BMW, gezegendeki en etkili otomobil markalarından biri olarak yer alıyor. Etkili ve gözde modellerinden olan 3 Serisi ve 5 Serisi daha sonra bu arabaların bugün hala hakim olduğu segmentleri tanımladı.
Ayrıca tasarım ve mühendislikte çıtayı sürekli olarak yüksek tutarak rakiplerinin her zaman önünde olmayı hedefledi. Ancak bu, markanın her zaman mükemmel olduğu anlamına gelmiyor. Ünlü Otomobil firmasının araba üretim sürecine girdiği zamanlar bazı yanlış adımları oldu ve geçmişe bakıldığında bu adımlar sürücülerin tepkisine neden oldu.
Geçtiğimiz yıllarda bazı tartışmalı kararlar alan Bmw yaptığı araba tasarımlarıyla çok fazla manşet oldu. Bu nedenle Münih tasarım ofisinden bugüne kadar ortaya çıkmış en kutuplaştırıcı ve muhtemelen en kötü tasarımların bir listesini derledik.
BMW 2 Serisi Active Tourer
Klasik bir BMW’nin temel bileşenleri öndeki motor ve arka tekerleklere gönderilen sürüş hareketleri ve sportif kullanım dinamikleridir. Üretim konusunda ara sıra teklemeler oldu, ancak 2014’te Avrupa’da bir sıçrama yaşadı.
2 Serisi Active Tourer sadece kompakt bir insan taşıyıcısı değil, aynı zamanda önden çekişlidir. X1 ve X2 için kullanılan tasarım aynı mimariye dayanıyor ve çoğunlukla diğer 2 serisi modellerinden çok farklı görünüyor.
İşleri daha da kötüleştirmemek için, 2 Serisi isimlendirmesinin, dört kapılı olsa bile, sportif bir coupe için ayrılması gerekiyordu. BMW 2 Active Tourer daha uzun, yedi koltuklu Gran Tourer varyantı, ne coupe ne de sportifti. Yani beklenenin dışında bir üretime sahipti.
2019’dan Günümüze BMW 7 Serisi Facelift (G11 LCI)
BMW 7 serisinin 6. Nesli olarak karşılanan araba beklenenin üzerinde bir tasarıma sahipti. Güçlü, konforlu, ve geniş bir gövdeye sahipken sürüş dinamiklarini en üst seviyede tutabiliyordu.
2019 başında makyajlanan arabada diğer tüm ayrıntılar hoş karşılanırken 7 serisinde X7 mazgalı olması büyük şaşkınlık yarattı. BMW ile özdeşleşen ve arabanın karakteristik yapısını simgeleyen BMW mazgalı diğer 7 serilerine oranla %40 daha büyük duruyordu. Bu konu sürücü tepkisine neden oldu ancak yine de Pazar hakimiyetini koruyan bir 7 serisi görüyoruz.
2001-2008 7 Serisi (E65)
7 serisi tartışmalarında biraz geçmişe gidiyoruz. 2001-2008 yılları arasında üretilen 7 serisinin tasarım görevini üstlenen Chris Bangle arka tampon ve bagaj tasarımı konusunda firmanın hayranlarından geçer not alamıştı. Diğer kasalara göre daha nazik, dışa doğru çıkıntılı bir şekilde duran arka taraf çoğu insanın gözünde çok çirkin duruyordu.
Bagaj kapağı tasarımının BMW DNA’sından çok uzakta olan bu radikal değişikliğe uğramasına sinirlenen kullanıcılar eleştirinin dozunu biraz artırarak Chris Bangle’ye aynı serinin makyajlı kasasını tasarlamaya itti. Bagaj kapağı ve tampondaki çıkıklık büyük ölçüde düzeldi ancak Chris Bangle istifasını çoktan vermişti.
1992-2009 yılları arasında BMW araç tasarımlarını yapan ancak alışılmışın dışında radikal değişikliklere de imza atan Chris Bangle geniş bir pencereden bakarsak aslında oldukça başarılı bir tasarımcıydı. Ancak ne yazık ki bazı hatalar baskıyı kaldırabilecek bir mantaliteye sahip olmadığınızı hatırlatıyor.
BMW i3
İ3 2014 yılında piyasaya sürülen bir elektrikli otomobildir. İç ve Dış yapısında Karbon fiber takviyeli plastik kullanılan araba diğer rakiplerine göre daha hafif bir ağırlık sunuyor. 2014 yılında Dünya Yılın Otomobil Tasarımı Ödülünü alarak tasarım konusunda iddiasinı tescillemiş oldu. Şimdi gelelim bu otomobilin tasarım kötüleri listesine girme nedenine. Öncelikle tasarımsam boyutunun dışında sert eleştirilere maruz kalmasının ana nedenlerinden biri bu otomobilin düşük menzil mesafesi sunması. Onun dışında her ne kadar en iyi tasarım ödülünü alsa da Bmw hayranlarından her 2 kişiden biri bu aracın tasarımının kötü olduğunu söylüyor. Ancak yine de i3 elektrikli otomobil Dünyasında BMW tarafından atılmış bir adım olarak görülmeye devam edecek.
2015-2018 M3 (F80)
2015 yılında üretime başlayan M3 serisi yüksek devir, doğal emişli sıralı altı motor, turboşarjlı bir ünite ile değiştirildi. Sonrasında sert, hızlı ve aksiyon dolu sürüş deneyimini iç kabinde en noktaya kadar hissetmesi için iç kabini hoparlörler ile sahte motor sesi ile doldurdular. Sonrasında M3 şikayetleri art arda gelmeye başladı. Motor, Direksiyon hissi Hoparlör ile yapay motor sesi ve eskisi gibi çevik olmamasından şikayetçi olan otomobil kullanıcıları eski versiyonlarda daha fazla keyif aldıklarını söylüyor.
BMW X5
Performans arabaları üreten ve çizgizini SUV üreterek bozan BMW kullanıcılardan yine tepki çekerek yaptığı radikal değişiklikte yine tepki topladı. Bir SUV ağır ve uzun tasarım klasiğine sahiptir. BMW kullanıcıları bunun BMW’ye yakışmadığını ve BMW’nin arkadan çekişli araba üretmesi gerektiğini söylediler. Ancak gelen tepkilere rağmen X5 müşterilere satıldı ve iyi de geri dönüşler aldı. Şikayet eden büyük bir kesim olması anlamsız bir hal alsa da BMW kullanıcılarının Porsche gibi otomobil firmasının SUV’ satışlarından elde ettiği kar miktarının performans arabalarına göre daha yüksek olduğunu bilmesi gerekiyor.
BMW X6
4 kapılı coupe ifadesinin kulağa bile garip gelirken X6’yı bu düşünceyle üretti. Tasarım olarak normalin dışında bir görünümü olan X6 sürücüler tarafından pek hoş karşılanmadı. Ayrıca X5 gibi performans ve kullanım dinamiklerini sunuyor ancak aracın pratik olmadığını söylemeliyiz. Sevmeyeni olduğu kadar seveninin de olduğu bilinen bir gerçek. Farklı olmayı seven insanların bir numaralı tercihi olacak cinsten bir araba.
2021 4 Serisi Coupe
X7 üretildiği zaman geniş mazgal yapısıyla tepki toplamıştı. X7 gibi büyük bir SUV’da bile bu tepkiyi alan büyük mazgallar bu sefer 4 serisi Coupe versiyonunda da kullanıldı. Otomobil Dünyasını bu sıra dışı tasarımla şaşırtan BMW tasarımının arkasında durdu ve olumlu geri dönüşler olduğunu savunarak bu cesur değişikliğe bağlı kalmayı tercih etti.
1997-2002 BMW Z3 M Coupe
BMW’nin belki de ürettiği en ilginç otomobil tasarımına sahip olan Z3 M Coupe 1998 yılında tüm BMW severleri ikiye böldü. O zamanlar BMW arabaları hafife alınıyordu. Z3 M Coupe ile yoğun tasarım, agresif bir şekilde genişleyen tekerlek kemeri ile aynı zamanda S54 sıralı altı motorla birlikte gelmesi iyi bir çıkış yaratmıştı. Ancak aracın dış tasarımının normalin dışında olması ve “Palyaço Ayakkabısı” olarak tabir edilmesi üretimin devamı konusunda BMW’yi çıkmaza soktu.
Kaynak : carbuzz
Bmw araçlarına alışmak bazen zaman alıyor ama sonrada seviyorsun doğru bir çalışma olmuş 🙂
Aralarından katılmayacağım kesinlikle X5 ve X6 modelleridir. En azından fiziken heybetli duruşlarıyla çok ön planda olmuşlardır.
Active tourer neden bu kadar kötü tasarım yapmaya kalkışmışlar dedirtiyor
7 serisinde ki düzenleme gerçekten çok başarılı olmuş