Araçların teknik donanımlarına bakarken bilmediğiniz pek çok kavramla karşılaşabilirsiniz. BG olarak da ifade edilen beygir gücü bu kavramlardan birisi olabilir. Otomobilin gücü ne kadar yüksekse o kadar fazla ağırlık çekebilir. Atların gücünü temele alan beygir gücü de işte bu noktada karşımıza çıkar. Bugünkü içeriğimizde “beygir gücü nedir?” konusunu detaylandırarak ufak bir tarihsel yolculuğa çıkacağız.
Araçlarda Beygir Gücü
Beygir gücü, aracın motorunun üretebileceği maksimum gücü ifade eder. Bu güç, aracın hızlanmasını ve performansını etkileyen önemli bir faktördür. Bununla beraber araçların beygir gücü daha çok kilowatt ile ifade edilir. Değeri elde edebilmek için de birimler kıyaslanır. Örneğin 1 kilowatt, 1.341 beygir gücüne denktir. Aracın gücünün hesaplaması ise şu şekildedir:
- Aracın kilowatt değeri, 1.341 ile çarpılır. Bu sayede HP (Horse Power) değeri bulunur.
- PS ile ifade edilen motor gücü ise 0,986 çarpılır. Ardından PS değeri elde edilir.
Yukarıda anlatılan konunun daha net anlaşılabilmesi için beygir gücünün tarihine kısaca değinmekte fayda var. 1872 senesinde James Watt tarafından oluşturulan bu kavram, atları temele almıştır. Watt, bir atın 45 kilogram değerindeki yükü 1 saniye içerisinde 1.1 metre uzağa taşıdığını test etmiştir. Fakat söz konusu bu bilgiler, atın sahip olduğu performans değeridir. Bu sebeple Watt, hesapladığında atın 1 saniye içinde 1 metre çekebilme kabiliyetini 75 HP olarak almıştır. Ardından bu kavram 1 HP, 75 kilograma eşit şekilde kabul edilerek otomotiv sektöründe yaygınlaşmaya başlamıştır. Aynı zamanda daha yüksek beygir gücüne sahip araçlar, genellikle daha iyi hızlanma ve daha yüksek maksimum hıza sahip olabilir. Ancak beygir gücü tek başına aracın performansını belirlemede yeterli gelmez.
HP Neyi İfade Eder?
İngilizce horse power olarak da ifade edilen HP kavramı; dizel, benzinli veya elektrikli araçlarda standart formülle kullanılırken araçların gücünü ve performansını ifade eder. Buna karşın HP oranları, aynı olan araçların güçleri aynı değildir. Araç ağırlığı, şanzıman türü, lastikler ve diğer faktörler de performansı etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. Aynı zamanda teknolojik ilerlemelerle birlikte motor sistemi, gelişme gösterip motor gücü ve tork gücü gibi farklı birimlere ayrılmıştır. Örneğin bir aracın motor gücü (PS), HP sayısına bağlıdır. Motor gücü, araçların en yüksek hızı ve var olan gücünü ifade eder. Son olarak eğer aracınızın HP değerini öğrenmek isterseniz ruhsatınıza bakabilirsiniz.