Batan Markaların En İyi Arabaları 5
Zaman değişiyor, pazarlar gelişiyor ve bu süreç içerisinde, her sektörde olduğu gibi, otomotiv sektöründe de konumunu kaybeden birçok firma oldu. Artık aramızda olmayan bu firmalardan bazıları hala hatırlanırken bazıları unutuldu gitti. Bazı firmaların ise modellerinin adı günümüzde hala yaşıyor. Biz de bu markaların akıllarda kalan en iyi arabalarına bir göz atalım dedik. Toplam 39 aracı 5 farklı yazıda ele alacağımızın ‘’Batan Markaların En İyi Arabaları’’ serimizin beşinci ve son yazısında toplam 7 aracı inceleyeceğiz. İşte ‘’Batan Markaların En İyi Arabaları 5’’ yazımız.
1 NSU: Ro80 (1967)
1967 Frankfurt otomobil fuarında tanıtılan NSU Ro80, 1960’larda piyasaya sürülen en yenilikçi üretim otomobillerinden biri olarak gururla piyasalardaki yerini aldı. Alışılmadık oranlarıyla, son derece aerodinamik bir tasarıma ve çift rotorlu bir Wankel motoruna sahip büyük, üst sınıf bir model olarak görücüye çıktı. Birçoğu onu geleceğin aile arabası olarak isimlendirdi. Motorla ilgili erken aşamalarda yaşanan sorunlar, Ro80’e tam olarak kurtulamayacağı kötü bir ün kazandırdı. İlk petrol ambargosu da kaderini belirledi. NSU, döner motoru daha güvenilir hale getirmek için adımlar atarken, yakıt ekonomisini kontrol altında tutamadı. Ro80, 1977’de doğrudan bir varisi olmadan emekli oldu.
NSU’ya ne oldu?
Volkswagen NSU’yu devraldı, ancak şirketin araçlarından çok fabrikasıyla ilgileniyordu. 1969’da NSU ve Auto-Union’u birleştirdi. NSU, son arabası olan Ro80’i 1977’de yaptı, ancak firmanın mirası devam etti. Audi 50 (1974), Prinz’in yerini almak üzere NSU tarafından geliştirildi; orijinal Polo’yu doğurdu.
2 Innocenti: Mini (1974)
Innocenti, İngiltere’nin Austin’i ile işbirliği yaparak araba yapım bölümünü kurduğunda scooter pazarından çıkmış oldu. 1960’larda Mini’yi üretmeye başladı ve 1974’te Bertone’nin Marcello Gandini’si tarafından tasarlanan güncellenmiş bir modeli piyasaya sürdü. Bertone, Mini’ye daha modern görünümlü bir tasarım ve İtalya’nın yükselen yıldızlarından biri olan Autobianchi A112’yi yenmesi için pratik bir hatchback yaptı.
Innocenti Mini’nin daha sportif bir De Tomaso markalı modeli de dahil olmak üzere çeşitli versiyonları yapıldı. 1982, Daihatsu kaynaklı üç silindirli bir motor getirdi, De Tomaso modelinin turboşarjlı bir çeşidi 1983’te geldi ve 1985’te seriye giriş seviyesi iki silindirli bir motor katıldı. İçte ve dışta çeşitli görsel güncellemelere rağmen modası geçmiş olan Innocenti Mini, temel aldığı Mini’nin üretimden kalkmasından yedi yıl önce ve Autobianchi’nin son A112’yi yapmasından yedi yıl sonra, 1993’te emekli oldu.
Innocenti’ye ne oldu?
Fiat, 1990’larda kademeli olarak Innocenti ve Maserati’yi De Tomaso’dan devraldı. Şirketin fabrikasını kapattı ve markaya, Brezilya’da üretilen ikinci nesil bir Uno olan ve İtalyan yapımı modelden daha ucuza satılan, Mille gibi bir dizi otomobil ekledi. Fiat, Innocenti’yi 1997’de rafa kaldırdı ve Stellantis, 2021’de bu isme sahip oldu.
3 DeLorean: DMC-12 (1981)
Eski General Motors yöneticisi John Z. DeLorean, etik bir spor otomobil vizyonunu gerçeğe dönüştürmek için Lotus’un kurucusu Colin Chapman ve tasarımcı Giorgetto Giugiaro’nun yardımına başvurdu. Troubles döneminde Kuzey İrlanda’da inşa edilen DMC-12, fütüristik görünümlü silüeti, paslanmaz çelik gövdesi ve martı kanatlı kapıları ile Amerikan yollarında herkesin başını döndürdü. Araç bir V6 motor tarafından destekleniyordu.
Yapı kalitesiyle ilgili sorunlar, DMC-12’nin itibarını önemli ölçüde etkiledi. DeLorean bunların çoğunu 1982 model yılı için düzeltti ama çok geçti. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 1981 durgunluğu sırasında satışlar çöktü. Sonrasında, yeni İngiliz hükümeti projeye daha fazla para aktarmayı reddetti. DMC-12’nin üretimi, tam olarak 8.975 otomobilin üretilmesinden sonra 1982’de sona erdi.
DeLorean’a ne oldu?
DeLorean, otomobil endüstrisinin en iyi bilinen tek hit harikalarından biri olmayı ya da yalnızca zamanda yolculuk yapan bir Hollywood dekoru olarak hatırlanmayı planlamamıştı. DMC-12’nin çift turboşarjlı evrimini test etti ve daha sonra Lamborghini Marco Polo konseptine geri dönüştürülen DMC-24 adlı dört kapılı bir model geliştirmeye başladı. Bununla birlikte, artan mali kayıplar ve kurucusunun geniş çapta kamuoyuna duyurulan tutuklanması, şirketi mezara sürükledi.
Stephen Wynne, şirketin yedek parça stokunu satın aldı. Sonrasında, 1995 yılında Humble, Teksas’ta DeLorean Motor Company’yi kurdu. Başlangıçta parça sattı, ancak hızla tamamen yenilenmiş arabalar sunmaya başladı.
4 Eagle: Talon (1989)
Chrysler, meşaleyi aynı yıl sahneden çekilen AMC’den almak için 1988’de Eagle’ı kurdu. Yelpazesi, büyük ölçüde, tam bir imaj eksikliğinden muzdarip ortalama, heyecan verici olmayan arabalardan oluşuyordu. Tek istisna, Mitsubishi Eclipse ile yakından ilişkili olan Talon’du. 1989’da 1990 modeli olarak piyasaya sürüldü. Dört tekerlekten çekişli ve 192 beygir gücünde turboşarjlı dört silindirli bir motorla görücüye çıktı.
Eagle’a ne oldu?
Geriye dönüp bakıldığında, Chrysler portföyünde Eagle gibi belirsiz bir marka için yer yoktu. Ona bir savaş şansı verecek kadar faiz veya para yoktu. Modeller 1990’larda seriden birer birer ayrıldı ve Eagle adı 1998’de ortadan kayboldu. Stellantis, 2021’de adın sahibi oldu. Geri dönme olasılığı oldukça düşük. Ayrıca Talon’u (Plymouth ve Mitsubishi rozetli kardeşleriyle birlikte) üreten Illinois’deki fabrika artık elektrikli kamyon üreticisi Rivian’a ait.
5 Eunos: Roadster (1989)
Dünyanın çoğunun Mazda MX-5 Miata olarak bildiği Cabrio, başlangıçta kendi pazarında Eunos Roadster olarak adlandırıldı. Eunos markasına atanan birkaç modelden ilkiydi. Ancak iç ve dış amblemler dışında Mazda markalı kardeşiyle neredeyse aynıydı. Yöneticiler, Eunos’a hafif, arkadan çekişli bir roadster vermenin alıcıların markayı keşfetmesine yardımcı olacağını umdu.
Eunos 1990’larda gözden kayboldu. Sonrasında orijinal Miata’nın (dahili olarak NB olarak adlandırılır) yedeği bir Mazda olarak satıldı. Kaderin beklenmedik bir cilvesiyle Eunos, Citroën modellerini Japonya’da dağıtma haklarını da güvence altına almıştı. Bu nedenle Roadster, diğer otomobillerin yanı sıra BX ve Xantia ile showroom alanını paylaştı.
Eunos’a ne oldu?
Mazda, Eunos’u 1989’da, Toyota ve Nissan’ın kendi iç pazarlarında yaptıklarını yansıtmak için uygulanan beş kanallı stratejisinin bir parçası olarak yarattı. Eunos, alt marka hiyerarşisinin en üstüne yakın bir yerde konumlandı. Autozam gibi, 1990’larda Mazda ürün yelpazesine takviyeler yaparken ortadan kayboldu.
İlginç bir şekilde, Mazda yöneticileri, diğer lüks firmaların yanı sıra Lexus’a karşı rekabet etmek için Eunos’un üzerinde konumlanacak olan Amati adında, sınıfının en iyisi bir markayı piyasaya sürmeyi de planladılar. Ürün yelpazesi, geçici olarak 1000 olarak adlandırılan V12 motorlu bir amiral gemisi modelini içermeliydi. Japonya ekonomisi bazı büyük kayalara çarptığından proje 1992’de iptal edildi.
6 Saturn: SL (1990)
Satürn, 1990 yılında SL’yi piyasaya sürdüğünde, farklı türde bir otomobil şirketi olarak nasıl faaliyet göstermeyi planladığını gösterdi. Model, kısmen ızgarasız ön sayesinde General Motors portföyündeki başka hiçbir şeye benzemiyordu. Çünkü model, markaya özel bir platform üzerine inşa edildi. Ayrıca Spring Hill, Tennessee’de bulunan yeni bir montaj fabrikasında üretildi. Daha da tuhafı, SL’nin çelik parçalardan daha hafif, daha dayanıklı ve daha ucuz olduğu için seçilen plastik gövde panelleriydi.
Satürn’ün Japon otomobil üreticilerine karşı benzersiz yaklaşımı başlangıçta işe yaradı. Eylül 1993’te 500.000’inci arabasını yaptı ve o yıl 229.356 araba sattı.
Saturn’e ne oldu?
Satürn, 2000’li yıllarda General Motors karmaşasında kimliğini kaybetti. Sonuç olarak, kontrolsüz bir marka mühendisliği stratejisinin kurbanı oldu. 2010 yılının başlarında, Penske’nin Renault’nun yardımıyla son dakika kurtarma girişimi başarısız oldu. Sonrasında ise kapatıldı.
7 Autozam: AZ-1 (1992)
Autozam AZ-1 Japonya’nın kei araba yönetmelikleri göz önünde bulundurularak inşa adildi. Ayrıca araç orijinal Mazda MX-5’i geliştiren kişiler tarafından yaratıldı. 1990’ların en hızlı süper arabalarından bazıları gibi martı kanatlı kapılar ve ortaya monte edilmiş bir motora sahipti. Ancak Japonya’nın kalabalık şehirleri için boyutlandırılmıştı. Güç, böylesine küçük bir arabayı hareket ettirmek için yeterli olan, 63 beygir gücünde Suzuki kaynaklı turboşarjlı üç silindirli bir motordan geliyordu. Sonunda, en çılgın kei spor arabalarından biri olarak anılan AZ-1, 1995 yılında emekliye ayrıldı.
Autozam’e ne oldu?
Mazda tarafından 1989’da yeni beş kanallı satış stratejisinin bir parçası olarak yaratılan Autozam markası; o zamanlar Japonya’da yaygın bir uygulama olan kendi ürün yelpazesine ve kendi mağaza ağına sahipti. Autozam markalı arabalar satıldı. Ancak biraz garip bir şekilde Japon pazarında Lancia modellerini de karşı geldi. Mazda, 1990’larda sadelik adına alt markalarını kademeli olarak ortadan kaldırdı. Autozam kaybolmadan önce bir bayilik ağının adı oldu.
‘’Batan Markaların En İyi Arabaları 5’’ yazımızı okudunuz için teşekkür ederiz. Diğer yazılarda görüşmek üzere.
Batan Markaların En İyi Arabaları 3
Batan Markaların En İyi Arabaları 4