Dual Clutch Transmission yani DCT, çift kavramalı şanzıman anlamına geliyor. tek kavramalı şanzıman teknolojisi olan Dualogic’ten sonra birçok modelde DCT şanzıman teknolojisi kullanılıyor. DCT şanzımanların daha hızlı ve düzenli vites değişimleri sağladığını söyleyebiliriz. DCT şanzımanın aynı zamanda aynı zamanda yüksek verimlilikle çalıştığını hemen ekleyelim.
DCT Şanzıman Nasıl Çalışır?
En popüler şanzıman tiplerinden biri olan DCT, iki ayrı kavrama mekanizmasına sahip. Birinci kavrama, tek sayılı dişlilere, diğer kavrama ise çift sayılı dişlilere bağlı. İki kavrama sayesinde vites değişimlerini daha hızlı ve kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu da yolculukları daha konforlu bir hale getiriyor diyebiliriz. Genellikle Dizel Multijet motorlarda kullanılan bu şanzıman teknolojisinin 6 veya 7 ileri otomatik gibi çeşitleri de mevcut.
DCT Şanzıman Kullanan Bazı Otomobil Modelleri
- Alfa Romeo, TCT
- Dodge, DDCT
- Audi – S-Tronic
- Porsche – PDK
- Renault – EDC
- Ford – Powershift
- BMW – M-DCT (M modelleri)
- Kia – DCT
- Fiat – TCT
- Mercedes – 7G-DCT
- Lamborghini – LDF
- Ferrari – DCT
Ancak markalara göre bu teknolojinin ismi değişebiliyor. Örneğin Alfa Romeo marka araçlarda DCT şanzımanın ancak ismi TCT olarak geçiyor. Aynı şekilde Dodge marka arabalarda da kullanılan DCT teknolojisinin adı ise DDCT.
Herhangi bir aracı firmaya işini devretmeyen Fiat’ın, FPT (Fiat Powertrain Technologies) yani Fiat Güç Aktarma Teknolojileri firması adı altında kendine şanzıman teknolojisi ürettiğini söyleyelim. DCT Şanzıman yapılan testlere göre 350 Nm tork aktarabiliyor. Çift kavramalı şanzıman teknolojilerinde genel manada ön plana çıkan özelliğin yakıt tasarrufunun olduğunu söyleyebiliriz.
Volkswagen Grubu’nun DSG şanzıman ve Renault EDC Şanzımanı da bu şekilde çift kavrama teknolojisi ile geliştirildi. DCT şanzıman teknolojilerinin hemen hemen hepsinde yakıt tasarrufu ön plana çıktığı için sürücüler tarafından çokça tercih edildiğini söyleyebiliriz. DCT şanzıman teknolojisi ilk kez 2003 yılında VW Golf MK R32 modelinde kullanıldı.
DCT Şanzımanda Sık Karşılaşılan Arızalar Nelerdir?
- Çift kuru kavramalı şanzımanlarda baskı balata normalden daha fazla kullanıma sahip. Bundan dolayı balataların değişim süresi daha erken gelebiliyor.
- Isınma sorunları olabilir. Özellikle yoğun trafik koşullarında bu problemle karşı karşıya kalabilirsiniz.
- DCT şanzımanlarda bazen yavaş veya gecikmiş bir başlangıç sorunu yaşanabiliyor.
- Otomobilin yazılımından kaynaklı bir problem yaşayabilirsiniz. Bu da DCT şanzımanların performansını olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
DCT Şanzımanın Ömrü Ne Kadar?
Şanzıman için herhangi bir zaman belirlememiz tam anlamıyla mümkün değil. Çünkü araç sahibinin kullanımına göre şanzıman ömrü değişiklik gösterebiliyor. Şanzıman ömrünü uzatmak için sürüş esnasında bazı adımlara dikkat etmeniz gerekiyor.
- Araç durduğunda ayak frende beklememek.
- Ayağı frenden yarım şekilde kaldırarak hareket ettirmemek.
- Manuel kullanım sırasında ayak frendeyken vites yükseltmemek veya gaza basarken vites küçültmemeye özen göstermek, aracınızın şanzıman ömrünün daha uzun vadeli gitmesini sağlayabilir.
DCT Şanzımanın Avantajları Nelerdir?
Özellikle performanslı ve spor otomobillerde tercih edilen DCT şanzımanlar, günümüzde birçok farklı segmentinde kullanılıyor. Her ne kadar birçok avantajı olsa da yine de sürücülerin kullanıcıların araçlarını düzenli bakıma sokmaları ve üreticinin belirttiği bakım talimatlarına uymaları önemli. DCT şanzımanın sunduğu birkaç avantajı sizin için derledik:
- Hızlı vites değişimlerini kolaylaştırması
- Yüksek verimliliği ile öne çıkması
- Konforlu sürüş deneyimi
- Performans odaklı modlar sunabilmesi
- Genel olarak hafif ve kompakt modellerde yer alması