Ana Sayfa Danışman Bugatti Bolide Hypercar’da Dünyanın İlk Aero Teknolojisi

Bugatti Bolide Hypercar’da Dünyanın İlk Aero Teknolojisi

0
2506

Bugatti Bolide şirketin en hızlı ve en hafifi bu yılın Ekim ayında tanıtılmıştı. Bolide’nin bazı mühendislik yeniliklerinin gelecekteki üretim arabalara uygulanacağını umuyoruz. Bu yeniliklerden biri, Bugatti’nin Dimple Airscoop olarak adlandırdığı Aero teknolojisi. 2020’nin başından bu yana genç mühendis Nils Ballerstein, Bolide’de ilk kez kullanılan Bugatti’nin Yeni Teknolojiler departmanı için özel bir morphable dış kaplama geliştirmek için doktora tezi projesi hazırlıyor.

Aero Teknolojisinin Ortaya Çıkışı

Ballerstein, ilk olarak 2019’da yüksek lisans tezi sırasında basit bir fikir buldu. Bugatti’nin, içinden su akarken soğutulan titanyumdan yapılmış yeni 3D baskılı fren kaliperlerini keşfetti. Isı transferini iyileştirmek ve ısıyı daha seçici bir şekilde dağıtmak için kanalların içine çukur bir desen ekledi. Bu basit çözüm, kanallardaki sıvıyı daha etkili bir şekilde karıştırdı ve fren kaliperlerinin sıcaklığını düşürdü. Sonuçtan etkilenerek, aynı etkinin hava akışıyla da elde edilip edilemeyeceğini merak etti.

Bugatti, bu benzersiz aerodinamik tasarımı bir golf topuna benzetiyor. Burada yüzeydeki çukurlar hava direncini en aza indirerek topun aynı darbe kuvvetiyle iki kat daha uzağa gitmesini sağlıyor. Bu basit yenilik, hiper otomobilin aerodinamik direncini önemli ölçüde azaltır. Yüksek lisans tezini tamamladıktan sonra fikrini Bolide’ye uygulamak için Bugatti’de kaldı.

Aero Teknolojisi Kazanımları

Dünyada bir ilk olarak, mekanizmanın girişi, aktif hava akışını optimize etmek için şekil değiştirebilen bir dış yüzeye sahiptir. Araba yavaş hızlarda sürüldüğünde, yüzey pürüzsüz kalıyor, ancak yüksek hızda bir dizi 60 çukur dışarı çıkıyor ve 0,3 inç’e kadar değişken bir şekilde genişliyor. Araç ~120 km / saatin üzerindeki hızlarda, çukurlar hava direncini etkili bir şekilde azaltarak otomobilin aerodinamiğini iyileştirir. Veyron ve Chiron’daki aktif arka kanat gibi, hız değişikliklerine yanıt vermek için saniyenin onda biri içinde uzayıp geri çekilebilirler.

Bugatti, bu basit tasarım yeniliğinin arabanın aerodinamik direncini yüzde 10 azalttığını ve kaldırma kuvvetini yüzde 17 azalttığını ve aynı zamanda arka kanada hava akışını optimize ettiğini iddia ediyor. 319 km hızla, arka kanat 3,968 pound bastırma kuvveti üretirken, ön kanat 1,763 pound üretir. Çukurlar sürtünmeyi azaltmanın yanı sıra otomobilin yakıt verimliliğini de iyileştiriyor.

1.824 hp ve 1.364 lb-ft tork üreten gelişmiş aero ve yükseltilmiş 8.0 litrelik dört turbo W16 sayesinde Bolide, 2,17 saniyede 0-100 km/ saat hızlanabiliyor. Bolide simüle edilmiş olarak ~499 km/ saatin üzerinde bir üst hıza ulaşabiliyor. Bu performans seviyesiyle Bolide, Le Mans’ı 3: 07.1 dakikada ve Nurburgring Nordschleife’ı 5: 23.1 dakikada atabilir. Şimdilik, Bolide tek seferlik bir konsepttir, ancak mobil oyun CSR Racing 2’de sanal bir dönüş için kullanabilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

 

HENÜZ YORUM YOK