. Ancak yapılan değişiklikle B sınıfı ehliyet sahiplerinin artık D1 sınıfına da başvurması gerekiyor.
park halinde scooter motor

B Sınıfı Ehliyet Kaç cc Motor Kullanır?

Motosiklet kullanımı için sürücülerin A1, A2 ve A sınıfı ehliyetlere sahip olması gerekiyor. Ancak artan motosiklet kullanımı sebebiyle B sınıfı ehliyet 125 cc motor kullanabilir mi sorusu da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte günümüzde A1 ehliyet ile sürülebilen motor türleri de B belgesiyle kullanılabiliyor. Yani B sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, 125 cc altındaki motosikletleri de ek sınava girmelerine gerek kalmadan kullanabiliyor. Fakat B sınıfı ehliyet hangi motorları kullanır sorusunun yanıtı yalnızca 125 cc ile sınırlı. A2 sınıfına giren 600 cc altındaki motosikletler ya da A sınıfı ehliyetle kullanılabilen 600 cc ve üzerindeki modeller B sınıfı ehliyetle kullanılamıyor.

B Sınıfı Sürücü Belgesi Alabilmek İçin Gerekenler

B sınıfı sürücü belgesi alabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak ve sürücü kurslarının istediği bazı belgeleri temin etmek gerekiyor. Sürücü adaylarının temin etmesi gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kimlik fotokopisi
  • Önceden ehliyet alınmış ise eski sürücü belgesinin fotokopisi
  • Eğitim durumunu gösteren belge
  • 6 adet fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Kan grubunu gösteren belge
  • Adli sicil kaydı beyanı
  • Adres beyanı

Gereken şartlar ve belgeler tamamlandıktan sonra sürücü adayı dilediği bir kursa başvurabiliyor. Daha sonra zorunlu teorik dersleri tamamlayıp iki aşamada gerçekleşen sınavlardan başarıyla geçmesi gerekiyor. İlk sınav yazılı, ikinci sınav ise uygulamalı olarak gerçekleşiyor. Direksiyon sınavı olarak da adlandırılan bu uygulamalı sınava girebilmek için ilk aşamadı yazılı sınavdan başarılı olmak şart. Tüm süreci sorunsuz bir şekilde tamamlayan sürücü adayları belge almaya hak kazanıyor. Yeni mevzuata göre alınan B sınıfı ehliyet ise 10 yıl süreyle geçerli oluyor. Ehliyetin geçerlilik süresi bittiğinde nüfus müdürlüklerine başvurularak belgenin yenilenmesi gerekiyor.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here