Ana Sayfa Genel Banger Yarışları Neden Bu Kadar Tutuluyor?

Banger Yarışları Neden Bu Kadar Tutuluyor?

0
1482

Banger yarışları ilk olarak 1960’lı yıllarda başlayan ve İngiltere, İrlanda, Kuzey Amerika, Avustralya, Belçika ve Hollanda da popüler olan motor sporlarından bir tanesiydi. Bu yarışlar eski, hurda veya hurda olmak üzere olan araçların yarıştığı bir yarıştır. Bu araçlar belirli sayıda tur attıktan sonra damalı bayrağa ilk ulaşanın kazanacağı bir yarıştır. Kurallar dahilinde rakibinizin arabasına zarar vermeniz serbesttir. Hatta rekabet oluşması için insanlar buna teşvik edilir. Yarışlar oval bir pistte ¼ veya 3 oval devrelerde gerçekleşir. 400 metre uzunluğunda olan bu pist belirli yarışlarda sekiz farklı şekilde düzenlenebilir. Bu farklılıklardan biri asfalt zemin yerine toprak zeminde olmasıdır.

Banger Yarışları Tarihçesi

Banger yarışları ilk olarak bir yarış organizatörünün fikri olarak ortaya çıkmıştır. Yarışmacılar araçları en başta çok temel şeyler yaparak yarışa hazırlamıştı. Camları sökmek, teneke jant takmak gibi şeylerle başlamışlardı. Ancak aracın iç kısmını sökmek yasaktı. Bu yarış kısa sürede çok sayıda yarışmacı çekmişti. Yarışmacıların araçları kullanırken aldığı keyif çok fazlaydı. Sürmek kadar olmasa da bu yarışları izlemek de aşırı keyifliydi. Bu yüzden yarışı izlemeye gelen seyirci sayısı da hayli fazlaydı.

Banger yarışlarının bu kadar tutulmasından sonra güvenlik önlemleri 1980’lerin başında geldi. Bu önlemlerden bazıları zorunlu takla kafesleri, sürücü kapısının kilidi ve patlamaları önlemek amacıyla yakıt depoları korumalıkları takıldı. Banger yarışları her geçen gün popülerliğini arttıran bir motor sporu haline gelmişti. 1970’ler ve 1980’lerde o kadar popüler olmuştu ki birçok mekan Banger etkinlikleri düzenlemeye başladı. Bu geçen süreçte çok sayıda sürücü ve seyirci kitlesi oluşturdu. Bu düzenlenen etkinlikler de artık yetmiyordu. Kimin daha hızlı kimin daha yetenekli olduğunu belirlemek için bir şampiyona düzenlendi. İlk Dünya Finali 1971’de Harringay Stadyumu’nda gerçekleşmiştir.

Araçlar

Söylediğimiz üzere Banger yarışlarında kullanılan araçlar hurda, bakıma muhtaç ve yanmış araçlardır. Banger yarışlarında çoğu zaman otomobiller kullanılsa da klasman olarak farklılıklar yapılabilir. Bazı etkinliklerde minibüsler, karavanlar hatta otobüsler bile kullanılmaktadır.  Banger yarışlarının en yaygın sınıfı yarışan araçların motor hacimlerinde sınırın olmadığı sınıftır. Bu sınıfa ‘sınırsız’ çarpıştırıcılar adı verilir. Büyük hacimli motorları bu yarışta kullanmak ne kadar maliyetli olsa da genellikle en çok rekabet olan sınıftır. Büyük motorlardan yüksek hız ve torklar elde edildiği için çoğu yarışmacı tarafından tercih edilmektedir.

Banger yarışlarının sevilen bir diğer sınıfı ise ‘Yerli serseriler’ olarak adlandırılan 1300cc-1800cc motor hacmi arasında değişiklik gösteren sınıftı. Motor hacimlerinin değişkenlik göstermesi piste veya düzenleyen kişilerden kaynaklıydı. İngiltere’de yerli sınıf en çok ‘Rookie’ ve ‘ Back to Basic’ sınıfla rrını seviyordu. Genellikle Ford otomobillerinin kullanıldığı 2000cc’nin altında bir sınıf da mevcut. Banger yarışlarında kullanılan en küçük sınıf ise ‘Micros’ adı verilen araç sınıfıdır. Genellikle Ford Ka ve Nissan Micra gibi diğer sınıflarda yarışamayacak kadar küçük araçlar yarışıyordu. Diğer sınıfların maliyetlerin yüksek olmasına karşın bu sınıfın hem yakıt maliyeti hem de onarım maliyeti düşük olması nedeniyle ‘Micros’ yarışları Banger yarışlarının en popüler olanlarından biri haline geldi.

 Yarışlar Nasıl Gerçekleşiyor?

Banger yarışları İngiltere’de genellikle yarışlar sırasında değişen kurallardan oluşur. Sert temaslardan oluşan üç kural vardır.  Banger yarışlarının tam temaslı olan yarışı ‘Ulusal’ olarak adlandırılır. Bu yarış sınıfında yarışmacıların diğer sınıflarda izin verilmeyen vuruşlar yapmasına izin verilir. Bu vuruşlar yarış dilinde ‘t-bones’, ‘head ons’, ‘follow ins’ ve ‘jack up’ adlandırılır. Ulusal sınıf altında yapılan yarışlar diğer sınıflara göre daha popüler ve bir o kadar aksiyonlu geçmektedir.

Bu yarışlara ilk başlayanlar için bir sınıf da mevcuttur. Bu sınıfa ‘Rookie’ adı verilir. Bu sınıfta sürücülerin birbirlerine temasları sınırlandırılmıştır. Bunun başlıca sebepleri kullanılan araçların ömrünü uzatmak ve yeni yarışmacıları yarışa alıştırmaktır. Bu sınıfın çıkış fikri 1990’ların ortalarında düşük maliyetle bir sezon boyunca Banger yarışlarında yarışmak isteyenler ortaya çıkarmıştı. Temasın sınırlı olması maliyetleri ve kazaları azaltıp sürücüler için daha güvenli bir yarış olmasını sağlıyordu. Tahmin edeceğiniz üzere seyir zevki düşük olacağı için seyirciler arasında pek popüler değildi. Banger yarışlarının ‘Rookie’ sınıfı birçok yarışmacının kariyerinde ‘Ulusal’ sınıfa geçmek için bir adım olarak görülüyor. Banger yarışlarının ‘Back to Basic’ sınıfı, hayranlarının bu spora girmeleri için bir giriş seviyesi olarak görülüyor.

Belirli bir yol kat ederek başarı ve popülarite ile büyüyen, banger dünyasının yükselen bir kısmıdır. Bu sınıf genellikle ‘Rookie’ sınıfı ile aynı kurallar ve aynı tarzda yapılır. Ancak araçların hazırlığı daha kolaydır. Yarışmacıların araçlarını korumalarına da izin verilmez. Bu yarışta kullanılan araçlar genellikle günlük hayatta gördüklerimizin sadeleştirilmiş versiyonlarıdır. Bu sınıf şu anda Banger yarışlarında yarışmanın en ucuz ve en kolay yolu olarak görülüyor. Bir Banger yarışı, normal yarışlardan farklıdır, çünkü birincisinin amacı turları tamamlamak değil, tek bir araç kalana kadar tüm yarışmacıları parçalamak ve hareketsiz bırakmaktır.

 Trink sat!

HENÜZ YORUM YOK