Ana Sayfa Genel Elektrikli Bir Arabayı Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?

Elektrikli Bir Arabayı Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?

0
5710

Elektrikli bir arabayı şarj etmek ne kadar sürer? Şarj süreleri marka, model ve şarj cihazı türleri arasında farklılık gösterir. Genel bir kural olarak, arabanın pili ne kadar büyükse, tam olarak şarj olması o kadar uzun sürer. Tıpkı büyük bir dizüstü bilgisayar pilinin şarj edilmesinin genellikle cep telefonunuzun pilinden daha uzun sürmesi gibi.

Elektrikli Bir Arabanın Şarj Süresini Ne Etkiler?

Ancak, bundan daha fazlası var. Elektrikli bir arabayı, evdeki üç pimli fişten özel bir hızlı şarj cihazına kadar çeşitli şarj türlerini kullanarak şarj edebilirsiniz. Otoparklarda ve otoyol servis istasyonlarında görebileceğiniz türden.

Bu şarj cihazlarına bir kW (kilovat) derecesi verilir. Basitçe söylemek gerekirse, kW değeri ne kadar yüksek olursa, şarj cihazı elektrikli otomobilinizin aküsünü o kadar hızlı doldurabilir.

Örneğin, 70kWh (kilowatt saat) pili olan bir elektrikli arabayı 7kW (yedi kilovat) şarj cihazına (toplu şarj noktaları için en yaygın çıkışlardan biri) bağlarsanız, düzden tam şarja geçmek 10 saat sürer. Daha güçlü bir 14kW şarj cihazı kullanacak olsaydınız bu süre yarıya inerdi.

Ancak, bu rakam pilin boş olduğunu varsayar, ki bu pek olası değildir. Ayrıca elektrikli arabanızı her seferinde %100 dolu şarj etmenize gerek yok. Sadece pili istediğiniz seviyeye geldiğinde fişini çekin ve yola geri dönün. Tıpkı cep telefonunuz gibi.

Ayrıca, belirli bir noktada yani tipik olarak yüzde 80’in üzerinde elektrikli arabanızın pil ömrünü uzatmaya yardımcı olmak için daha yavaş şarj olacağını da belirtmekte fayda var.

Evde Şarj Etme; Saatte Yaklaşık 16 ila 48+ Km Menzil

Arabanızı evde en etkili şekilde şarj etmek için, genellikle duvar kutusu olarak bilinen özel bir şarj noktası kurmaya değer.

Tipik olarak, evde özel bir wallbox kullanarak şarj etmek, size saatte 16 ila 48 km arasında ekstra menzil sağlar. Ancak bu, yerel şebekenize, wallbox tipinize ve sahip olduğunuz elektrikli arabanın modeline bağlı olarak değişir. Örneğin Tesla, Model 3’e saatte 64 km menzil sağladığı söylenen 22kW’lık bir ev şarj cihazı sunuyor.

Genel olarak konuşursak, elektrikli arabanızı bir gecede şarj etmek ve sabaha kadar tamamen şarj olmasını istiyorsanız, özel bir duvar kutusu size yardımcı olacaktır. Aynı zamanda benzine göre daha ucuzdur. Elektrikli bir arabayı şarj etmek genellikle size kWh başına daha uyguna gelir.

Bazı üreticiler yeni bir elektrikli araba satın aldığınızda bunları ücretsiz olarak sunsa da, duvar kutusu takmak için ödeme yapmanız gerekeceğini belirtmekte fayda var.

Arabanızı geleneksel üç pimli bir prizden şarj etmek de mümkündür, ancak şarj hızı büyük ölçüde düşecektir.

Halka Açık Şarj Noktaları; Saatte Yaklaşık 32 ila 130 Km Menzil

Kamuya açık elektrikli araç şarj noktaları gün geçtikçe daha yaygın hale geliyor. Ayrıca artık şehir merkezleri, süpermarketler, işyerleri, servis istasyonları dahil olmak üzere çeşitli yerlerde bulunabilir.

Genel şarj noktaları için en yaygın çıkışlardan bazıları, arabanıza saatte 32 ila 48 mil menzil sağlayan 7kW çıkışlardır. Ancak diğer yaygın bazı prizler ise 22kW olarak derecelendirilmiştir.

Yine de, bir elektrikli arabayı halka açık bir şarj cihazıyla şarj etmek size pahalıya mal olacaktır. Genellikle süpermarketlerde ücretsiz olarak kullanılabilen bazı satış noktaları olacaktır, ancak diğerleri belirli bir sağlayıcıya abone olmanızı veya kullandıkça öde yöntemini kullanmanızı gerektirebilir.

İş yerinizde şarj bile edebilirsiniz. Halihazırda özel bir şarj cihazı yoksa, işvereninizden bir tane takmayı isteyip istemediğini sorun. İşyeri Ücretlendirme Programı adı verilen ve şarj cihazı takan işletmelerin maliyetlerini karşılamaya yardımcı olabilecek hibeler olabilir.

Abonelik hizmetleri sunan şarj ağları için, bir şarj cihazının mevcut olup olmadığını kontrol etmek ve size ne kadara mal olacağını görmek için genellikle özel akıllı telefon uygulamalarını kullanabilirsiniz. Yani, yalnızca kullanımda olduğunu bulmak için bir şarj cihazının başına geçerseniz mahsur kalmazsınız.

Hızlı Şarj Noktaları; Yaklaşık Bir Saatte Tam Şarj

Uzun bir sürüşün ortasında pil menzilinizin azaldığını fark ederseniz. Halka açık hızlı şarj noktaları pillerini doldurmanın genellikle en hızlı yoludur. Ve en yaygın olarak otoyol servis istasyonlarında ve halka açık otoparklarda bulunur. Bu şarj cihazları genellikle 50kWh olarak derecelendirilir (ancak 150kW’a kadar çıkabilir). Bu nedenle çoğu EV’yi bir saatten daha kısa sürede boştan %80’e şarj edebilir.

Hızlı şarj teknolojisinin hızı zamanla artacak ve elektrikli bir arabayı şarj etmeyle ilgili her türlü endişeyi daha da azaltacaktır. Örneğin, aracınız destekliyorsa, aküsü bir saatten daha kısa sürede rahat bir şekilde boştan tama şarj edilebilir.

Plug-in hibrit arabaların genellikle hızlı şarjı desteklemediğini belirtmekte fayda var.

Tesla Süper Şarj Cihazları; Yaklaşık 40 Dakikada Tam Şarj

Tesla, en yenilerinden biri olmasına rağmen, tüm zamanların en büyük ve en ünlü otomobil markalarından biridir.

Bu başarının bir kısmı, en son modellerini yaklaşık 40 dakikada tam şarj edebilen özel Tesla Supercharger ağı oldu. Tesla’nın İngiltere’deki süper şarj cihazlarının çoğu 150kW olarak derecelendirilmiştir. Ancak şu anda gelecekte bir megavatlık kabinleri piyasaya sürmek üzerinde çalışıyor. Bu nedenle işlerin daha da hızlı olmasını bekliyoruz.

Ne yazık ki, Tesla’nın Supercharger ağında henüz başka bir elektrikli araç kullanamazsınız, ancak Tesla’nın gelecekte diğer üreticilerin Supercharger’larını kullanmasına izin vermesi mümkün.

İkinci El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK