Direksiyon sınavında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Ehliyet almak için ehliyet kursuna başvuran kişiler önce teorik sınavı başarıyla tamamlaması gerekiyor. Ardından direksiyon sınavını başarılı bir şekilde geçmesi gerekiyor.
Direksiyon sınavı bazı kişiler için korkutucu ve stresli olabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken kurallar sakin bir şekilde uygulanırsa daha kolay bir şekilde tamamlanır. Şimdi nelere dikkat etmemiz gerekiyor bir bakalım.
Direksiyon Sınavında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sınav anında önemli olan belli başlı birkaç kısım vardır. Bunlar arasında, yokuşta kalkma, paralel park, L park ve ani fren gibi uygulamalar vardır. Bu sürüş becerileri, ehliyet almak üzere olan kişinin araç kontrollerini, günlük hayatta karşılaştığı zorunlu manevraları ve becerileri ölçmek içindir. Ayrıca farklı yollarda karşılaşılan durumlara da tepkilerini gözlemleyebilmek için yapılmaktadır. Aynı zamanda direksiyon sınavı trafikte sürücünün gösterebileceği sürüş becerisini ölçer. Araç hakimiyeti, trafik kurallarına uyması, güvenli bir şekilde araç kullanması gibi süreçleri de ölçmektedir.
-
Sınav Alanına Zamanında Gidin ve Gerekli Belgeleri Unutmayın
İlk olarak sınava gireceğiniz tarih ve saat size sınavdan birkaç gün önce veriliyor. Direksiyon sınavına belirtilen saatten erken gitmek biraz daha rahatlatıcı olabiliyor. Çünkü geç kalma psikolojisi de sürücü adayını strese sokabilir. Bunu önlemek için erken gitmekte fayda vardır. Ayrıca sınava giderken gerekli belgeleri unutmamalısınız. Yoksa sınava giremeyebilirsiniz. Gerekli olan belgeler, kimliğiniz ve sınava giriş belgenizdir. Bu ikisini kesinlikle yanınıza almalısınız. Ek olarak sınav günü daha rahat kıyafetler ve spor ayakkabı tercih etmeniz sürüşünüzü kolaylaştıracaktır.
-
Direksiyon Sınavının İlk 5 Dakikası
Sınav süresinin ilk 5 dakikası komisyon araç bilginizi ölçmek için sorular sorar. Hem motor hakkında hem de bagajdaki malzemeler hakkında. İlk olarak komisyon, ön kaputu açmanızı ister. Ardından, akünün yerini, motor yağını, cam silecek suyunun koyulma yeri gibi teknik sorular sorar. Sonra bagajı açmanızı ister. Bagajdaki ilk yardım çantası, kriko, stepne, yedek lastik gibi malzemeleri doğru bir şekilde söylemeniz gerekiyor. Ardından tekerleklerin havasını kontrol edip araç içerisine geçebilirsiniz.
-
Araç İçerisine Geçtikten Sonra
Araca bindikten sonra ilk olarak koltuğunuzu ve aynaları kendinize göre ayarlamalısınız. Ardından emniyet kemerinizi takmalısınız. Sonra el frenini indirmelisiniz. Vitesin boşta olduğundan emin olmalısınız. Boşta değil ise ilk olarak vitesi boşa almalısınız. Tüm bunları ayarladıktan sonra vitesi 1’e alıp parkura başlayabilirsiniz.
-
Trafik Kurallarına Dikkat Etmelisiniz
Direksiyon sınavında sürücü hatalarının dışında komisyonun en çok dikkat ettiği nokta trafik kurallarıdır. Kırmızı ışıklara dikkat etmelisiniz. Yayalara öncelik vermelisiniz. Ayrıca sınav boyunca şerit değiştirmelerde, dönüşlerde sinyal vermeyi asla unutmamalısınız.
-
Yokuşta Dur Kalk Yapmak
Yokuş bir yolda kalkış yapmanın en basit yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır ve gaza basmadan kendiliğinden gitmek isteyecektir. O anda gaza biraz basarak aracı hareket ettirebilirsiniz. Bu noktada aracı stop ettirmemek çok önemlidir. Çünkü direksiyon sınavı boyunca yalnızca iki kez aracı stop ettirme hakkınız bulunuyor.
-
Ani Fren Yapmak
Direksiyon sınavında ani fren alanına geldiğiniz zaman aracınızın çok fazla hızlı olmasına gerek yoktur. Komisyon üyesi size yapabilirsin dediği zaman ani freni yapmalısınız. Tabi arkayı da kontrol etmekte fayda var. Ani fren yaparken aracı stop ettirmemek için önce frene sonra ani frene basınız. Ardından sinyal vererek parkura devam etmelisiniz.
-
25 Metre Geri Gitmek
Parkurda 25 metre geri gitme alanına geldiğiniz zaman dörtlüleri yakmalısınız. Aracı geri vitese alıp, direksiyon düz bir şekilde geri sürmelisiniz. 25 metre tamamlandığı zaman komisyon üyesi sizi uyaracaktır.
-
Park Yapmak
Direksiyon sınavından en çok korkulan kısım paralel park ve L park yapmaktır. Önemli detaylardan biri park alanına geldiğiniz zaman dörtlüleri yakmayı unutmamalısınız. Park yaparken aynalara hakim olmalısınız. Çünkü belirli bir alana girmek zorundasınız. Paralel park yaparken lastikleri kaldırıma çarpmamalısınız. Ayrıca dubalara da çarpmamanız lazım. Belirtilen alana tam olarak girmek zorundasınız. Aksi takdirde sınavı geçemezsiniz.
L park yaparken ise park alanına tek seferde girmelisiniz. Araç belirlenen alana girdikten sonra bir ileri bir de geri manevra hakkınız bulunuyor. Fakat çıkarken istediğiniz kadar manevra yapabilirsiniz.
Sınav anında heyecanınızı kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda tüm bu kurallara dikkat ederseniz sınavı geçmek çok kolay olacaktır.