Aks Mesafesi, Aks (Dingil) Açıklığı Nedir?

AKS Nedir?

Aks hakkındaki genel  bilgilere ve arızalarına daha önceki yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Aks (Dingil) Mesafesi,

Ön tekerleklerin merkezi ile arka tekerleklerin merkezi arasındaki aralığa aks mesafesi denir Büyük dingil mesafesi, aracın dengesini ve sürüş özelliklerini olumlu olarak etkileyen bir faktördür.

Aksların bulunduğu bölüm, bir çok parçadan oluşmakta. Bunun içerisinde yoğun şekilde yürüyen aksamın, bir çok askı parçası bulunmaktadır.Modern araçlarda bulunan akslar, karmaşık bir biçimde, sabit ve hareketli olmak üzere parçalardan oluşur. Lastikleri taşımanın dışında, yönlendirmesi de aynı şekilde görevleri arasında yer alır. Genel anlamda ön ve arka akslar arasında karar vermek gerekir. Bunlar hem kurulum hem de fonksiyonel açıdan farklıdır. Kaldı ki ön aksalar arka akslara nazaran daha karmaşıktır, fakat yine bu durumda da istisnalar kayıt edilmiştir.

AKS mesafesinin araçtaki önemi nedir?

Dingil mesafesi aracın konstrüksiyon özelliklerine göre değişebilir. Ancak bir araç üzerinden anlatmak gerekirse; kısa dingil mesafesine sahip araçların salınım eğilimleri azdır ve yumuşak sönümlemeye sahip süspansiyon uygulaması daha kolaydır. Ayrıca daha küçük dönme çapına sahip olmalarından dolayı virajların dönülmesi kolaydır.

Tasarımcılar, hem önden çekişli hem de konvansiyonel tasarımlar açısından uzun dingil mesafesi uygulamaları için çabalamaktadırlar. Bununla birlikte bu durum gövde yapısına bağlıdır. Uzun aks mesafesi; daha yüksek sürüş konforunu mümkün kılmakla kalmaz aynı zamanda frenleme esnasında aracın ön kısmının, hızlanma esnasında ise aracın arka kısmının kopmasını önler.

Uzun dingil mesafesine sahip araçların yolcu kabini daha geniş olduğu için akslara düşen yük etkisi de azdır. Gövde şekline ve yapısına bağlı olarak aks mesafesi seçilmektedir. Hatchback gövde tarzında dingil mesafesi araç boyunun yüzde 57’si ile yüzde 67’si arasında seçilir. Sedanlarda ise bu oran yüzde 56 yüzde 61 arasındadır.

HGS Alırken AKS aralığı – Dingil mesafesi nedir?

HGS ,araçların dingil aralığına göre verilmektedir.Köprü ve otoyollarda araçlar 5 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 1. sınıf araç olarak HGS ye abone olabilir. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS Elektronik etiketi kullanmaları gerekmektedir.

Bazı uygun geçişlerden de belirli ceza ücreti tahsil edilmektedir.Sorgulamayı öğrenmek için tıklayınız. Aşağıdaki listede ise sınıflandırılmaya bakabilirsiniz,

  • 1.Sınıf araçlar: Aks aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre altında olan araçlar. (motosiklet, otomobil, kamyonet, minibüs, arazi taşıtı vb.)
  • 2.Sınıf araçlar: Aks aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre ve üzerinde olan her türlü 2 akslı araç. (minibüs, kamyonet, otobüs vb.)
  • 3.Sınıf araçlar: Aks adedi (dingil sayısı) 3 adet olan her türlü araç 3.sınıf araç.
  • 4.Sınıf araçlar: Dingil sayısı 4 ve 5 adet olan her türlü araç 4. sınıf araç.
  • 5.Sınıf araçlar: Dingil sayısı 6 ve daha fazla olan kamyon treyler vb. araçlar.

 

 

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here