C segmenti otomobiller ülkemizde oldukça yaygın. Eskiden çoğunlukla c sedan olarak karşımıza çıkan c segmenti araçlar, c suv ve c kompakt olarak günümüz piyasasında yerlerini almış durumdalar. Ancak göz aşinalığının olduğu c sedan otomobillerin günümüz piyasasında elleri oldukça güçlü. Honda Civic, Skoda Octavia, Toyota Corolla, Renault Megane gibi modeller piyasaya oldukça hakimken bazı modeller diğerlerine göre daha ön plana çıkmakta. Yol koşullarının ve asfalt kalitesinin o kadar iyi olmadığı, akaryakıt fiyatlarının yükseldiği ve bakım masraflarının yükselen döviz ile paralel arttığı güzel ülkemizde, araç sahipleri kendi beklentileri doğrultusunda otomobil tercihi yapmaya çalışıyor. En büyük beklenti ise kullanılan otomobilin kullanıcısına vaat ettiği sorunsuzluk. Gelin birlikte ülkemizde kullanıcıları tarafından sorunsuz olarak nitelenmiş c sedan otomobillere bir göz atalım.
Toyota Corolla Sedan! Rol Model Bir C Sedan
Normalde model yılı vermemiz gerekir. Ancak Corolla kullanıcılarını otomobillerine bağlayan en büyük detay motor bloklarının sorunsuz yapısı. Yağını suyunu koy bin git diyebileceğimiz Corolla modelleri, kullanıcılarının güvenlerini sarsmamaları ile bilinmekte. Elbette bu koşullar aracın bakımları zamanlı yapıldığı sürece mümkün. Ülkemizde üretilen AE-101 kodlu efsane kasa olarak bilinen modeller ile olumlu şöhretini kazanan c sedan Corolla, 1.4 litrelik turbo beslemeli dizel motorlu araçlarında bile sorunsuzluğu uzun vadeli olarak sağlıyor. Tek bahsedebileceğimiz sorun, otomatik şanzıman tercihlerinin robotize manuel veya CVT den yana olması diyebiliriz. Toyota, 2009 model aracındaki yolcu hava yastığı sensörünü olası bir sorundan ötürü 2019’da ücretsiz olarak değiştiren bir firma. Ürününün arkasında durma diye ben buna derim. Bravo Toyota.
Honda Civic Sedan
Bir yerli otomobil daha örnek verecek olursak eğer bu kesinlikle Honda Civic sedan olurdu. Corolla gibi benzer atmosferik motorlara sahip Honda Civic, kullanıcılarını motor performansı ve sorunsuzluk olarak üzmüyor. Spor tasarımı ve yere yakın kasaları ile gençlerin tercih ettiği bir otomobil. Ancak burada eklememiz gereken bir detay var. C sedan modeli olan FC-5 kodlu modellerinde yaşanan c sütunu çökmesi kullanıcılarını zamanında bir hayli üzmüştü. Ona rağmen LPG ile uyumu, sorunsuz olması ve düşük yakıt tüketimi ile FC-5 kodlu modelleri oldukça satıldı. Manuel, CVT veya ZF model tork konvertörlü şanzıman ile alınabilen Honda Civic Sedan, c sedan segmentinde en sorunsuz şanzıman tiplerini kullanıcısı ile buluşturuyor.
Bir Alman C Sedan Modeli! Opel Astra Sedan 1.6 CDTI
Bir ölümsüz tasarım daha diyebileceğimiz, c sedan segmentinde üstlere oynayan bir model Opel Astra Sedan. Tam 8 yıldır aynı kasa ile üretilen ancak arada makyaj geçiren model günlük hayatta oldukça karşımıza çıkmakta. Biz bu listeye 1.6 litrelik 136 beygir, 320 Nm tork değeri sunan modeli seçtik. Manuel ve tork konvertörlü tam otomatik şanzımanlar ile tercih edebileceğiniz Astra Sedan 1.6 CDTI, şanzıman ve motor olarak kullanıcılarını üzmüyor, performans isteyenlere ise tatminkar sonuçlar sunuyor. Modelin en yaygın yaşadığı sorun DPF’nin erken dolması. Bunun sebebi ise aslında yakın mesafeler için dizel otomobillerin tercih ediliyor olması. Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamak için dizel otomobillerin nasıl kullanılması gerektiğini açıklayan yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Renault Megane Sedan ve Fluence 1.5 DCI
İki modelde yerli olarak ülkemizde üretildi. Renault’un dizel motorlar üzerindeki tecrübesi oldukça fazla. Hatta Mercedes A serisi modellerinde Renault üretimi 1.5 litrelik dizel motora yer vermişti. Listemize aldığımız Fluence ve Megane Sedan, c sedan sınıfında filo kullanımları ve geniş aileler tarafından oldukça tercih edilen modeller. Ancak EDC şanzımanın çift kavramaya sahip olması ve benzer kullanıcı şikayetlerinden ötürü manuel şanzımanlı versiyonu önermekteyiz.
toyota corolla yine en garanti modellerden biri
astra veya cıvıc tercih edilebilir
kesinlikle honda civic diyorum