Araba yıkama konusunda hassas sürücülerin, buharlı yıkama mı yoksa tazyikli yıkama mı konusunda ikilemde kaldığı bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz.
Genellikle tazyikli su kullanılan araba temizliklerine son zamanlarda yeni çıkan bir teknoloji rakip oldu. Buharlı yıkama teknolojisi, sürücüleri hangisinin iyi olduğu konusunda ikilemde bıraktı.
Peki hangisi daha iyi? Birlikte inceleyelim…
Tazyikli Yıkama
Tazyikli yıkama yöntemi sık başvurulan bir yöntem olarak bilinse de uzun vade de araç boyasının aşınmasına ve deforme olmasına neden olabiliyor. Ancak yıkama tekniği konusunda bilmeniz gerekenleri öğrenip uygularsanız bu sorunu en aza indirebilirsiniz
Tazyikli Yıkama Nasıl Uygulanır?
Kompresör ile basınçlı nozula su aktarılır. Nozula iletilen suyun, yüksek basınç seviyesine getirilmesinden sonra yüzeydeki kire uygulanır. İsteğe göre önce köpükleme yapılabilir. Basınç ayarlanabilir olduğu için inatçı kirlere 150 – 350 bar arası değişen basıncın artırılması düşünülebilir.
Tazyikli Yıkama Avantajları
-
Zaman
Tazyikli su basınç dolayısıyla çok hızlı aktığı için araç üzerindeki kirleri hızlı bir şekilde yok edebiliyor. Acele bir şekilde araba yıkamanız gereken durumlarda bu yöntem ile işinizi hızlı bir şekilde halledebilirsiniz.
-
Maliyet
Maliyet açısından küçük ücretler ödenerek bu sistemi belli bir süre kullanıp arabanızı yıkayabilirsiniz. Ayrıca kendi garajınıza bu sistemi kurmak buharlı yıkamaya göre biraz daha ucuz görünüyor.
Tazyikli Yıkama Dezavantajları
-
Basınç
Öncelikle basınç konusunu ele alalım.
Su pompasından gelen basınçlı su, kavrama noktasını bulmanızda zorluk yaşatacağı için dikkatli olmamanız durumunda, çeşitli dalgalanmalar yapıp aracın boyasına zarar vermenize neden olabilir. Sabit bir doğrultuda hassas çalışmanız, hem çeşitli yaralanmalara engel olacak, hem de araç boyanızın sağlığını korumasını sağlayacaktır.
-
Kimyasal Maddeler
Kimyasal maddeler, tanımadığınız oto yıkamacı veya benzin istasyonunda bulunan yıkamacılar dan temin ettiğiniz ve içinde ne olduğunu bilmediğiniz bir şekilde kullandığınız bir köpürtme aracıysa, aracınızın boyası konusunda endişelenmeniz gerekebilir. Çünkü boya hassas bir malzeme olduğu için, aşındırıcı ve fiziksel yapısını bozması muhtemel ürünlerin gazabına uğrayabilir.
-
Fırça Kullanımı
Tazyikli su ile araç yıkama esnasında, kimyasal köpürtme sonucu aracın kir atması için kullanılan fırça, araca kılcal çizikler açabilir ve zamanla boyayı aşındırabilir. Bu durumdan en az zararı almak için yumuşak tüylü bezler kullanmanız aracınızın yararına olacaktır.
-
Fazla Su Tüketimi
Geleneksel araç yıkamada, hava durumuna göre değişkenlik gösteren su tüketimi, tazyikli su ile araç yıkama konusunda düşündürüyor. Onlarca litre su harcadığımız tazyikli yıkama işleminde eğer hava güneşliyse bu sayı daha da artabiliyor.
-
Hız
Basınçlı su ile araba yıkamak, işlem bittikten sonra hızlı olmayı gerektiriyor. Yani su ile araba yıkama işlemi gerçekleştikten sonra bekleme süresi ne kadar artarsa arabanın dışında bulunması muhtemel yağ tanecikleri toz tutacak ve kalıntı yapacaktır. Dolayısıyla yıkama işleminden hemen sonra kurulama işlemine geçmek sizi yoracaktır.
Buharlı Yıkama
Buharlı yıkamaya gelecek olursak; öncelikle bu sistemle evinizde araba yıkamanızın biraz maliyet gerektirdiğini söyleyebiliriz.
Genellikle oto yıkamacıların ek olarak yıkama sistemlerinin içine dahil ettiği bu sistem biraz maliyetli.
Etkili bir yıkama sistemi olarak görülen ve sürücülerin dikkatini çekmeyi başaran Buharlı yıkama makinelerini inceleyelim.
Buharlı Yıkama Nasıl Çalışır?
Su pompası, Isıtıcı, 12Vgüç anahtarı, AC kontaktör, Buhar tüpü ve basınç kontrol anahtarı parçalarına sahip makine tüm bu parçaların birleşimi sonucu sıcak ve basınçlı buhar elde eder.
Buharlı oto yıkama ortalama 50-70 dakika süren bir işlem gerektiren su tasarrufu ve çevreci bir sistem olmasının yanında kimyasal içeren temizlik ürünlerinin de kullanımını büyük oranda düşürüyor.
Makine saf su ile çalışıp genelde 4 tane tabancası bulunuyor. 2 tanesi detaylı temizlikte kullanılan ve az basınçlı bir tabanca olarak karşımıza çıkıyor. Diğer ikisi ise arabanın dış kasasını yıkayan yüksek basınçlı tabancalar. Makine sıcak ve kuru buhar üflediği için araba yüzeyini hızlı temizler ve zemin ısısına göre meydana getirdiği yoğuşma sonrası nem yapıp kiri söktükten sonra bir süre sonra kurutma işlemini yapar.
Burda dikkat etmemiz gereken nokta, buharlı yıkama yaparken eş zamanlı olarak silme işlemini de yapmalıyız. Makine kir çözücü basınçlu buharı üfledikten sonra araç yüzeyi hemen kuruyabiliyor.
Buharlı Yıkama Avantajları
-
İnce Detay
Buharlı araba yıkamak, tazyikli sisteme göre aracın mekanik aksamlarına daha kolay ulaştığı için aracın genelinde detaylı bir temizlik hizmeti sunar.
-
Dezenfekte Edilmiş Ortam
Araç içine uyguladığımız hassas ve kuru buhar, temizliğin yanında, aynı zamanda dezenfekte işlemi uyguladığı için pandemi döneminde temizlenmiş aracınızı daha steril bir hale getiriyor.
-
Kimyasal İçermez
Bazı çeşitli kimyasal maddeler araç boyasında aşınmaya neden olduğu için bilmediğiniz kimyasal temizlik ürünlerini aracınızda kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Tazyikli yıkama yaptığınız zamanlarda, içeriğini bildiğiniz, araba için özel üretilmiş temizlik ürünlerinden satın alabilirsiniz.
Genellikle buharlı yıkamada temizlik ürünü kullanımı olmadığı için tüm temizlik işlemi basınçlı buhara kalıyor. Bu da kaliteli temizlik ürünü arayışınıza son vermeniz anlamına geliyor.
-
Anında kuru Yüzey
Buharlı yıkama kuru buhar olarak gerçekleştiğin için nemlenme sadece temas edilen zeminde yoğuşma sonucu olabiliyor. Ancak yine de yaklaşık 30 saniyede anında kuru bir zemin sağlıyor. Buhar teması esnasında aynı anda yumuşak bezle de silmeyi unutmayın.
-
Tasarruf
Bir yıkama başına 2Litre su ve 2kwh elektrik harcaması tasarruf buharlı yıkama makinesini tasarruflu kılıyor.
-
Parlaklık ve Boya bakımı
Buharlı yıkama sistemine sahip olan firmalar tercihen sıcak buharla beraber çıkan Carnauba Wax ve çeşitli Polimerler ile boyayı bakımlı ve daha parlak bir hale getiriyor.
Dezavantajlar
-
Zaman
Buharlı yıkama işlem öncesi biraz bekletiyor. Su buharı ve gerekli basıncın oluşması için suyun kaynama noktası beklenmesi ve su basıncının devamlı olarak stabil kalamaması nedeniyle yıkama süresi uzayabiliyor. Aracın dış kasasının buharla yıkamanma hızı, mekanik aksama ulaşma hızından daha hızlı olsa da buharın diğer detaylara ulaşması zaman alabiliyor.
-
Maliyet
Buharlı yıkamayı maliyet olarak tazyikli su ile yıkama sistemine nazaran daha pahalı bir yıkama sistemi olarak düşünebiliriz. Örneğin oto yıkamacıya tazyikli yıkama için gidip 50 lira verdiğimizi düşünürsek, buharlı yıkama için 150-200TL ödeme yapabiliriz.
Garajımıza bu sistemleri kurmak, Tazyikli yıkama için 1.000 – 1.500TL’iken Buharlı yıkama da ise 4.000 – 6.000TL arası bir fiyattır.
buharlı diyorum, daha tasarruflu