BMW araçlarında güneş enerji panelleri kullanarak elektrikli araçlarında yer alan bataryayı şarj etmeyi düşünüyor.

BMW Güneş Enerji Panelleri ile Bataryayı Şarj Edecek

Firma ince güneş panellerinin yeni tasarımı sayesinde araçlarında ki bataryayı şarj edecek. Alman Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne firma bunun için bir patent başvurusu yaptı. Aracın dış cam panellerine yerleştirilecek güneş panelleri sayesinde firma güneşten gelecek ışığı da kırmayı düşünüyor.

Camlardan daha az güneş ışığı girişinin yanı sıra ayrıca aracın bataryası da güneş enerjisi üzerinden şarj olacak.

Sektör kaynakları bu uygulamanın ilk olarak BMW XM veya BMW iX araçlarında uygulanacağını söylüyor.

BMW böyle bir şey yapacak olsa da araçlara güneş modülleri yerleştirmek yeni bir şey değil. 1990 yılından beri pek çok araç üreticisi havalandırma sistemlerine güç sağlamak için aracın sunroof paneline güneş panelini yerleştirmeyi düşündü.

Ancak BMW’nin yeni patenti bunlardan çok daha fazla elektrik üretecek. BMW güneş panellerini açılır tavana, ön, arka ve an camlara yerleştirmeyi düşünüyor.

BMW Araçlarına Yer Alacak Güneş Panelleri Hakkında Teknik Bilgiler

Güneş panellerini yerleştirmek için firma cam üzerine yeni geliştirmiş olduğu ince buhar biriktirmeli güneş modüllerine yer verecek. Bu tür güneş modülleri uzun ömürlü. Ancak katı panelli fotovoltaik güneş hücrelerinden daha az verimli.

Bunun yanı sıra ayrıca bu modüller tamamen şeffaf bir yapıya sahip. Enerji üretiminde ise daha etkili. Daha yoğun bir kullanımda bu modüller gittikçe daha az şeffaf olma özelliğine de sahip.

Bu sebepten dolayı firma ön camın ışık geçirgenliğini %95 oranında azaltmak için daha ince güneş panelleri kullanacak. Ancak ön camın kenarında daha kalın modüller yer alacak.

Ön, arka, sunroof ve yan camlara daha kalın güneş modülü katmanları uygulanarak ışık geçirgenliği burada %50 ile %80 oranında azalmış olacak. Bu sayede güneş paneli kaplamaları daha verimli şekilde çalışacak.

Yeni Nesil Güneş Panellerinin Avantajları ve Dezavantajları

Bu yeni teknolojinin belki de en önemli dezavantajı maliyeti olacak. Çünkü ilk çıktığında bu yeni teknoloji pahalı olacaktır. Bir diğer dezavantaj ise ülkelerin oto camı ile yasal düzenlemeleri. Çünkü bazı ülkelerin yasalarında ışık geçirgenliği ile ilgili kurallar var.

Belki de bu yeni teknolojinin en önemli avantajı geliştikçe daha ucuz hale gelecek olması. Böylece bu modüller daha geniş bir kullanım alanına sahip olacaktır. Bu teknoloji ilerleyen aşamalarda kaplama ile elektrik üretmenin de yolunu açacaktır.

Sıfır KM BMW Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here