Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen otomobillerin trafikte güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için bazı sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemler; son zamanların otomotiv teknolojisinde oldukça gelişmiştir. Bu sistemler; ABS, ESP, Çarpışma Önleme Sistemi vs’dir. ABS ve ESP günümüz araçlarının büyük çoğunluğunda standart olarak bulunurken Çarpışma önleme sistemi; üst segment araçlarda standart olarak bulunurken alt sınıf araçlarda da opsiyon olarak bulunmaktadır. Yazımızın devamında sizlere çarpışma önleme sistemi hakkında detayları vereceğiz.
Çarpışma Önleme Sistemi Nedir?
Çarpışma önleme sistemi bulunan araçlarda 30km/h hız geçildiğinde devreye girer. Öndeki araçların takibi prensibi ile çalışan sistem araçlar arasındaki mesafeyi ölçer ve sürücüyü bilgilendirir.
Bu sistemin çalışmasında multimedya sistemi oldukça önemlidir. Sürücü takip mesafesini multimedya sistemi ekranından görüntüler. Görüntülemenin yanında ses ile uyarı da verilir. Araçta şoför dikkat takip sistemi de bulunuyorsa oldukça başarılı bir şekilde çalışabiliyor. Kaza riskini oldukça azaltan bu sistem ile birlikte trafik kazaları oldukça azalır ve trafik daha güvenli bir hale gelir. Sistemin oluşmasındaki temel amaç, donanım bulunan aracın bir başkasına çarpmasını engellemektir. Bu sayede araç trafik kazasına karışsa dahi suçlu çıkma olasılığı oldukça düşüktür. Sürücünün sadece sürüş anında değil hızlanma anında da öndeki araçla arasında bulunan takip mesafesini ölçer gerekli durumda sürücüyü en iyi şekilde uyarır.
Çarpışma Önleme Fren Sistem Hangi Araçlarda Bulunur?
Çarpışma önleme sistemi hangi araçlarda bulunuyor? Euro Ncap standartlarında daha yüksek puana sahip olmayı beraberinde getiren bu donanım birçok firma tarafından kullanılmakta. Seat İbiza ve Leon, Volvo’nun neredeyse tüm modelleri, Mercedes, Bmw, Audi’nin birçok modeli çarpışma önleme fren sistemi bulunuyor. Ancak bu donanım çoğu araçta standart olarak değil opsiyon olarak alınıyor. .
PreCrash 360 Nedir?
Volkswagen marka araçların PreCrash 360 ° fonksiyonu, bir çarpışma ve tehlike anında sürücüyü uyarabilen ve araçta otomatik olarak bazı değişiklikler yapabilen gelişmiş bir fonksiyondur. Çarpışma öncesi işlevi sayesinde, çarpışma hazırlık çalışması olarak dilimize çevrilebilir, böylece yolcular daha güvenli bir boyut elde edebilir ve olası bir tehlike durumunda, olası hazırlıkları gerçekleştirmek için pencereyi kapatarak.
Bu hazırlıklar, araç genelindeki sensörlerin hareket algılama kabiliyetleri kullanılarak gerçekleştirilmekte ve aracın ön ve arkasında sensörlerin bulunması nedeniyle anormal gelişmelere karşı otomatik önlemler alınarak araç yolcularının güvenliği sağlanmaktadır.
PreCrash 360 | Görevi Nedir? Ne İşe Yarar?
Volkswagen’in yeni piyasaya sürdüğü araçlarına eklediği Precrash 360, olası oluşabilecek durumlardan 2 saniye önce devreye girerek kazaya sebebiyet vermenin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
- Araçtaki bütün camlar ufak bir miktar kalacak şekilde otomatik olarak kapanır. Dışarıdan yabancı cisimlerin girmesi engellenir.
- Olası bir kazadan önce durum algılanıp bütün yolcuların emniyet kemerleri milisaniyeler içinde gerilir.
- Dörtlü ikaz lambaları direkt yanmaya başlar ve çevreye uyarı verecek şekilde ses çıkartır.
Bu şekilde amaç, olası çarpışmalardan minimum hasarla kurtulmaktır. Yan camları açık tutmak (biraz da olsa) kaza anında açılacak hava yastığının basıncını düşürmek ve sıcak hava çıkışını daha hızlı boşaltmak içindir. PreCrash 360 ° ile amacı, sadece sürüş sırasında olası tehlikeleri önlemek değildir. Trafik ışıkları gibi karşı tarafın tehlikelerini de önlemektir.
Volkswagen Bu Özelliği Hangi Araçlarda Kullanıcılara Sunuyor
Çarpışma önleme fonksiyonu ilk olarak 2017 yılında Volkswagen markası Arteon‘da kullanıldı. Volkswagen PreCrash 360 ° özelliğinden esinlenen (2017’den sonra genellikle Golf, Touareg ve Jetta marka otomobillerde tercih edilir) Toyota, aynı zamanda müşterilerine benzinli modellerde sadece önden çarpışma önleme sistemi ile donatılmış bir çarpışma hazırlık seçeneği de sunuyor. Fabrika çıkışlı araçlara çarpışma önleme sistemi eklendi, bu nedenle bu işlev mevcut değil.