Elon Musk’ın Çin ile olan ilişkisi, ABD ile Çin arasında yükselen siyasi gerilimin çapraz ateşine yakalanmasıyla bir engele çarpıyor. Bu nedenle Çin, Elon Musk ve Tesla araçlarına daha mesafeli yaklaşıyor. Bunun bir sonucu olarak Tesla’nın Çin’deki hareketleri sorgulanıyor.
Tesla Araçlarına Askeri Yasak
Geçen hafta, çok sayıda haber kaynağı, Çin ordusunun, araçlara takılan kameralar üzerindeki güvenlik endişeleri nedeniyle Tesla araçlarının tesislerine girmesini yasakladığını bildirdi. Hükümet yasak için arabaların topladığı verilerin bir ulusal güvenlik sızıntısı kaynağı olabileceğine dair endişelerini gerekçe gösterdi. Belli kamu iktisadi işletmelerinin ordu mensuplarının ve çalışanlarının Tesla araba kullanımı kısıtlandı.
Askeri yasak birkaç hafta önce Tesla’nın Şangay yapımı Model 3 arabalarının kalitesiyle ilgili soruları yanıtlamak için beş Çinli düzenleyici kurum tarafından çağrılmasının ardından yayınlandı. Askeri yasakla ilgili raporların tümü anonim kaynaklara atıfta bulundu. Ve ne Tesla ne de Çin hükümeti olayı açıklığa kavuşturmak için öne çıkmadı. Yine de Tesla CEO’su Elon Musk, Çin hükümetinin ev sahipliği yaptığı bir konferansta konuşurken şirketinin karşılaştığı sorunları dolaylı olarak kabul etti.
Musk, devlet tarafından düzenlenen Çin Kalkınma Forumu’nda, “Herhangi bir bilgi konusunda çok gizli kalmamız için çok güçlü bir teşvik var. Eğer Tesla, Çin’de veya herhangi bir yerde casusluk yapmak için araba kullanırsa, kapanırız.” dedi.
Çin’nin Elon Musk ve Tesla Tutumu
Çin Dışişleri Bakanlığı, Tesla davasının ayrıntılarından haberdar olmadığını söyledi. Bir sözcü CNN’in Pekin bürosuna, “Ancak denizaşırı ülkelerde faaliyet gösteren ve yatırım yapan herhangi bir kuruluş, ev sahibi ülkenin yasalarına ve düzenlemelerine uymalıdır.” dedi. Ayrıca “Yabancı şirketler, yasa ve yönetmeliklere uygun olarak faaliyet göstermek ve yatırım yapmak için Çin’e gelir. Çin sıcak ve açık bir tutum sergiliyor ve tüm ülkelerdeki işletmeler için daha iyi bir iş ortamı yaratmaya kendini adamış durumda.” dedi.
Tesla, Çin’i son yıllarda küresel genişlemesinin merkezi haline getirdi. 2018’de Tesla, Şangay’da bir Gigafactory inşa etmek için güçlü bir hükümet desteği kazandı. ABD-Çin ekonomisinin hemen hemen her yerini etkileyen artan ticaret savaşı devam ediyor. Buna rağmen Çin’deki Tesla tesisinde üretim başlamadan hemen önce Musk, Çin yapımı tüm Tesla arabaları için kazançlı bir vergi indirimi elde etti.
Tesla geçen yıl Çin’de 147.445 otomobil sattı ve bu, küresel teslimatlarının neredeyse üçte biri. Giriş seviyesi Model 3 sedanları, son zamanlarda Nio ve Geely gibi daha ucuz yerli markalar devralıncaya kadar ülkede en çok satan elektrikli otomobillerdi.