Hayatımızda etki bırakmış micheal’ler arasına adını altın harflerle kazıyan Michael Schumacher seveniyle sevmeyeniyle herkesin saygısını kazanmış efsanevi formula1 pilotudur.

Profesyonelliği, karakteri ve centilmenliğiyle tanınan, hayatını formula 1 pilotu olmaya adayan Schumacher’in en büyük destekçisi ailesi olmuştur. Maddi olarak bir şey veremese de elinden gelen imkanlarla karting aracı yapan bir baba ve manevi olarak ona en iyi şekilde destek olan bir anneye sahipti.

Bu durum ona hayallerini kurduğu kariyere kapı aralığından bakmasını sağladı.

Michael Schumacher Kimdir?

Michael Schumacher

1969 yılında hayata gözlerini açan Michael Schumacher babasının küçük yaşlarda kendisi için yaptığı karting aracı ile yarış dünyasına adım attı ve ilk kulüp şampiyonluğunu 6 yaşındayken bu araçla elde etti. Almanya kanunlarına göre 14 yaşında verilen kart lisansını çıkartmak için henüz 12 yaşındayken lüksemburga gidip lisansını burda çıkardı.

2 yıl sonra bu kartı Almanya içinde çıkarttı. 1984 yılında 14 yaşında Almanya ve Avrupa gençler karting yarışını kazanan Schumacher yetenekli ve azimli bir genç olduğunu yavaş yavaş hissettirmeye başlamıştı. Boş zamanlarında ıslak zeminde sürekli antrenman yaparak iyi bir formula1 yarışçısı ve bu konuda söz sahibi olmayı her fırsatta gösteriyordu.

Bir pilotun maharetlerini göstermekte zorlanacağı pist yağmurlu pis olduğu için bu yönde antrenman yapmaya gayret gösteriyordu. Bu konuda uzmanlaştıktan sonra “yağmur ustası” “yağmur kralı” gibi unvanlar almıştır.

Michael Schumacher’in Kariyer Başlangıcı

Kazandığı Almanya ve Avrupa karting yarışlarında elde ettiği başarılardan sonra 1988 yılında Almanya Formula Ford ve Formula könig ile tek koltuklu yarış arabalarına ilk adımını atmıştır.

1 yıl sonra WTS Formula 3 takımı ile anlaşma imzalayıp Almanya formula 3 şampiyonluğunu elde eder. Bu yarış sonunda WTS Formula’nın sahibi olan willi weberin tavsiyesiyle Mercedes junior racing programına katılır. Mercedes junior programına katılmak demek güçlü arabalar, uzun soluklu yarışlar ve yüksek tempo gerektiren bir sürecin içine girmek demekti. Kariyeri açısından gelişim sağlayacağını düşünen weber Schumacher’i ikna etmeyi başarmıştı.

1990 yılında Autódromo Hermanos Rodríguez’de Sauber-Mercedes C11 model aracıyla birincilik elde etti. Sezon sonu elde ettiği başarı ise 5.likti. 1991 sezonun da da kariyerini aynı yerde sürdüren schumacher Japonyada gerçekleşen yarışta yeni bir zafer daha elde etti. Sezon sonu pilotlar sıralaması 9 dur. O dönem katıldığı Japonya Formula 3000 serisinde  ise 2.olur

Kariyerinin gençlik yıllarında adeta tozu dumana katan schumacher kendisinden daha iyi olduğu düşünülen rakip pilotları geride bırakarak, insanları bir kez daha kendisine hayran bıraktı.

Michael Schumacher’in Parlama Dönemleri

1991 yılında Jordan takımının pilotlarından biri olan Bertrand Gachot hız cezası yüzünden hapse girince, pilot arayışına giren Jordan takımı direksiyonu Michael’e verir. Böylece Schumacher Finansal olarak takıma katkı sağlamış ve takımın popülaritesini artırmıştır.

Dönemin zorlu pistlerinden biri olan Spa-Franchorchamps’da yarışmış ve pisti tanımayan, tecrübesiz bir pilot olarak Jordan tarihinin en iyi başarısını elde etmiştir. Ancak debriyaj sorunu yarışı erken bırakmasına neden olmuştur.

Sonraki durağı Benetton olan Schumacher Belçika grand prix’inde göstermiş olduğu başarıyla beklentiyi oldukça yükseltmişti. Geldiği ilk sezonu 4 puanla 14. Sırada tamamlamıştır.

1992-1993 sezonunu domine eden pilotların hegemonyasını kırmak için çabalayan Michael Schumacher podyuma ilk olarak Meksika GP ’sinde çıktı. İlk galibiyet ise Spa-Francorcamps pistinde geldi.

1992 sezonunu 53 puanla 3.sırada bitirmeyi başardı. 1993 sezonunda sadece 1 yarış kazanan Michael sezonu 52 puanla 4.sırada kapattı. 1994 yılında sezona hızlı başlamış ve 92 puan alarak sezonu şampiyon tamamlamıştır. 1995 sezonunda ise Ferrariye ben burdayım dercesine, 11 yarıştan 9 tanesini kazanarak tüm sezonu 102 puanla tamamlamıştır.

Ferrari’ye geçmesi

Ferrari denilince aklımıza zaten mevcut olan gücüne güç, başarılarına başarı katacağını düşündüğümüz bir takım geliyor. Ancak maalesef Ferrari 1979 yılından beri yarış kazanamayan ve marka değeri gittikçe düşen ortalama bir takımdı. Schumacherin ferrarinin teklifini kabul etmesi şu an baktığımızda elde ettiği başarılar nedeniyle mantıklı gözükse de kariyeri yükselmekte olan bir pilot için risk oranı yüksek bir karardı.

Takıma ilk katıldığı sene Rory Byrne ile Ross Brawn da takıma katılmıştır. Bu sayede moral ve motivasyon olarak iyi bir seviyeye gelen Schumacher aynı sene üst üste şampiyonluk alarak takımdaki havayı bütünüyle olumlu bir yöne çekmiştir.

1996 sezonunda 3 grand prix galibiyeti alan schumacher aynı sezonu  59 puanla 3. Sırada bitirmeyi başarmıştır

1997 yılında şampiyonluğa ulaşmasına rağmen tehlikeli sürüşü nedeniyle diskalifiye edilmesine karar verilmiştir. 1998 sezonunu 2. 1999 sezonunu 5. Tamamladıktan sonra Ferrariyi adeta uçuşa geçiren art arda 5 şampiyonluk geldi. 2000-2004 yılları arasında gerçekleştirdiği bu tarihi başarı ile kendisinden beklenen sıçramayı yapmış ve ligi domine etmiştir.

5 şampiyonluğun ardından 2005 sezonunu 3. Sırada tamamladı. 2006 yılında ise kariyerine nokta koymaya karar verdi.

Toplamda 7  Dünya şampiyonluğu elde eden Schumacher tüm zamanların en iyi formula 1 pilotu olarak gösterilmektedir.

Geri Dönüş Hikayesi

2009 yılında ciddi bir sakatlık geçiren Ferrari pilotu felipe massanın yerine Ferrari takımına dönen schumacher, iyileşme süreci boyunca takımda kalmıştır. Ve sonrasında pistlere temelli dönüş yapmaya karar veren efsane pilot, massanın’da iyileşmesiyle2010 yılında Mercedes GP ile bir kontrat imzaladı. Mercedes kariyerinde bekleneni veremediği için 2012 yılında emekliliğini ilan etti.

Michael Schumacher

Talihsiz Kaza

Spor hayatına ara vermemeyi seçerek sürekli aktif bir yaşantı süren Michael Schumacher 2013 yılında Fransız Alplerinde keskin bir virajı dönemeyip kayalıklara başını çarpmasıyla talihsiz bir kaza geçirdi. Bu kazadan sonra beynindeki hasarın hemen fark edilememiş olması beyinde farklı hasarlara yol açarak Schumacher’in bilinç kaybı yaşamasına neden olmuştur.

Beyinde çatlayan damarlardan sızan kanın birikmesi sonucu beyinde basınç oluşmuş ve çeşitli işlemlerle bu basınç giderilmeye çalışılmıştır.

Michael Schumacher’in Son Durumu

Michael Schumacher

Yapılan işlemlerden sonra uzun süre suni komada yatmış ve 2020 yılı itibariyle komadan uyanmıştır.  Rehabilitasyon sürecinde olan ünlü pilot ailesini tanımakta ve konuşmakta zorluk çekiyor. Sadece gözleri ile iletişim kurabildiği, söylenen bilgiler arasında. Kaza ve Michael’in durumu hakkında yazılan, çizilen, haber yapılan bilgiler sonrası eski Schumacher’i görmemiz pekte mümkün görünmüyor. Ailesinin konuyla alakalı ayrıntı vermemesi de konunun hala gizemini korumasını sağlıyor. Ailesi, yakın zamanda Michael Schumacher’in son hali olarak paylaşılan bir fotoğrafı paylaşan kişi hakkında tüm hukuki haklarını kullanacağını dile getirmişti.

 

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here