Almanya’da Elektrikli Otomobillere Teşvik 6 Kat Arttı!
Küresel iklim değişikliğinin önüne geçebilmek adına atılan adımların ardı arkası kesilmiyor. Dünya çapında birçok otomobil üreticisi hedeflediği karbon emisyon değerlerine net olarak ulaşamasa da devletlerin bu konudaki hassasiyeti bu açığı kapatıyor. Avrupa otomobil sektörünün neredeyse kalbi diyebileceğimiz Almanya’da da 2020 yılında elektrikli otomobil teşvikleri ciddi bir artış yaşadı. Alman Federal Ekonomi ve İhracat Kontrol Ofisi’nin verilerine göre Alman hükümetinin 2019 yılında elektrikli otomobillere teşvik için harcadığı bütçe 98 milyon Euro iken bu sayı 2020 yılında 652 milyon Euro’ya kadar yükseldi. Bu da yaklaşık 6 katlık bir artış demek.
Karbon Salınımı Nedir Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier (CDU), “2020’de Almanya’da elektromobilite alanında önemli bir sıçrama yaptık” sözleriyle bu istatistikleri açıklarken 2020 yılında iki büyük Avrupa batarya hücresi üretimi projesini başlattıklarının müjdesini de verdi. Almanya’da an itibariyle net liste fiyatı 40 bin Euro ve altında olan, tamamen elektrikli otomobiller için 9.000 Euro’yu bulan teşvikler veriliyor. Bu teşvikin %66’lık kısmı yani 6 bin Euro’luk kısmı devlet tarafından sağlanırken kalan 3 bin Euro üreticinin katkısı. Eğer aracın net liste fiyatı 40 bin Euro’dan fazla ise bu teşvik üst limiti 7500 Euro’ya düşüyor. Ayrıca Plug-in araçlar için de 6750 Euro’luk bir teşvik Temmuz ayından beri verilmeye devam ediliyor.
Angela Merkel 2022 Yılına Kadar 1 Milyon Elektrikli Arabaya Ulaşmayı Hedefliyor!
2019 yılında 73.081 kişinin elektrikli araba teşviki için başvurduğunu açıklayan Alman yetkililer bu sayının 2020 yılında 229.951 kişiye yükseldiğini söylerken, Angela Merkel teşviklerle birlikte 2022 yılında 1 milyon elektrikli araba sayısına ulaşmayı hedefliyor. Ancak Almanya’nın asıl olarak hedeflediği karbon emisyon değerlerine ulaşması için 2030 yılına kadar trafikteki elektrikli araba sayısını 7 milyon ile 10 milyon arasında bir değere ulaşması gerekiyor.
Federal Ekonomi ve İhracat Kontrol Ofisi (BAFA) Başkanı Torsten, belirlenen hedeflere ulaşabilmenin hem sektör için hem de yatırım güvenliği için pozitif bir etkisinin olduğunu savundu. Teşviklerin bu şekilde devam etmesi sonucu 2021 yılında yeni bir rekor bekleyen Almanya’nın, hedeflerine 2030’dan önce ulaşması hayal değil.