Otomobil devlerini büyük bir zora sokan çip krizi bir süredir devam ediyor. Hal böyle olunca sıfır km araç almak artık sadece fiyatı dolasıyla değil üretim olmamasından da kaynaklanıyor. Peki çip nedir? Bir otomobilde kaç çip var?
Çip Nedir?
Çip; araç içi elektronik sistemlerden tutun da ev aletlerine kadar hatta savunma sanayiinden giyilebilir teknolojilere kadar her alanda önem taşıyan yarı iletkenler olarak tanımlanabilir. Bu yarı iletkenler otomotiv sektöründe de oldukça önemli. Çünkü araçların beyni gibi kritik noktalarında yer alıyor. Hal böyle olunca çip üretimi olamayınca da araç beyinlerinin üretimi de engellenmiş oluyor.
Çip denilen yarı iletkenin boyutu küçük olsa da önemi oldukça büyük. Ancak sanılanın aksine çiplerin üretiminde tuhaf bir şekilde en üst sırada yer almıyor. Tam tersi en büyük tüketiciler arasında yer alıyor. Dünya genelinde çip üretimi ABD ve Uzak Doğulu işletmelerin tekelinde bulunuyor.
Küresel Çip Krizi
Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla tarihin en kötü zamanlarını geçirdik. İşletmeler verdikleri siparişlere ulaşmak için gereğinden fazla bir süre beklediler. Sektör uzmanlarından edindiğimiz bilgilere göre çip krizi 2024 yılında bile sürmeye devam edecekmiş. Geçen haftalarda açıklama yapan Intel CEO’su Pat Gelsinger, güncel durumda tedarik sıkıntılarının 2024 yılına uzayacağını söyledi.
Çip krizinden en çok etkilenen sektörlerden biri de bahsettiğimiz gibi otomotiv sektörü. Türkiye’dekilerin de içinde bulunduğu birçok işletme çip tedariğinden kaynaklı otomobil üretimine son vermek durumunda kaldı. Bazı firmalar ise araçlarını birçok elektronik parça olmadan pazara sundu. Bazıları da çipi daha sonra takacaklarını vaat ettiler.
Ortalama Bir Otomobilde Kaç Çip Var?
Tofaş, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada bu konu hakkında en net cevabı vermişti. Tofaş Tedarik Zinciri Direktörü Onur Yalçın, ortalama bir araç içerisinde 1.000’den fazla çip / mikroçip olduğunu söyledi. Üstelik Yalçın’a göre bu rakam elektrikli araçlarda tam 2.000’i geçiyor. Bir diğer yandan otonom / sürücüsüz araçlarda ise tam 10.000 rakamına ulaşıyor.
Artık araçlarda toplam dört adet park sensörü kullanılıyor. İşte bu sensörlerde bile mikroçip yer alıyor. Araçların kapısının açılması gibi küçük bir işlemde bile farklı mikroçipler devreye giriyor.
Yalçına göre, araç içerisinde çipe harcanan rakam da giderek artıyor. Çip maliyeti; 2000 yılında 150 dolar, 2010 yılında 300 dolar ve 2020 yılı itibari ile 475 dolar. Üstelik 2030 yılından itibaren 600 dolara ulaşması bekleniyor.
Günümüz teknolojisinde araçlardaki elektronik sistemler giderek artıyor. Bu yüzden mikroçip ihtiyacı da artıyor. Artık hemen hemen her otomobil bir bilgisayar gibi sisteme sahip.