Ana Sayfa Danışman Devir Kesici Nedir? Arabayı Korur Mu?

Devir Kesici Nedir? Arabayı Korur Mu?

1
9204

Birçok araç sahibi tarafından merak edilen devir kesici, aracın motorunun korunmasında büyük bir öneme sahiptir. Genellikle manuel şanzımana sahip olan araçlarda motor devri aşırı yükseldiği zamanlarda vites olması gerekenden daha düşükte ise motordan zorlanma sesleri gelir. Bu ses devir kesicinin sesidir.

Devir kesici nedir?

Devir kesici, içten yanmalı motorların dönüş hızını sınırlayan ve hasar görmesini engelleyen önemli bir güvenlik sistemidir. Genellikle aracın beyini üzerinden çalışan bu sistem sayesinde isteyerek veya istemeyerek yapılmak istenen yüksek motor devrine bu sistem tarafından müdahale edilir ve hızın devir göstergesindeki kırmızı alanın altında tutulması sağlanır.

İkinci El Araçlar

Devir kesicinin limiti yükseltilebilir mi?

Motorlar hem belirli emisyon değerlerini tutturacak hem de düşük yakıt tüketimi elde edecek şekilde programlanır. Aynı zamanda ihtiyaç olan gücü ve torku verecek şekilde optimize edilir. Bu nedenle aracın limitlenmiş olan bir saklı gücü de vardır. Yapılabilecek bazı uygulamalarla bu güç açığa çıkartılabilir.
Bu gücü ortaya çıkartmak için egzoz sistemi, hava filtreleri gibi çeşitli parçaların da değiştirilmesi gerekir. Bu işlemler sonucunda aracın güç ve tork değerlerinin verilebileceği devir değişebilir. Bu nedenle aracın beynine müdahale eden çeşitli cihazlar sayesinde motor devir limitleri yükseltilebilir.
İçten yanmalı motorlar maksimum güç ve tork değerlerini motorun belli devirlerinde verirler. Üreticiler tarafından aracın teknik verilerinde belirtilen bu devirlerin üstüne çıkmak fayda sağlamayacağı gibi yukarıda bahsettiğimiz nedenler dolayısı ile de zararlıdır.

Arabayı Kesiciye Sokmak Zararlı mıdır?

Devir kesici sistemle araçlar her ne kadar korunsa da motoru gereksiz bir şekilde kesiciye sokmak aracınıza zarar verebilir. Motor devri yükseldiğinde, piston ve supaplar da inanılmaz hızlarda çalışır. Çok yüksek devirlerde malzeme yorgunluğu veya başka sebeplerle supap yayları görevini yerine getiremeyebilir. Bu pistonların ve supapların parçalanmasına neden olabilir. Hatta ‘kol çıkarma’ olarak bildiğimiz silindirlerin delinmesi gerçekleşebilir. Bu durumda çok büyük masraflarla karşılaşabilirsiniz. Aracın motoru komple sandık motorla değişebilir veya rektefiye edilebilir.

1 YORUM

  1. Bayram
    Aracı kesici sokmak çok zevkli ama bı okadarda zarar veriyor araca. Devir işlemi acemilere göre daha güzel birşey vites geçişlerini anlayabilirler ,.