Bugatti Chiron’da kullanılan W16 motoru 20. yılını kutlamak için hazırlanıyor!
Öncelikle 2005’te Veyron’da karşımıza çıkan güç ünitesi zamanla farklı güncellemeler almıştır. Ayrıca performans konusunda yeni standartlar piyasaya kazandırdı. VW Grubu’nun Ferdinand Karl Piech Yönetim Kurulu Başkanı aracılığıyla 1997’de bir zarf üzerine tasarlanmıştır. İlk önce dört turbo şarjlı 18 silindirli bir motor olarak planlanmıştır. Bugatti 4 Turbolu W16 Motor hakkındaki bilgileri sizler için derledik.
Bugatti 4 Turbolu W16 Motorda 20. Yıl
Aradan geçen zamanların ardından 2001 yılında yapılan bir testle motor 987 beygir güç üretti. Bu sayede Bugatti’nin motoru test edebilmesi için farklı alanlar geliştirmesine öncülük edildi. Motor Geliştirme Başkanı Karl-Heinz Neumann’a göre aracın 12 silindirden fazla silindire sahip motoru olsa bile 350 km/saat hızdan fazla süratle gidebilmesi mümkün görünmemekteydi. Özelliklede en büyük sorun aracın yerde tutulması ve ağırlığının dağıtımıydı.
Yapılan testin ardından 4 yıl boyunca motor üreten mühendisler birçok teknoloji geliştirdiler. W16’nın tasarımı sebebiyle teklemeleri veya motor vuruntularını tespit etmek amacıyla çalışanlar ise Bugatti lon Current Sensing’i geliştirdi. Bu teknoloji öncülüğünde motordaki teklemeler anında bildiriliyor ve gerektiğinde ise otomatik şekilde silindirler sistemden kapatılıyordu.
Böylece 2010 yılına gelindiğinde ekip motoru daha da geliştirmiştir. 1.183 beygir güç akışı elde etmiştir. Böylelikle Chiron için motor yeniden tasarlanmıştır. Sonuç olarak 1.479 beygir güç üretebilen W16 motor ortaya çıkmıştır. Motor şimdi Chrion Super Sport ve Centodieci modellerinde 1.578 beygir güç üretebilmekte. 3.712 parçadan oluşan motor, 2 kişiyle birlikte 6 günde üretilebiliyor. Bu ölçüde motorun üretim sürecindeki gelişimde gözlemlenebilmekte.
Bugatti Chiron’da kullanılmakta olan W16 motoru 20. yaşını kutlamak için hazırlıklar yaparken bu süreç içerisinde sektörde edinmiş olduğu başarıları görmekteyiz. Geliştirilen teknolojiler sayesinde güçlü motor tasarımları ortaya çıkmıştır. Sürekli testler aracılığıyla motor gelişimi adına çalışmalara devam eden ekip 1.578 beygir gücü üretebilen tasarımı tamamlamıştır. Teknolojinin gelişimi ve ekiplerin dinamik bir biçimde koordineli çalışmaları doğrultusunda motordaki problemler çözüme kavuşturulmuştur. Daha önceleri motorda yaşanan belirli problemler kendini devamlı olarak tekrarlamaktaydı. Özellikle de en büyük problem aracın yerde tutulmasıydı ve ağırlığının dağıtımı noktasında büyük problemlerle karşılaşılıyordu. Şimdilerde ise yaşanan bu problemlerin büyük oranda çözüme ulaştığı bilinmekte.