Ana Sayfa Genel Bugatti ve EV Hypercar Startup Rimac ile Birleşti

Bugatti ve EV Hypercar Startup Rimac ile Birleşti

1
2360

Bugatti ve EV Hypercar Startup Rimac ile Birleşti. Yılların Bugatti’si ile Hırvat şirketin birleşmesiyle yeni ortaklık Bugatti-Rimac oldu. Rimac’ın 33 yaşındaki kurucusu, 2030 yılına kadar tamamen yeni hibrit ve EV Bugatti modelleriyle yeni şirketin kontrolünü CEO olarak devralıyor.

Hırvat EV girişimi Rimac, hiper otomobil üretim operasyonunu 112 yıllık markayla birleştirerek ve yeni Bugatti-Rimac’ın yüzde 55 hissesini alarak Bugatti’nin kontrolünü ele geçirdi. İki markanın otomobilleri ayrı ayrı etiketlenecek ve üretilecek. Ancak gelecekteki Bugatti modelleri, Rimac’ın yüksek performanslı elektrikli aktarma organlarını kullanacak. Porsche, Volkswagen adına Bugatti-Rimac’ta kalan yüzde 45 hisseyi alıyor. Rimac Group’taki yüzde 24 hissesini elinde tutuyor.

Hırvat EV girişimi Rimac, 2030 yılına kadar Rimac tarafından tasarlanan iki yeni Bugatti modeliyle Bugatti’nin kontrolünü ele geçirdi. Doğal emişli yanmalı motora sahip 2000 beygirlik bir hibrit hiper otomobil önce gelir. Ardından Bugatti’nin ilk tam elektrikli otomobili gelir.

Kurulan ortaklık anlaşması uzun süredir konuşuluyordu. Rimac, 2009 yılında kurulan ve bugüne kadar sadece bir avuç otomobil teslim eden bir markaydı. Ancak anlaşma yenilikçi şirketin bir asır önce kurulmuş ve otomotiv dünyasının en ünlü geçmişlerinden birine sahip bir markanın çoğunluk mülkiyetini aldığını gösteriyor.

Bugatti ve EV Hypercar Startup Rimac ile Birleşti

Bugatti, Rimac’ın yeni başlayan hiper araba işiyle birleşecek. Nevera, Bugatti-Rimac adlı yeni bir şirketin kurulduktan sonra atacağı ilk adım olacak. İki markanın otomobilleri ayrı ayrı geliştirilmeye ve rozetlenmeye devam edecek. Rimac, yeni kuruluşta yüzde 55 hisseye sahip olacak. Bugatti’yi ortak ana ortakları Volkswagen adına kontrol eden Porsche, geri kalanını elinde tutacak.

Mate Rimac, Porsche CEO’su Oliver Blume ile birlikte şort ve koşu ayakkabısı giyerek anlaşmayı açıkladı. “Bu büyük bir sorumluluk” dedi. “Burada devlerin omuzlarında duruyoruz. Bugatti hiper otomobili tanımladı ve onu sadece ürünleri açısından değil, aynı zamanda kârlılık açısından da başarılı kılmak zorundayız.” dedi.

Anlaşmaya yakın kaynaklar, görüşmelerin iki yıl önce başladığını dile getirdi. Ayrıca görüşmeler, Volkswagen Grubu’nun Bugatti Chiron’un hibrit bir versiyonunu geliştirmesine yardımcı olmak için Rimac’a yaklaşmasıyla başladığını söylüyor. Rimac, doğal emişli bir motora sahip tamamen yeni bir hibrit hiper otomobil yaratmayı düşünüyor. Ve mevcut otomobili güncellemenin maliyetinden daha düşük bir fiyata teklif etti. Volkswagen, yeni otomobilin mühendisliğinin büyük kısmını Rimac’tan satın almak yerine, girişime bir birleşme teklif etti. Kaynaklar, VW’nin zamanında tamamen elektrikli hale getirmek için gereken yatırımı yapmak yerine Bugatti’yi kapatmayı düşündüğünü söyledi.

Bugatti Hisseleri

Mevcut Rimac Automobili, değişmeyen bir sahiplik yapısıyla Rimac Group olarak yeniden adlandırılacak. Şirketin 33 yaşındaki kurucusu Mate Rimac, yüzde 37 ile en büyük hisseye sahip. Porsche, son üç yılda yüzde 24 hissesini oluşturan ikinci en büyük hissedardır. Hyundai yüzde 12 ile üçüncü.

Bugatti ve EV Hypercar Startup Rimac’ın birleşmesiyle yeni Rimac Grubu, yan kuruluşunda çoğunluk hissesine sahiptir. Rimac Technology adlı ve tamamı Rimac Group’a ait olan yeni, ayrı bir işletme, şirketin yüksek performanslı EV güç aktarma organlarını ve otonom sürüş sistemlerini geliştirmeye ve büyük otomobil üreticilerine satmaya devam edecek. Marka halihazırda bu tür yaklaşık 30 projeyi tamamladı. Ayrıca iki OEM hissedarının yanı sıra Ferrari, Mercedes ve Aston Martin de dahil olmak üzere en az 10 büyük otomobil üreticisiyle çalışıyor. Rimac Technology’nin cirosunun hiper otomobil üreticisinin cirosunu yaklaşık dörtte bir aşması bekleniyor.

Teknoloji şirketinin bağımsızlığını ve diğer otomobil üreticilerine tedarik sağlama yeteneğini korumak için Porsche’nin Gruptaki payını artırması beklenmiyor. Bugatti-Rimac’taki yüzde 45’lik hissesi ve Rimac Grubu’ndaki yüzde 24’lük hissesi ile Porsche, dolaylı olarak yeni birleştirilmiş şirketin çoğunluğuna sahip olacak. Aynı şekilde Rimac’ın mevcut, rekor kıran Nevera’sı ve gelecekteki hiper arabalarına da sahip olacak.

EV Hypercar Startup Rimac

Ancak Blume, Mate Rimac’ın her üç şirketin de CEO’su olmasıyla Porsche’nin operasyonel kontrolü istemediği ve olmayacağı açıktı. “Bir hissedar olarak CEO olarak gerçek bir girişimci istiyoruz” dedi. Ayrıca “Operasyon kontrolünü Mate’e devretmek bizim açık stratejimiz.” dedi.

Şirket 2023’te başkent Zagreb yakınlarındaki 240 milyon dolarlık yeni “kampüse” taşınmayı düşünüyor. Böylece Hırvatistan’da Rimac markalı otomobiller üretilmeye devam edecek. 1909 yılında kurulduğu yerde. Her iki marka da Rimac Technology tarafından Hırvatistan’da geliştirilen ve üretilen güç aktarma organlarını kullanacak.

Mate Rimac, gelecekteki Bugatti’nin ikiden fazla koltuk ve iki kapıya sahip olabileceğini şiddetle ima etti. “Bugatti’nin mirasında, hiper arabalardan daha fazlası olan modeller var.” dedi. “Gelecekte Bugatti için piyasadaki diğer modellerden tamamen farklı çok ilginç arabalara sahip olma fırsatı vardır. Rimac çok yüksek performanslı spor arabaların üreticisi olmaya devam ediyor. Ancak bunu henüz kendimiz çözemedik.”

Bugatti’nin bu kadar genç bir girişimciye devredilmesi ve nispeten kanıtlanmamış girişimi, Bugatti müşterileri ve meraklıları arasında kaşların çatılmasına neden olabilir. Ancak Mate Rimac ve Ettore Bugatti arasında pek çok paralellik var. Rimac, 20 yaşında, bir forkliftten bir elektrik motorunu eski BMW 3 serisine vidalayarak başladı. Bugatti, 17 yaşında benzer bir şey yaptı. Kurucu bir yanmalı motoru pedallı üç tekerlekli bisiklete yerleştirdi. 20 yaşına geldiğinde ilk arabasını tasarladı ve sergiledi. Rimac gibi ilk tasarımlarını mevcut otomobil üreticilerine lisansladı.

Kurduğu firma daha önce iki kez yeniden doğdu. İlki bir kez 1987’de Romano Artioli tarafından satın alındığındaydı. İkincisi 1991’in EB110’u ile ve 1998’de Volkswagen tarafından satın alındığında ve Veyron’un 2005’te üretime girmesiyle oldu.

Rimac, “Bugatti’nin dördüncü bölümü şimdi başlıyor” dedi. Ayrıca Rimac, “Arkamızda Porsche varken inanılmaz şeyler yapabileceğimize inanıyorum.” sözlerini ekledi.

Sıfır Km Otomobil Fiyatları

Bugatti Chiron Prototip 4-005, 8 Yıl Sonra Emekli Oluyor

1 YORUM

  1. Onur
    Hayallerimdeki Bugatti hayallerimdeki gibi kalır inşş defalarca hız rekoru kırmış arabayı elektrikli suskun düz bir araba olarak görmeye dayanamayabilirim :((