Ana Sayfa Genel Çılgın Konsept Arabalar Serisi: Bölüm 1

Çılgın Konsept Arabalar Serisi: Bölüm 1

0
3535

Çılgın Konsept Arabalar

1950’ler, savaş yıllarının kemer sıkma döneminden sonra büyük bir iyimserlik çağını temsil ediyordu. Bu iyimserliği ABD’den daha fazla gösteren ülke yoktu. Çılgın konsept arabalar listemizde; otonom sürüş, iklim kontrolü, yayadan kaçınma ve gaz türbinleri gibi teknolojilere sahip jet avcı uçaklarından ve uzay roketlerinden ilham alan arabalarımız var. Dönemi için yep yeni fikirleri olan bu 60 yıllık araçlara bir göz atalım. İşte toplam 24 arabaya bakacağımız ‘’Çılgın Konsept Arabalar’’ listesinin ilk 12 aracı.

1 1951 Buick Le Sabre

Dünyanın en eski konsept otomobillerinden biri olan Le Sabre; onu günlük arabası olarak kullanan GM tasarım şefi Harley Earl’ün (1893-1969) verimli hayal gücünden geldi. Kapıların ve pencerelerin elektrikle çalışması ve yağmur durumunda otomatik olarak yükselen sert bir tavanı vardı.

2 1953 Ford XL500

Butonlu otomatik şanzıman ile XL-500’ün zahmetsiz sürüş sağlaması gerekiyordu. Klima, kabinin çok ısınmasını önlese de, komple camdan oluşan bu aracı kullanmak güneş altında kapalı bir fanusta kalmak gibiydi. Standart donanım, delinme durumunda yardım sağlamak için bir telefon ve yerleşik jakları içeriyordu.

3 1954 Buick Wildcat II

“Uçan kanat” ön ucu ve fiberglas yapısıyla Wildcat II, 1953’te (orijinal Corvette ile aynı yıl) ortaya çıktığında kesinlikle geleceğin arabasıydı. Bu konseptin orta kısmına odaklandığınızda, en eski Corvette’lere ne kadar benzediğini görebilirsiniz.

4 1954 De Soto Adventurer II Coupé

Bununla ilgili özet, gösterişli olmaktan ziyade yolla daha ilişkili bir formül üretmekti. Sonuç olarak, Adventurer’ın abartısız keskin çizgileri vardı. Afterburner’dan (jet uçaklarındaki itiş sistemi) ilham alan arka lambalar, daha sonraki Chrysler konseptleriyle nelerin geleceğine dair bir ipucu veriyordu.

5 1954 Ford FX Atmos

FX, Future Experimental’i temsil ediyordu. Öndeki ‘’mızraklar’’, öndeki araçlara çarpmasını durdurmak için kontrol etmeye yardımcı olan antenlerdi. Atmos, Ford’un özgür ve sınırsız yaratıcı düşünceden geldiğini gösterme çabası ile tasarlandı. Bir cam gölgelik, üç kişilik oturma yeri ve bir çift uçak tarzı palet ile gerçekten bir jet çağı tasarımıydı.

6 1954 GM Firebird I

Firebird konseptinin ilki olan bu araç; direksiyon simidi, gaz pedalı ve frenden bağımsız tek çubuklu bir kontrol sistemine sahipti. Bu sistem arabanın ortasında olduğu için sürücü ya da yolcu onu çalıştırabilirdi. Güç, yerleşik bir jeneratör aracılığıyla, evlere güç sağlamak için kullanılabilecek kapasitede, bir gaz türbininden geliyordu.

7 1955 Ford Mystere

Camlar, kapıların arkasından arabanın çevresine doğru uzandığı için bu güzelliğe yeni bir ön cam takmak istemezsiniz. İçeri girip çıkmak için her şey bir gölgelik gibi eğilmiş. Kabin klimalıydı ve güç, arkaya monte edilmiş bir gaz türbininden geliyordu.

8 1955 Lincoln Futura

Orijinal Batman TV dizisindeki başrolüyle tanınan Futura, ön ve arka kanatlarla birlikte ikiz pleksiglas kubbeleri sayesinde başka hiçbir araca benzemiyordu. Ford, düğmeli otomatik şanzımana da sahip 300 beygir güçlü ve V8 motorlu bu konsepti oluşturmak için 250.000 dolar harcadı.

9 1956 Buick Centurion

Bu arabanın arka tarafı, tüm hatları tek bir noktada birleşen bir jet avcı uçağından açıkça esinlenmiştir. Dikiz aynaları yerine kuyrukta, resimleri ön paneldeki ekrana yansıtan bir kamera vardı. Arabanın tepesinin tamamı camdan yapıldı. Sağlamlığı sağlamak için dadece birkaç ince sütun kullanılmıştı.

10 1956 GM Firebird II

Yine bir gaz türbini ile çalışan devam filmi niteliğinde olan Firebird II ilk modelinden çok farklıydı. Titanyumdan üretilen Firebird II, yönlendirmeli yollarda çalışacak şekilde tasarlandı. Bu nedenle bugünün olası otonom arabalarının öncüsü oldu.

11 1956 GM XP-500

Dünyanın serbest pistonlu motora sahip ilk arabası olan XP-500; hayvansal, bitkisel veya mineral yağları yakabiliyordu. Sonrasında bu sıcak gazları bir borudan arka tekerlekleri çalıştıran bir türbine pompalayabiliyordu. Sorun şuydu; 250 beygirlik motor çalışırken o kadar büyük bir gürültü çıkarıyordu ki, sürüş sırasında kulak koruyucular takmak zorunda kalıyordunuz.

12 1956 Pontiac Kulübü de Mer

Jet uçaklarından çok köpekbalıklarından ilham alan alüminyum gövdeli Club de Mer’in burun ve kuyruk tasarımı denizden geliyordu. Ancak bu kanallar aero ile ilgiliydi. Araba gece sürüldüğünde, farları ortaya çıkarmak için burundaki bölmeler 180 derece dönüyordu.

Serimiz önümüzdeki günlerde ” Çılgın Konsept Arabalar 2 ” yazımızla devam edecek. Bizi takip etmeye devam edin.

Çılgın Konsept Arabalar 2

 

HENÜZ YORUM YOK