Geçmişte aile ziyaretleri anlamına gelen bayram tatilleri, bugünlerde şehirden kaçma ve dinlenme fırsatı olarak görülüyor. Bayramda gezilecek yerleri belirlemek için en önemli kriterse tatilin süresi. Uzun tatiller uzak rotaları akla getirirken kısıtlı vakitler, tatilcileri daha yakın mesafeleri keşfetmeye itiyor. Siz de bu bayram nereye gitsem diye düşünenlerdenseniz Türkiye’nin dört bir yanındaki cennet köşeleri ve alternatif yurt dışı rotalarını bu yazıda bulabilirsiniz! Hazırsanız, bayramda gidilecek yerleri hemen keşfe çıkalım.

istiklal caddesi

Bayramda Nereye Gidilir?

Yıllar içinde değişen alışkanlıklar sebebiyle bayramda nereye gidilir sorusunun yanıtı farklı kriterlere göre çeşitleniyor. Özellikle kısa tatiller ve kötü hava durumu bir araya gelince bayramı şehirde geçirmek isteyenlerin sayısı artıyor. Böyle zamanlarda, şehir içindeki mekanların yoğunluğu da artacağı için yakındaki gezi duraklarını değerlendirmek oldukça mantıklı. Süresi bir haftayı geçen bayram tatilleri içinse en avantajlı seçenek memleket ziyareti oluyor. Sevdiklerinizle geçireceğiniz günlerin sayısı, uzun yolda geçen saatleri tolere edebilmenizi sağlıyor. Uzun bayram tatili denklemine bir de güzel hava eklendiğinde deniz, kum ve güneş fikrine direnebilmek çok zor. Bu noktada her şey dahil otel tatilleri ve küçük sahil kasabaları en cazip seçenekler haline geliyor. Biz rehberimize şehre yakın rotalardan başlayalım. İstanbul bayramda gezilecek yerler bakımından seçeneklerin tükenmediği bir lokasyon. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız tatili değerlendirmek için aşağıda sıraladığımız seçeneklere mutlaka göz atın!

İstanbul’a Yakın Bayram Rotaları

İstanbul’a yakın ve her mevsim ziyaret edilebilecek bayram rotaları:

Abant Gölü

Abant gölü

Güzelliği ile farklı mevsimlerde sizi şaşırtmayı başaracak Abant Gölü, pek çok sürprizi bir arada sunuyor. Güzel havalarda göl çevresinde yürüyüşe çıkabilir, bisiklet sürebilir ve bu güzel manzaraya karşı piknik yapabilirsiniz. Ayrıca Abant, fotoğrafçılık için de eşsiz kareler sunan bir konum. Burayı her mevsim ziyaret ederek doğanın güzelliklerini ölümsüzleştirebilirsiniz. Sonbahar ve kış mevsiminde ise göl çevresindeki restoran ve kafelerde keyifli vakit geçirebilmek mümkün. Karlı aylarda, arkadaşlarınız ve ailenizle göl kenarında kızak yaparak eğlencenin dozunu da katlayabilirsiniz.

Mudanya ve Tirilye

Tirilye çarşı

İstanbul’dan feribotla bir buçuk saatte ulaşabileceğiniz Mudanya, Bursa’ya bağlı bir ilçe. Mudanya’ya komşu olan Tirilye ilçesine geçiş içinse kısa bir minibüs yolculuğu yeterli oluyor. Karayoluyla da son derece kolay gidebileceğiniz Mudanya’ya dilerseniz arabalı vapurla geçebilir, bu tatlı Bursa ilçelerini kendi aracınızla rahatça dolaşabilirsiniz. Her iki ilçe de şirin köşelere ve tarihi evlere sahip. Burada keyifli yürüyüşler yaparak eski Rum yapılarını ve şehrin tarihi dokusunu inceleyebilirsiniz. Ayrıca yazın denize girip güneşlenebilir, sahil boyunca uzanan restoranlarda taze balık yiyebilir, dondurma veya soğuk bir içecekle sahil yürüyüşlerinizi renklendirebilirsiniz.

Yedigöller Milli Parkı

yedigöller milli parkı

İstanbul’a yaklaşık 3,5 saat uzaklıkta olan Yedigöller Milli Parkı, doğa severler için adeta bir cennet. Batı Karadeniz’de yer alan Yedigöller, Bolu ilinin sınırları içerisinde bulunuyor. Ekim ve Kasım ayları arasında sonbaharın renklerini izlemek için burası inanılmaz güzellikteki bir lokasyon. Kırmızı, sarı ve turuncu tonlarının hakim olduğu yapraklar ise bu mevsimde hem gezmeye gelenleri hem fotoğrafçılık ile uğraşanları büyülüyor. Kış aylarında karla kaplanan bölge, karda vakit geçirmek isteyenler için güzel bir kaçış noktası. Bu mevsimlerde Yedigöller’in içindeki bungalovlarda da konaklayarak keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ayrıca park içerisinde kamp alanları da mevcut. Her zevke hitap eden bu kocaman doğa harikası bayram tatilinde ziyaret edebileceğiniz cazip noktalardan biri.

Sapanca

sapanca gölü

Sakarya’ya bağlı Sapanca ilçesi, göz kamaştıran göl manzarasıyla biliniyor. Suyun kenarında ise pek çok restoran ve kafe sıralanıyor. Dilerseniz uzun bir kahvaltı veya keyifli bir akşam yemeği için bu mekanları tercih edebilirsiniz. Ayrıca su sporları, doğa yürüyüşleri ve birkaç günlük konaklama için de Sapanca’yı tercih edebilirsiniz.

Ağva

Ağva kilimli plajı

Bayramda kolayca ziyaret edebileceğiniz bir başka konum da Ağva. Burası İstanbul’un Şile ilçesine bağlı yemyeşil köşelerden biri. İster yaz aylarında plajlarının keyfini çıkarabilir isterseniz de her mevsim nehir kenarındaki tesislerde konaklayabilirsiniz. Göksu ve Yeşilçay nehirlerinde tekne turu yapmak, doğa yürüyüşlerine çıkmak ve soğuk havalarda nehir kenarındaki tesislerde şöminenin tadını çıkarmak son derece keyifli.

Ayrıca yönünüzü, şehre daha yakın noktalara çevirmek isterseniz bayramda İstanbul’da gezilecek yerleri bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Türkiye’de Bayram Rotaları

Ülkemiz, verimli toprakları ve doğal güzellikleriyle her köşesinde ayrı bir hazine saklıyor. Bu sebeple tatil rotası oluştururken kafa karışıklığı da kaçınılmaz hale geliyor. Pamukkale Travertenleri, Kapadokya’daki Göreme Milli Parkı, Şirince köyü, Balıklı Göl, Efes Antik Kenti ve Sümela Manastırı gibi hepimizin aşina olduğu pek çok popüler nokta ilk akla gelenlerden. Bunların yanı sıra daha az bilinen ve ufak araştırmalarla keşfedebileceğiniz cevherler de her şehirde karşınız çıkabilir. İşte bayram tatilinde gidilecek yerlere birkaç örnek:

Santa Vadisi – Gümüşhane

santa-vadisi

Geçmişi 17. yüzyıla dayanan ve Rumlar tarafından kurulduğu bilinen Santa Harabeleri, Gümüşhane’de yer alıyor. Yeşilliğin ortasındaki bu tarihi güzellik Doğu Karadeniz’in önemli kültürel miraslarından biri. Yüzlerce yıllık kilise, taş ev ve çeşmelerin güzelliği görenleri adeta büyülüyor.

Pokut Yaylası – Rize

Pokut Yaylası

Sizi bulutların üzerine çıkaracak Pokut yaylası, yaylalara merak salanlar için aslında bilindik gezi rotalarından biri. Ancak daha popüler olan Ayder yaylasına göre çok daha geleneksel bir dokuya sahip. Yaylanın sakinleri hala buraya dönemsel göçlerini gerçekleştiriyor. Fakat sınırlı da olsa ziyaretçiler için konuklama imkanı bulunuyor.

Şahinkaya Kanyonu – Samsun

Şahinkaya kanyonu

Kızılırmak nehri üzerindeki en dar ve en uzun geçit olma özelliğine sahip Şahinkaya Kanyonu ortalama 2,5 km uzunluğa sahip. Heybetli görünümüyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bu kanyonu siz de bayram tatili için gidilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Üstelik bu duraktan sonra yine Samsun’da yer alan ve 340’tan fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne de uğrayabilirsiniz.

Midyat – Mardin

mardin-türkiye

Mardin’in merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıktaki Midyat; taş konakları, zengin kültürü ve her köşede kendine hayran bırakan mimari ayrıntılarıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Burada şehrin yokuşlu sokakları, önünüzde uçsuz bucaksız bir Mezopotamya manzarası bırakıyor. Mardin’in tarihe tanıklık etmiş bu köklü ilçesinde, siz de birbirinden lezzetli yemekler yiyebilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Ihlara Vadisi – Aksaray

Ihlara vadisi

İçinde insanların yaşadığı en büyük kanyonlar arasında yer alan Ihlara Vadisi, görüntü itibarıyla oldukça büyüleyici bir nokta. İki heybetli kayanın ortasından akan Melendiz çayı, çevresine hayat verip vadinin içini adeta yeşil bir vahaya dönüştürüyor. Nehir boyunca keyifli bir yürüyüşe çıkmak ve burada bulunan mütevazi tesislerden birinde duraklayıp yorgunluğunuzu atmak son derece keyifli.

Sagalassos Antik Kenti – Burdur

Sagalassos Antik Kenti

Antik kentleri gezmeyi seviyorsanız Efes ve Bergama gibi popüler noktalara güzel bir alternatif olan Sagalassos Antik Kenti tam size göre. Burdur’da yer alan bu antik kent, Roma döneminin en önemli şehirleri arasında yer alıyor. Pek çok göz alıcı detayla birlikte şehrin en popüler yapısı olan Antoninler Çeşmesini de mutlaka görmelisiniz.

Azmak Nehri – Muğla

Akyaka azmak nehri

Sıcak havalarda bir Ege tatili planlıyorsanız aradığınız huzuru Azmak Nehrinde bulabilirsiniz. Muğla’nın Akyaka beldesinde bulunan bu nedir inanılmaz bir güzelliğe sahip. Berrak ve buz gibi akan suyun kenarında pek çok şirin işletme sıralanıyor. Ayrıca çevreyi saran sazlıkların oluşturduğu doğal güzergah üzerinde tekne turları da yapabiliyorsunuz.

Taşkale – Karaman

Taşkale_karaman

Killi kireç taşından oluşan bir kayaya insan eliyle oyularak açılan bu odalar aslında birer tahıl ambarı. Karaman’ın merkezine bağlı Taşkale köyünde 250’nin üzerinde ambar bulunuyor. Geleneksel depolama yöntemi, köy halkının tahıllarını uzun süre bozulmadan saklayabilmesini sağlıyor. Bayramda tatil planınızı İç Anadolu’nun bu güzide köyüne çevirerek hem bölgenin mimarisini inceleyebilir hem de kültürünü daha yakından tanıma şansına sahip olabilirsiniz.

Eski Halfeti – Şanlıurfa

Halfeti şanlıurfa

Şanlıurfa ve Gaziantep arasında konumlanan Halfeti ilçesi, 3000 yıllık geçmişi ile biliniyor. Birecik Barajının taşması sonucu sular altında kalan Halfeti’de, batık bir şehrin tarihini yakından görebilme imkanına sahip oluyorsunuz. Taş evler, yarısı suyun üzerinde kalan cami minaresi ve tarihi yapılar bölgenin öne çıkan unsurlarından. Ayrıca ilçenin siyah gülleri de oldukça meşhur.

Derinkuyu Yeraltı Şehri – Nevşehir

Derinkuyu yeraltı şehri

Anadolu’da yaşamış uygarlıkların tarihine merak duyuyorsanız mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de Derinkuyu Yeraltı Şehri. Nevşehir – Niğde karayolu üzerinde yer alan bu hazine, 85 metre derine uzanan devasa bir yaşam alanını içinde saklıyor. Dünyanın en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu’nun 600’den fazla girişi bulunuyor. Ahırlar, gıda depoları, okul ve ibadethane gibi halkın aylarca yeryüzüne çıkmadan yaşayabilmesini sağlayacak pek çok şey bu yeraltı şehrinde mevcut. Üstelik Milattan Önce 370 civarında yazılmış olan Anabasis adlı eserde, burada yaşayan Anadolu insanlarından söz ediliyor. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bu muhteşem yapı, bayram tatili rotası için mükemmel bir durak.

Yurt Dışı Bayram Rotaları

Bayramda yurt dışı tatilini tercih ediyorsanız bu alternatif rotalara bir göz atmalısınız.

Treviso – İtalya

Veneto Treviso

Resmi tatil dönemlerinde, özellikle de sıcak mevsimlerde İtalya’daki turist kalabalığıyla baş etmek istemiyorsanız ülkenin kuzeyinde yer alan Treviso’yu tercih edebilirsiniz. Burası küçük Venedik olarak adlandırılan ancak kalabalığı az olduğu için çok daha rahat gezebileceğiniz bir şehir. Üstelik Venedik’e de çok yakın. Yani bayramda gidilebilecek yerler arasında sakin İtalya şehirlerini tercih edenler için birebir.

Giethoorn – Hollanda

Giethoorn hollanda

Bayramda köy ziyareti yapmaya ne dersiniz? Hollanda’nın bu köyü fikrinizi tamamen değiştirebilecek güzellikte. Masal diyarı gibi görünen çiçekle çevrili Giethoorn, oldukça sakin ve romantik bir rota. Dilerseniz bu sevimli Hollanda köyünde bot kiralayarak evlerin arasındaki kanallarda bölgeyi keyifli bir şekilde gezebilirsiniz.

Gdańsk – Polonya

Gdansk polonya

Polonya’nın kuzeyinde, Baltık Denizi kıyısında yer alan Gdańsk kesinlikle göz alıcı bir şehir. Varşova ve Krakow gibi popüler alternatiflere nazaran bilinirliği az olan bu şehirde yapılabilecek pek çok aktivite bulunuyor. Birbirinden güzel müzeleri ziyaret edebilir, şehrin mimarisini yakından inceleyebilir, sıcak havalarda Gdańsk plajlarının tadını çıkarabilir ve bu Orta Çağ esintili şehrin sokaklarına kendinizi bırakabilirsiniz.

Helsinki – Finlandiya

Helsinki finlandiya

Haritada bu kadar kuzeye çıkmak pek çoğumuzu korkutabilir. Ancak bahar ve yaz mevsimlerinde Helsinki size muhteşem manzaralar sunan bir şehir. Kapalı ve açık pazar yerleri, inanılmaz müzeleri ve huzurlu doğası ile oldukça önemli bir başkent. Sonbaharda şehri saran renkli yapraklar ve yaz aylarında etrafa hakim olan canlılık, bir kuzey şehrinden beklentilerinizin üstüne çıkacak.

Ekonomik Bayram Tatili Rotaları

Bayramda gezilecek yerler arasında ekonomik alternatifler de her zaman ilgi görüyor. Bu tür planları belirlerken genellikle yapılan ana aktiviteler öne çıkıyor. Ekonomik bayram tatili deyince tabii ki piknik, yürüyüş ve kamp akla gelen en güzel seçeneklerden. Siz de keyfi bol, maliyeti görece düşük bir gezi planlıyorsanız aşağıda sıraladığımız önerilere bir göz atmanızda fayda var.

bayramda piknik

Piknik Alanları

Türkiye’nin en kalabalık 5 büyükşehrinde yer alan keyifli piknik alanlarını sizin için derledik. Bayramda neler yapılır sorusuna cevabınız piknikse Türkiye’nin farklı noktalarındaki bu piknik alanlarını mutlaka inceleyin:

  • Kaymakdonduran Mesire Alanı – Beykoz/İstanbul
  • Cumhuriyet Köyü Baraj Mesire Alanı – Çekmeköy/İstanbul
  • Marmaracık Milli Parkı – Sarıyer/İstanbul
  • Gölbaşı Piknik Alanı – Kestel/Bursa
  • Sudüşen Şelalesi Piknik Alanı – Gemlik/Bursa
  • Mavigöl Mesire Alanı – Mamak/Ankara
  • Atatürk Orman Çiftliği – Yenimahalle/Ankara
  • İnciraltı Kent Ormanı – Balçova/İzmir
  • İzmir Şehir Ormanı Çiçekliköy – Bornova/İzmir
  • Güvendik Park – Urla/İzmir
  • Bucak Cennet Vadisi – Kozan/Adana
  • Dokuzoluk Kanyonu Mesire Alanı – Karaisalı/Adana
  • Küp Şelaleleri Mesire Alanı – Aladağ/Adana
  • Köprülü Kanyon Milli Parkı – Manavgat/Antalya
  • Topçam Mesire Alanı – Konyaaltı/Antalya

Yürüyüş Parkurları

Bayramda yapılacak aktiviteler arasına, son yıllarda popülaritesi artan yürüyüşleri de eklemesek olmaz. Ekoturizm kapsamında, gün geçtikçe daha fazla bilinirlik kazanan trekking rotaları, bayramı doğanın içinde geçirmek isteyenlerin de tercihleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin en güzel parkurlarından bazıları şu şekilde:

Likya Yolu

likya yolu

Listenin en bilinen rotası olan Likya, toplam 560 km uzunluğunda olduğu için en zorlu parkurlardan biri. Yürüyüşçüler, parkurun 20 etabı arasından belli bölümleri tamamlayarak rotayı kolaylaştırabiliyor. Likya parkuru üzerinde pek çok antik kent, restoran, otel ve kamp alanı da yer alıyor.

Kaz Dağları

Kaz dağları

Bir diğer zor rota da Çanakkale-Balıkesir şehirleri arasında uzanan ve Edremit Körfezi’nin kuzeyinde yer alan Kaz Dağları. Dağcılık, kamp ve otel konaklaması yapabileceğiniz bu rota, 21.300 hektarlık alanda mavi ve yeşilin en güzelini bir arada sunuyor.

Frig Yolu

Frig vadisi

Listenin son zorlu rotası da Nevşehir’de yer alan Frig Yolu. Tarihin kalıntılar arasında Frigyalıların izlerini takip ederek yürüyüş yapmak için mükemmel bir rota. Ortalama 500 km olan yol boyunca yeme içme alanları, antik kentler ve konaklama alanlarına rastlayabilirsiniz.

Kaçkar Dağları

kaçkar dağları

Büyük bölümü Rize, zirvesi ise Artvin’de yer alan bu dağlar, yaz mevsimlerinde muhteşem manzaralar sunuyor. Kolay parkurlar arasında yer alan Kaçkar Dağları rotasında konaklamak için oteller de bulunabiliyor.

Hitit Yolu

hitit-yolu

Kolay rotalar arasında yer alan Hitit Yolu, Hattuşa ve Alacahöyük gibi iki büyük tarihi noktayı da içine alan bir parkura sahip. Hem spor yapıp hem yol üzerindeki güzelliklerle büyüleneceğiniz bu rotayı kesinlikle deneyimlemelisiniz. Bisiklet parkurunun da bulunduğu yolu ister yürüyerek isterseniz de tekerlek üzerinde tamamlayabilirsiniz. 17 etaptan oluşan rotada konaklama mekanları ve yeme içme alanları da yer alıyor.

Türkiye kamp alanları

Kamp Alanları

Son dakika bayram tatili planlayanlar ve kamp tutkunları için en keyifli kamp alanlarına birkaç örnek verelim:

  • Karagöl – Şavşat/Artvin
  • Tavşanburnu Orman Kampı – Didim/Aydın
  • Sardala Koyu – Kandıra/Kocaeli
  • Kastro Tabiat Parkı – Saray/Tekirdağ
  • Palamutbükü – Datça/Muğla
  • Akyaka Orman Kampı – Ula/Muğla
  • Salda Gölü – Yeşilova/Burdur
  • İğneada Longoz Ormanları – Demirköy/Kırklareli
  • Kömür Limanı – Gelibolu/Çanakkale
  • Cunda Akvaryum Koyu – Ayvalık/Balıkesir

Bayram tatili için yollara düşerken aracınızın kontrollerini yaptırmayı da unutmayın! Eğlencenin keyfini doyasıya çıkarabilmek için aracınızın da seyahate hazır hale gelmesi önemli. Avantajlı fiyatlarla araç bakımlarınızı gerçekleştirmek için arabam garaj fırsatlarına göz atabilirsiniz.

arabam garaj’ı Keşfedin!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here