BMW’nin elektrikli araçları için geliştireceği süspansiyon sistemi Alman Patent ve Ticari Marka Ofisi’nde ortaya çıktı.
BMW’nin Elektrikli Araçları Enerjiyi Geri Dönüştürecek
Enerjiyi daha etkili bir şekilde geri dönüştürmek için BMW yeni bir buluşa imza attı. Bu patente göre BMW, araçların tümseklerden geçerken enerji toplayacak yeni bir süspansiyon geliştirmek için başvuru yaptı.
Sektör kaynaklarının ifadelerine göre bu icat BMW’nin elektrikli i7 serisinde yer alacak. Daha sonra BMW’nin diğer üst düzey araçlarında da bu teknolojiyi görme şansımız olacak.
BMW elektrikli araçları için enerji tasarrufu yapmanın yolunu bu şekilde aşmayı planlıyor. Araç üreticileri tarafından enerjiyi geri dönüştürmek için bazı özellikler var. Frene basınca enerji kazanımı gibi. Ancak tüm bunlar araçlara gerçekte güç üretmez.
BMW bunun çözümü için dahiyane bu yol buldu. BMW süspansiyon mafsalıyla aracın yaylarına verdiği enerji sayesinde elektriği sağlamayı düşünüyor.
Normalde araç tümseklerden geçerken enerji süspansiyonlar tarafından yaylara iletilir. Daha sonra bu enerji amortisörler tarafından ısı olarak dağılır. Bunun sebebi tekerleklerin hareketinin kullanıcıların konforunu bozmaması ve kontrolü zorlaştırmaması.
BMW süspansiyon yaylarında depolanan enerjiyi amortisörlere göndermek yerine toplamanın bir yolunu buldu. Pek çok firma bu sorunu çözmek için uğraşıyor ancak BMW olaya farklı bir bakış açısı ile yaklaşıyor.
Yeni Süspansiyon Sistemi Hakkında Teknik Bilgiler
Yeni süspansiyon sisteminde şasiye monteli bir jeneratör ünitesi olacak. Bunun yanı sıra giriş kısmında da küçük bir volan ve tek yönlü debriyaj. Bu ünite sayesinde dengeleyici çubuğa benzeyen bir aktüatör aracılığıyla süspansiyon kontrol koluna bağlı tahrik diski çalışacak.
Tekerlek tümseğe girdiğinde süspansiyonun yukarı hareketinde dengeleyici kol süspansiyon kolunun hareketiyle birlikte bükülür. Ardından tek yönlü kavrama bu yönde devre dışı kaldığından çalıştırma diskini jeneratör olmadan döndürür.
Geri tepme darbesi olarak bilinen yayda depolanan enerji tekrar aşağı doğru hareket ettiği zaman çalıştırma diski dengeleyici kolla beraber döner. Ancak tek yönlü kavrama bu dönme yönünde jeneratör ünitesinin volanını hızlandıran küçük dişli mekanizma da devreye girer.
Sıkışan vuruşlar doğası gereği çok ani olduğu için sistemin yaya en fazla enerjiyi herhangi bir müdahale olmadan aktarması gerekir. Geri tepme hareketinin tamamlanması için daha fazla zamana ihtiyacı vardır. Bu hareket de yayın biriken enerjisi jeneratör ünitesi sayesinde aktarmaya uygun hale gelir.
Bu biriken enerji daha sonra aracın normal 12V aküsünde toplanır. Eğer elektrikli araçsa bu depolama işlemi yüksek voltajlı çekiş akülerinde olur. Jeneratör daha sonra elektrik üretmek ve bataryayı şarj etmek volandaki kinetik enerjiyi kullanır.
Hareket halindeki bir araçta bataryayı şarj etmek gerçekten çok devrimsel bir şey. Muhtemelen ilk çıktığında bu sistem ucuz olmayacaktır. Ancak ilerleyen süreçlerde teknoloji ulaşılabilir oldukça uygun aralığında bu sistemi görebiliriz.