Denetimsiz sürüş, yapılan araştırmalara göre ebeveynlerin endişeler listesinde başı çekiyor. Alkol, uyuşturucu, akademik performans ve cinsel aktiviteler gibi endişeleri geride bırakan denetimsiz sürüş, ebeveynlerin ailedeki genç bireyler adına en çok endişelendiği madde olarak dikkat çekmekte. Bu yılın Ağustos ayı ile birlikte Türkiye genelinde binlerce genç sürücü ehliyet almaya hak kazanacak. Bununla birlikte, birçok ebeveyn de yeni endişelerle baş başa kalacaklar.
Denetimsiz Sürüş Ebeveynlerin En Büyük Endişesi
Chevrolet tarafından yaptırılan Harris Poll anketine göre, genç yaşlarda çocukları olan ebeveynler, akademik performans(yüzde 53), uyuşturucu ve alkol (yüzde 52), cinsel aktivite (yüzde 49), arkadaş çevresi (yüzde 41) dahil olmak üzere diğer ebeveyn stres alanlarından daha fazla çocuklarının araç kullanmasından (yüzde 55) endişe duyuyor.
Birçok gencin ebeveynleri yokken araba kullandığı zamanlarda davranışlarını kontrol edemiyor olması ebeveynleri endişelendiriyor. Genellikle emniyet kemerlerini bağlamalarını ve yüksek hızdan kaçınmalarını hatırlatmak isteyen ebeveynler, diğer sürüş önlemlerini de daima arka koltuktan hatırlatmak istiyor.
Denetimsiz Sürüş Kaza Sebepleri Arasında
Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi internet sitesinden derlenen bilgilere göre, dünya genelinde her yıl 15-24 yaş grubunda 1.8 milyon genç hayatını kaybediyor. Genç ölümlerin temel nedenleri arasında trafik kazaları sigara kullanımı, hareketsizlik, korunmasız cinsel ilişki, , şiddet olayları ilk sıralarda yer alıyor.
Türkiye İçin de Durum Farksız
Ulaşılan en güncel raporlara göre trafik kazalarına en çok 26-40 yaş grubu arasındaki B ve E sınıfı belge sahibi sürücüler karıştı. Sürücü belgesini yeni alanların kazalardaki payı yüzde 30. Ehliyeti iki yıl önce alanlar yüzde 17, üç yıl önce alanların oranı ise yüzde 11.
Kazalar, sabah 10.00-12.00 ve aksam 16.00-20.00 arasında yoğunlukla meydana geliyor. Açık hava ve kuru yol yüzeyi şartlarında meydana gelen kazalarda, hatalı sollama, araçların hızını yol ve hava şartlarına uydurmamak, trafik güvenliği ile ilgili kurallara uymamak, araçların hızlarını kavşaklara yaklaşırken azaltmamak, aşırı hızlı ve alkollü araç kullanmak gibi sürücü kusurları yoğunluk gösterdi.
Emniyet kemeri; araç içinde meydana gelen ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları yüzde 50 oranında azalttığı kaydedildi. Alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli sayılan araç kullanırken cep telefonu ile konuşma alışkanlığı hala devam ettiği belirtildi.