Araba almayı düşünen herkesin aklında bir soru var. Dizel mi yoksa benzinli mi? Ya da daha sonra LGP dönüşümü yapar mıyım? Hangi yakıt türünün ne gibi avantajları var, ne gibi dezavantajları var?
Dizel daha ucuz bir yakıt ama dizel motorlu araçlar daha pahalı. LPG ise araca daha sonradan takılan bir sistem. Benzin ise pahalı. Peki hangi yakıt türü sizin için daha avantajlı?
Benzinli Araçlar
Benzin en verimli yakıt türlerinden ama litre fiyatı oldukça pahalı. Bu nedenle araba almayı düşünenler benzine alternatif daha uygun yakıt türlerine yönelebiliyor. Ama benzinin pahalı olmasının yanında sunduğu avantajlarda yok değil. Öncelikle benzinli araçlar diğer yakıt türlerine göre daha yüksek performans sunarlar. Hatchback, sedan ve spor araçlarda bu nedenle daha çok benzinli motor tercih edilir. Büyük karoserli araçlarda ise tork değerleri dizel araçlara göre daha düşük olduğundan tercih edilmez. SUV ve ticari araçları örnek gösterebiliriz.
Benzinin diğer yakıt türlerine göre bir diğer avantajı ise bakımlarının daha kolay ve daha ucuz olması. Özellikle dizel motorlu araçlara göre benzinli araçlar daha uzun kilometre aralığında bakıma girme ihtiyacı duyarlar ve bakım masrafları da daha az olur.
Ama ülkemizde benzin fiyatlarının yüksek olması benzinli araçlara olan ilgiyi günden güne azaltıyor. Ancak performans isteyenler ya da çok fazla araba kullanmayanlar için benzinli araçlar hala en ideali.
Dizel Araçlar
Dizel ise daha verimli ve daha ucuz bir yakıt türüdür. Özellikle benzine göre daha ekonomik olan dizel, yüksek tork değeri nedeniyle daha çok ticari araçlarda ve büyük karoserli araçlarda tercih ediliyordu. Ancak günümüzde daha ucuz ve verimli olması nedeniyle şehir otomobilleri diyebileceğimiz küçük karoserli araçlarda da dizel tercih ediliyor.
Dizel motorlu araçlar yüksek performans sağlamak için turbo sistemine ihtiyaç duyarlar. Buda aracın hızlanmasında ufak gecikmelere neden olur. Ancak düşük devirlerde bile yüksek tork ürettiklerinden daha fazla yük kapasitesine sahiplerdir.
Dizel motorlar çalışma sistemi gereği gürültülü motorlardır. Son yıllarda geliştirilen dizel motor teknolojileri ve yalıtım sistemleri ile çıkardığı ses azaltılsa da hala benzinli motorlara göre daha çok ses çıkartıyorlar. Buda sürüş kalitesini azda olsa olumsuz etkiliyor.
Dizel benzine göre daha ucuz olması ve daha verimli olmasına rağmen hala pahalı bir teknoloji. Dizel motora sahip araçlar benzinli motora sahip versiyonlarına göre her zaman daha pahalıdır. Dizelin bir diğer olumsuz yanı ise sık sık bakıma ihtiyaç duyması. Benzinli motor teknolojisine göre dizel motorlu araçlar daha sık bakıma giriyorlar ve bakım masrafları biraz daha fazla oluyor.
LPG’li araçlar
LPG, benzinli motora sahip araçlarda kullanılan ve araca sonradan monte edilen yakıt sistemidir. Son yıllarda fabrikadan çıkışlı LPG’li araçlar olmasına rağmen halen piyasada sonradan takılan LPG sistemine sahip araçlar hakim. LPG, benzine ve dizele göre daha ucuz olan bir yakıt türüdür.
Benzinli araçlara sonradan entegre edilen LPG sistemi aracın performansını düşürür. Ama bu performans azalması çok azdır ve kolayca hissedilmez. LPG’nin aracın motor ömrünü de azalttığı bilinen bir gerçek. Ancak aracın motoruna, kullanıma ve LPG sisteminin kalitesine göre değişir. İyi bir LPG sistemi motor ömrünü çok az etkiler.
LPG sistemi de aracın bakıma ihtiyacı olduğu gibi bakıma ihtiyaç duyar. Ancak LPG bakımları oldukça düşük bir maliyette sahiptir.
LPG sistemlerinin tehlikeli olduğuna dair genel bir inanış vardır. İstatistiklere baktığımızda ile LPG’nin dizel ve benzin kadar güvenilir olduğunu görüyoruz. LPG’nin tek tehlikesi herhangi bir LPG sızması durumunda gazın dibe çökmesi, görülememesi ve çok geniş bir alana yayılması.
Yeni 3 ve 4 Silindirli Çok Püskürtmeli Benzinli Motorlar Çok Ekonomik Hemde Çok Performanslı Dizel Motor Ne Kadar Az Yakarsa Yaksın Bakımı ve Parçaları İnanılmaz Pahallı Uzun Km Dizel Araçların 2.Elde Satılması Zor Binek Araçlar Benzinli Ticaret faaliyet ile Uğraşanlar(Taşımacılık Nakiye v.s) Dizel veya LPG kullanmalı.
Bu yakıtların çevreye etkilerinden de bahsedebilirdiniz. Herkes cebini düşünür ama küçük bir kısım da çevreyi düşünerek hareket eder.
buda değil bu da, blog sayfası değil burası. biraz dikkat lütfen
2006 ford focus sedan aracıma 30 binde iken BRC LPG sistem taktırdım. Tampon dahil hiç bir yeri delinmedi. Sadece yedek lastik kabininden çıkış yapıldı. Şu anda 60 binde. Çekişme hiç bir sorun yok.her yıl yetkili serviste bakım yapılıyor. Gaz filtresi değişiyor ve kaçak sızıntı var mı diye bakılıyor. Şu ana kadar hiç bir sorun yasamadım.
fiat punto düşünüyorum 2007 ve üstü dizel mi benzin+lpg mi sizce ilk aracım olucak günlük ortalama 40 km yol yapıcam teşekkür ederim